Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

Азіатські тропіки населяє невеликого розміру ссавець — тупайя. Вчені спори щодо систематизації тварин не стихали десятиліттями. Реліктові предки, які жили в часи динозаврів, за будовою не сильно відрізнялися від сучасних тварин. Зоологи спочатку запропонували віднести тупайю до загону приматів, пізніше — до комахоїдних. Зупинилися на окремому загоні тупайевых або на латині Scandentia.

Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

Опис і особливості

Люди, які спостерігали за звірками, по-різному відгукуються про їх зовнішності. Хтось порівнює тупайю з білкою, звернувши увагу на її метушливість і манеру харчуватися, сидячи на задніх кінцівках і тримаючи передніми лапами плід або комаха.

Інші знаходять зовнішнє схожість з пацюком. Вчені виділяють у ссавців ознаки напівмавп — будова кінцівок, зубів, наявність подъязычка, полудревесный спосіб життя.

Тупайя звірок за розмірами і вагою невеликий. Маса найбільшого представника сімейства тупайевых не перевищує чверті кілограма. Витягнуте і витончене 10-25-сантиметрове тіло вінчає довгий пухнастий хвіст.

Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

Виняток — перьехвостая тупайя, у якій лисий хвіст, крім пучка волосся на кінчику. Мордочка вузька, витягнута до носа. Вуха округлої форми досить великі, очі дивляться в сторони. Ось так виглядає тупайя на фото.

Природа нагородила звірків великою кількістю рецепторів в носі і формою ніздрів, схожі на собачі, що забезпечує відмінне нюх. Ніс і очі займають головне місце серед органів чуттів у пошуку прожитку. Передні п’ятипалі кінцівки довші задніх.

Мозок відносно маси тіла великий, але примітивний. Колір м’якого густого хутра варіюється від рудого до темно-бурого, майже чорного. Чим південніше природний біотоп, тим насиченішим і темніше забарвлення звіра. Особини протилежних статей розходжень у вазі, розмірах не мають.

Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

Між собою тупайи спілкуються за допомогою голосу, запахів, рідше використовують пози, міміку. Крик тупайи різкий і неприємний для сприйняття тваринами і людиною. Висловлюючи невдоволення через заняття своєї ділянки, звірятко подає такі гучні й пронизливі сигнали, що чужинець поспішає скоріше забратися геть.

Зоологи проводили експерименти над піддослідними мишами, даючи прослухати голосову запис розлюченого тупайя. Гризуни впадали в жах, намагалися втекти подалі, а з деякими траплялися нервові судоми. Межі території тупайя тварина позначає сечею та специфічними речовинами. Тварини виділяють секрет із залоз, розташованих на животі, горлі, грудях.

Види

Видове різноманіття не вносить значних коректив в зовнішність, до якого б виду тварини не належали. Головні відмітні ознаки — місця проживання, розміри. Зоологи виділяють наступні види тупайи:

  • Звичайна
  • Середній розмір тіла — 18 см, окремі видові представники виростають до 22 см Довжина хвоста співвідноситься з тілом в пропорції 1:1 з невеликою похибкою. Спина кольору охри, оливок або чорна. Плечі прикрашають білуваті смужки. Забарвлення живота варіюється від білого до насиченого коричневого.

    Від інших видів тупайя звичайна відрізняється менш густим хутром. У плацентарного ссавця мордочка витягнута не сильно. Ареал поширення охоплює південь і схід Азії, острови Індонезії, північ Індії, Китай. Часу проводить більше на землі, ніж на деревах, як вважалося раніше. Там же споруджує житло.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

  • Велика
  • Темний буро-земляного кольору 20-сантиментровый звірок з такого ж розміру золотисто-оранжевим хвостом живе на островах Малайзії — Калімантані, Борнео і Суматра. Велика тупайя відрізняється закругленими вушними раковинами, великими очима і загостреною мордочкою. Більшу частину світлового дня мешкає на деревах.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

  • Малайська
  • Довжина тіла і хвоста становить 12-18 див. Золотисто-оранжевий живіт виділяється яскравою плямою на тлі темно-коричневою спинки. Зустрічаються в Таїланді, на індонезійських островах. Тіло тонке, витончене.

    На голові виділяються великі очі. Малайська тупа утворює одну пару, яка не розпадається до кінця життя. Виняток — представники виду, живуть в Сінгапурі. Там помічено, що самці злучаються з декількома самками.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

  • Індійська
  • Схожа на тупайю звичайну з такою ж укороченою мордочкою. Відрізняється вухами, покритими волосяним покривом і будовою зубів. Забарвлення спинки бурий з додаванням різноманітних відтінків червоного, чорного, жовтого. Живіт більш світлий — сіро-жовтий з малюнком з бурих плям. Плечі прикрашають світлі смужки. Довжина тіла досягає 20 см, хвіст на 1 см коротше.

    Ареал поширення — північ півострова Індостан. Селяться в джунглях, на скелястих схилах. Іноді виходять до людей, відвідуючи сільськогосподарські угіддя. Індійська тупайя відноситься до ендеміками, так як площа поселень обмежена. Більшу частину життя проводить, переміщаючись по стовбурах і гілках дерев в денний час доби.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

  • Перьехвостая
  • Маловивчений вид. Відміну від інших представників тупайевых — в невеликих розмірах від 10 см, великих, загострених вухах, нічний спосіб життя. Головний відмітний ознака — темний, лускатий хвіст з пучком рідкісних білих волосся на кінці.

