Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Своєрідна життя оляпки звичайної привертає увагу більшості вчених-орнітологів. З-за малих розмірів і великої схожості в народі пташку називають водяною дрозд або водяний воробей.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Водяний означає її пристрасть до водної стихії, тому що без неї існування птахи не має сенсу. Хто така оляпка, який спосіб життя веде і чим же вона так привертає увагу вчених?

Опис і особливості

З численного загону горобцеподібних оляпка, мабуть, сама дивна пташка. Цей загін налічує близько п’яти тисяч представників різної величини. Оляпка за величиною швидше нагадує шпака ніж дрозда, в довжину самець становить 20 см, самочка трохи менше, до 18 див. Важить близько 50 грам, зустрічаються особини вагою до 90 грам. Під час польоту ширина розкиду крил до 30 див.

Тельці дуже компактне, вкорочене за рахунок маленького хвостика. Короткий Носик і підгорнутий з боків, тому він як би задерти вгору. Однією з особливостей цього екземпляра є відсутність шкірного потовщення біля основи дзьоба. Ніздрі є, вони вкриті роговими клапанками.

Таку ж будову мають вушні отвори, що допомагає з легкістю шукати їжу під водою і перевертати камінчики.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Хоча зустріти оляпку дуже проблематично, так як вона не любить сусідів і спостерігачів, дізнатися її дуже легко. Вчені знімають відео і фото в момент висиджування яєць, коли птахи практично не покидають гнізда.

Оляпка на фото виглядає наступним чином: крила, спинка і хвіст мають буре оперення, відливають синявою, а на грудці і черевці «надітий» білий комірець. Головка забарвлена в коричневий колір. Якщо розглядати пташку поблизу помітний малюнок на спинці у вигляді лусочок, видали його не видно.

Забарвлення птахів, залежно від статевої приналежності і часу року, залишається незмінним. Відрізняється лише залежно від виду пернатих. Пташенята мають трохи інший колір. Їх спинка темно-сіра з лускатим візерунком, а грудка блідо-сіра.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Пір’я птахи дуже щільні і розташовані таким чином, що між ними не проходить повітря, крім цього оляпки змащують пір’я секретом жирових залоз, як у багатьох водоплавних. За рахунок цього оляпка не намокає від занурення у воду.

На тонких ніжках є довгі пальці, з них три дивляться вперед, а один короткий назад. На кожному пальчику є гострий кігтик, за рахунок якого пташка добре тримається на кам’янистих схилах і льодовиках.

Відрізняє водяного дрозда гарний спів. Як і у багатьох птахів співають лише самці, особливо шикарно спів в період спарювання. Видають звуки дуже гучні, причому почути їх можна в зимовий період, що характерно для даного виду горобцеподібні.

Однією з особливостей є занурення в крижану воду, від чого отримали прізвисько – водолаз. Пташка може пірнати у воду з температурою до (-40) градусів, побродити по дну, поїсти і вилізти на сушу. Оляпка чудово відчуває себе на снігу.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Види

На території Росії крім оляпки звичайної мешкає бура оляпка. Її батьківщиною є Далекий Схід. Птахи цього виду воліють гірські масиви, тому побачити їх можна на Тянь-Шані або Памірі, а також на берегах північних морів і в Японії.

Особливістю цієї пташки є те, що в інших регіонах її не зустрінеш. Вона воліє швидкі гірські річки з холодною водою, які не замерзають в зимовий період. Якщо вода все ж перемерзає, птахи шукають ополонки.

Бурі представники тому й отримали назву, що повністю бурі або коричневі. Білий елемент у них відсутній. Вона трохи більший за свого родича. В іншому все характеристики ідентичні.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Крім звичайної і бурої оляпок існує ще три види: американська, білоголова і рыжеголовая. Всі назви говорять самі за себе, відповідають забарвленню або місцем проживання. Великих відмінностей між видами немає.

Американська або мексиканська пташка повністю покрита сірим пір’ям, іноді на повіках просвічуються білі пір’їнки. Зустрічаються екземпляри з коричневою головою. Поширена від Панами до Аляски. Має досить довгі тонкі ніжки, що дозволяє їй швидко бігати по скелястих берегах гірських річок.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

У Південній Америці селиться білоголова оляпка. Кількість особин не викликає особливого побоювання зникнення у орнітологів. Це пов’язано з тим, що вона може двічі за рік висиджувати пташенят, чого немає в інших горобцеподібні.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Спосіб життя і середовище проживання

Територія розповсюдження оляпки обширна. Різні її види зустрічаються на Кольському півострові, У Південній Сибіру, на Уралі, в Азії і навіть у Африці. Деякі підвиди зустрічаються в гірських штатах Північної та Південної Америки.

Свої поселення птахи влаштовують на холодних берегах гірських річок, але не проти пожити біля берегів прісноводних озер і морів. Один нюанс, який відрізняє оляпок від інших птахів – це чистота і прозорість вод, що полегшує видобуток їжі.