    Волоски розпадаються на проділ, зовні нагадуючи перо, звідси і назва —тупайя перьехвостая. Хутро сірий з додаванням коричневих тонів і чорних вкраплень. Хвіст на 1-6 см довше тіла. Мешкають ссавці на півдні Малайського півострова, Суматрі.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

  • Гладкохвостая
  • На північній частині Борнео живуть представники рідкісного виду тупайи. Виділяються невластивим для сімейства тупайевых забарвленням голови. Уздовж мордочки проходять темні з червоним відтінком смуги. Верхня частина тіла темна, майже чорна, черево світліше.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

  • Філіппінська
  • Вага досягає 350 г при довжині 20 див. Назву виду красномовно говорить про місце проживання. Тупайи облюбували острів Мінданао, де проживає значна частина популяції. Відмітна ознака, крім маси тіла, —відносно короткий хвіст. Переважний забарвлення хутра — насичений коричневий, груди і живіт більш світлі. Основу раціону складають комахи.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

    Спосіб життя і середовище проживання

    Природні біотопи включають рівнинні тропічні ліси, гірські, розташовані на висоті не більше 2-3 тис. м над рівнем моря. Притулку тупайи створюють в дуплах повалених дерев, використовують порожнечі між корінням, порожній бамбук.

    Спритно перескакують з гілки на гілку, бігають вгору-вниз по стовбурах дерев. Але все ж більшу частину світлового дня вишукують їжу в лісовому дерні, вкритій опалим листям.

    Живуть поодинці, парами або невеликими сімейними групами. У тупайи є свої індивідуальні ділянки розміром з гектар, у самок трохи менше, ніж у самців. Свою територію звірята позначають по кілька разів на день і ревно оберігають від чужинців. Якщо пахучий секрет, звукові сигнали не допомагають, в хід йдуть зуби, лапи з гострими кігтями. Тупайи агресивні, сутички з противником іноді закінчуються загибеллю переможеного.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

    У вчених викликає інтерес пристрасть перьехвостой тупайи до забродившему пальмовій соку, а якщо точніше, то здатність розщеплювати спирт у великих кількостях. Зростаюча на Малайських островах бертамовая пальма містить нектар, що містить етиловий спирт, про що місцеве населення знає і давно користується цим нарівні зі звірятками.

    Спостереження за тваринами показали, що при великому обсязі споживання соку, тупайи не втрачають координацію рухів, а далі продовжують вести звичний спосіб життя. Як з’ясувалося, у тварин свій шлях розщеплення алкоголю, що людському організму не властиво.

    Харчування

    Раціон тупайи складається з комах, насіння, фруктів, ягід, але більше за смаком тваринна їжа, що включає:

    • ящірок;
    • мишенят, пташенят;
    • жаб.

    Ссавці настільки вправно керують передніми лапками, що ловлять пролітає повз жука або сарану. Жувальна поверхня зубів структурою схожа на тертку, що допомагає справлятися з твердою шкіркою плодів, хитиновым покриттям комах. Метеликів, мурашок, личинок тупайи видивляються на землі серед опалого листя або в тріщинах кори дерев. Іноді розоряють пташині гнізда, поїдаючи яйця, пташенят.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

    Під час полювання для умертвіння дрібних гризунів великі види тварин користуються улюбленим прийомом — швидким кидком і укусом в область шиї. При пошуку їжі звірята подергивают хвостом і характерно ворушать носом-хоботком. Мешкаючи поблизу поселень людей, у пошуках їстівного роблять набіги в садки, житлові будинки.

    Розмноження та тривалість життя

    До запліднення самки готові, починаючи з 3-місячного віку круглий рік. Пік народжуваності потрапляє в діапазон з останнього місяця осені до початку літа. Батьківські обов’язки самця полягають у пошуку, облаштуванні «дитячої». Вагітність самки триває 45-55 днів.

    Народжуються від одного до трьох дитинчат, частіше два. Новонароджені сліпі, глухі і без волосяного покриву. Прозрівають з початку третього тижня. Тупайя-мама годує малят, забігаючи в гніздо на 5 хвилин, раз у дві доби.

    Тупайя тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання тупайи

    Материнського молока в кількості 10 г за годування явно недостатньо, так як дитинчата лежать нерухомо з метою економії поживних речовин. Таке недбале ставлення до батьківських обов’язків не властиво для плацентарних ссавців, тупайя — виняток.

    Коли молодим тваринам виповнюється місяць, вони переходять на проживання в батьківське гніздо. При цьому діти-самці незабаром починають жити самостійно, облаштовуючи собі новий притулок, а самочки залишаються з матір’ю. Тупайи живуть недовго — 2-3 роки. Дрібні види при сприятливих умовах і в неволі доживають до 11 років.

    До природних ворогів відносяться хижі птахи, змії, куниці. Звірята не залучають мисливців ні хутром, ні м’ясом. Відстрілу теж не підлягають, так як не загрожують сільськогосподарським посівам. Єдине негативний вплив людини на звіра — зміна ландшафту і вирубка лісів, що веде до скорочення чисельності тварин. З 20 видів 2 вважаються такими, що знаходяться в небезпеці.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Залишити відповідь