Каламутні води птахів не приваблюють, але під час перельоту можуть зануритися і в них. На рівнинних територіях зустріти дуже важко, тільки під час кочування та розселення підрослого молодняку.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Під час шлюбного періоду деякі особи вибирають річкові води холодніше. Дуже люблять посидіти на крижинах, ховаються під ними під час спарювання. Якщо відвідати гірські річки взимку, то буде чути спів протяжне, тривалий і красиве. Особливо при залицянні за самкою самця.

Картина гарна: самець опускає вниз розкриття хвіст і розпущене крильця, тупцяє на місці, крутиться і співає.

Цікавий факт, що оляпка розділяє ділянки годування і висиджування яєць. Відстань між ділянками становить до трьох метрів. Тобто самець відлітає від гнізда і добуває їжу, а самка залишається в гнізді. Іноді самка залишає гніздо в пошуках їжі і просто розім’ятися.

Кожен рік оляпки висиджують потомство в одних і тих же гніздах. Побачити їх можна по берегах річок, під подмытыми корінням берегових дерев, на окремих плоских каменях, в гірських ущелинах і просто на землі, але обов’язково поблизу води.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Будівельним матеріалом для будиночків служать:

  • суха трава;
  • маленькі гілочки і корінці;
  • водорості;
  • мох.

Зсередини гніздо вистилається сухими листочками, залишками линяння тварин. З вигляду воно нагадує кулю, який повністю закритий. Спереду є отвір для входу, яке звернене до води. Це отвір ретельно маскується птахами.

Оляпка перелітний птах чи ні? Взимку, через промерзання водойм, оляпки відлітають ближче до південних районах, де можна з легкістю знайти їжу, а з настанням тепла повертаються до своїх гнізд. Проводять ремонт круглого «будівлі», і несуть яйця.

Швидка малятко дуже улюблена північними народами, а в Норвегії навіть є символом нації. Згідно з давніми легендами її крила підвішували над дитячим ліжечком. Вважалося, що діти виростуть міцними, сильними і здоровими, як оляпка.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Харчування

Згідно з розмірами пташки, не важко здогадатися, чим вона годується:

  • черв’яки;
  • жуки та їх личинки;
  • ручейники;
  • ікра;
  • мальки дрібних рибок.

Загалом все, що влізе в дзьоб на березі й під водою. Як ми вже зауважували, що оляпка під водою відчуває себе чудово. Вона розганяється в повітрі на поверхні, а потім різко опускає голову під воду, намагаючись вхопити здобич.

Або ж повністю йде під воду, пробігає по дну, риється під камінням, літає в пошуках корму. Обов’язково проти течії. Володіє здатністю пробігати до 20 метрів по дну. Пташка здатна розкривати крила так, що вода притискає її до дна, а коли складає, то виштовхує на поверхню.

Виникає питання, якщо вона довго знаходиться під водою, чим дихає? Для цього пташка поглинає повітряні бульбашки, які утворюються на пір’ї під час пірнання, завдяки рясній жирової змазки.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Розмноження та тривалість життя

Птахи здатні виводити потомство двічі в рік, причому від п’яти до семи майбутніх пташок. Яйця дрібні до 2,5 см у довжину. Забарвлення шкаралупи біла, без вкраплень, як у багатьох птахів. Протягом 17 — 20 днів самка висиджує яйця, практично не відлучаючись на годівлю. Їжу приносить самець. Він дбає про безпеку свого сімейства.

На двадцятий день яйця прокльовується і з’являються пташенята. Маленькі крихти, покриті сірим пухом з жовтуватим дзьобом і потовщеним помаранчевим підставою, вже з перших хвилин активно проявляють себе, розкриваючи роти в пошуках годівлі.

Весь час, коли вони ще в гнізді, самка і самець забезпечують їх кормом і всіляко піклуються про них.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Дорослішають пташенята швидко, вже через місяць вони виходять назовні і спостерігають за батьками, ховаючись за камені. Малюки вчаться здобувати корм і літати. Коли освоюють цю науку, самка і самець виживають їх з гнізда в самостійне життя. Зазвичай це відбувається восени. Батьки приступають до вторинної кладці.

По истечении года пташенята повністю дозрівають і починають паруватися. Що цікаво! Створюючи нові пари, птахи займають окрему ділянку на узбережжях прісноводних водойм.

Окупована територія за протяжністю досить велика, складає 1,5 км. Вони активно захищають свої землі від вторгнення сусідів, тих же оляпок та інших птахів. У середньому оляпки живуть до семи років.

Оляпка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання оляпки

Вивчивши всі характеристики, багатьох зацікавить цей вид пернатих. Особливе місце відводиться унікальним здібностям пірнати, бродити по дну і навіть літати під водою, причому у крижаній воді. Видовище звичайно приваблива, але відобразити вдається не кожному, так як птахи не люблять людей.

Оляпка птах перелітний, але завжди повертається в свої будинки. Унікальність її в тому, що вони швидко пристосовують своє потомство до майбутнього життя, після чого найімовірніше навіть не зустрічаються. А за рахунок того, що виводок відбувається двічі на рік популяція оляпок завжди численна і турбуватися за її зникнення не доводиться.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь