Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Австралійський птах страус ему – корінний житель материка, візитна картка фауни континенту. Європейські мандрівники вперше побачили довгоноге істота в 17 столітті. Пернаті вразили незвичайним виглядом і звичками. Інтерес до австралійським ему підтримується новими відкриттями в дослідженні птахів.

Опис і особливості

Назва з португальської, арабської мов перекладається як «великий птах». Страус ему на фото схожий на казуара не випадково. Його довго зараховували до звичайних страусів, але в оновленій класифікації на основі новітніх досліджень останнього століття внесені поправки – птицю віднесли в загін казуарових, хоча традиційне поєднання страус ему продовжує використовуватися у громадському та науковому середовищі. На відміну від казуара маківка родича без виросту на голові.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Зовнішній вид ему особливий, хоча є схожі риси з казуаром, страусом. Зростання птахів до 2 м, маса 45-60 кг – показники другої за розміром птахи в світі. Самок складно відрізнити від самців, забарвлення їх ідентичний – є невеликі відмінності в розмірах, голосових особливості. Візуально визначити стать птиці важко.

У ему щільне тулуб довгастої форми з опущеним хвостом. Маленька голова на витягнутій шиї блідо-блакитного кольору. Очі круглі за формою. Цікаво, що їх розмір збігається з величиною мозку птиці. Довгі вії роблять особливим погляд птиці.

Дзьоб рожевого кольору, трохи зігнутий. Зубів у птахів немає. Забарвлення оперення зустрічається в діапазоні від темно-сірих відтінків до сіро-коричневих тонів, що дозволяє птахові бути непомітними серед рослинності незважаючи на великий розмір. Слух і зір ему відмінно розвинені. За пару сотень метрів він бачить хижаків, відчуває небезпеку здалеку.

Кінцівки дуже потужні – швидкість страуса ему досягає 50-60 км/ч. Зіткнення з ним небезпечно важкими ушкодженнями. Один крок птиці в довжину становить у середньому 275 см, але може збільшитися до 3 м. Пазуристі лапи служать їй для захисту.

На кожній нозі ему по три трехфаланговых пальця, що відрізняє його від двупалых страусів. Пір’я на ногах немає. Лапи на товстих м’яких подушечках. У клітинах сильними кінцівками вони можуть пошкодити навіть металеву огорожу.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Завдяки сильним ніг птахи долають величезні відстані, ведуть кочове життя. Кігті — серйозна зброя птахів, якими вони завдають тяжкі травми, навіть вбивають нападників. Крила птаха недорозвинені – літати ему не може.

У довжину не більше 20 см, кінчики з наростами, що нагадують кігті. Пір’я м’які на дотик. Структура оперення захищає птицю від перегріву, тому ему зберігає активність навіть у полуденну спеку. Завдяки особливостям пера австралійські мешканці можуть переносити широкий діапазон температур. Птах може плескати крилами під час своєї активності.

Дивна особливість ему полягає в умінні чудово плавати. На відміну від інших водоплавних птахів страус ему може переплисти річку з несильним течією. Птах любить просто сидіти у воді. Голос страуса поєднує звуки хрюкання, барабанного гуркоту, гучних криків. Почути птахів можна за 2 км.

Місцеве населення полювало на ему заради джерела м’яса, шкіри, пір’я, особливо цінного жиру, який застосовувався як ліки, служив цінного мастилом, був компонентом фарб для церемоніальних прикрас тіла. Сучасна косметологія включає жир страуса ему для приготування препаратів для оздоровлення шкіри, її омолодження.

Види

Сучасна класифікація виділяє три підвиди австралійських мешканців:

  • Вудворда, що живе на півночі материка. Забарвлення блідо-сірий;
  • Ротшильда, що мешкає в південно-західному регіоні Австралії. Забарвлення темно-коричневий;
  • нові голландські страуси, що живуть у південно-східній частині. Оперення сіро-чорне.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Існуюча плутанина ему з африканськими страусами триває з-за зовнішньої схожості. Між ними існують принципові відмінності:

  • в довжині шиї – у страуса довшим на півметра;
  • в анатомічній будові лап – ему з трьома пальцями, страуси з двома;
  • у зовнішньому вигляді яєць – у ему вони менше, насичено синього кольору.

Африканський страус ему в Австралії – різні птахи.

Спосіб життя і середовище проживання

Гігантські пернаті – споконвічні жителі Австралійського континенту, острова Тасманія. Воліють савани, не дуже зарослі місця, відкриті простори. Птахам властива осілий життя, хоча на заході континенту влітку перебираються в північну частину, а взимку – в південні райони.

Мешкає страус ему найчастіше поодинці. Об’єднання ему в пару, групу з 5-7 особин – рідкісне явище, характерне тільки для періодів кочування, активного пошуку прожитку. Постійно збиватися в зграї їм не властиво.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Фермери полюють на птахів, якщо вони збираються у великій кількості і завдають шкоди витоптуванням посівів, знищенням пагонів. Під час «купання» в пухкій землі, піску птах робить руху крилами, як під час плавання. Дикі птахи заселяють місця вирубки дерев, зустрічаються вздовж доріг.

Дорослі птахи майже не мають ворогів, тому вони не ховаються на просторах полів. Гарний зір дозволяє їм у разі небезпеки втекти зі швидкістю до 65 км/год. Ворогами ему є пернаті хижаки – орли, яструби. Зазіхають на великих птахів собаки дінго, а лисиці крадуть яйця з гнізд.

Ему воліють малолюдні місця, хоча людини не бояться, швидко до нього звикають. В господарствах з розведення ему складнощів у змісті не виникає. Страус ему – це птах, добре адаптована до різних температурних режимів. Австралійський гігант добре переносить похолодання до -20°З, літня спека до +40°С.

Активність птахів проявляється вдень, вночі ему спить. Відпочинок починається під час заходу сонця, в глибокий сон страус занурюється, сидячи на лапах. Будь-які подразники переривають відпочинок. За ніч ему прокидається через кожні 90-100 хвилин. В цілому, сон птахів триває до 7 годин на добу.

Завдяки підвищеному інтересу до птахів виникли спеціальні ферми з промислового розведення пернатих гігантів в Китаї, Канаді, США, Росії. Вони добре адаптуються в помірному і холодному кліматі.

Харчування

В основі раціону австралійських страусів ему рослинна їжа, як і у споріднених казуар. Частково присутня тваринний компонент. Годуються птахи переважно вранці. Їх увагу привертають молоді пагони, коріння рослин, трава, злакові культури. Набіги птахів на зернові посіви приносять шкоди фермерам, які не тільки проганяють пернатих розбійників, але і відстрілюють непроханих гостей.

У пошуках прожитку страуси ему долають великі відстані. Ласують нирками рослин, насінням, плодами, дуже люблять соковиті фрукти. Птахи потребують воді, обов’язково п’ють хоча б раз на добу. Якщо знаходяться неподалік від водоймища, то ходять на водопій кілька разів за день.

У австралійських ему немає зубів, як і у африканських страусів, тому для поліпшення травлення птахи ковтають дрібні камінчики, пісок, навіть шматочки скла, щоб з їх допомогою проковтнута їжа була подрібнена. В спеціалізованих розплідниках їжу пернатим також додають потрібний компонент для якісного травлення.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Харчування в неволі влітку складається з суміші зерна і трави, а взимку – з сіна з мінеральними добавками. Ему люблять пророщене зерно, зелений овес, журавлину, люцерну. Пернаті охоче їдять зерновий хліб, морква, горох, черепашки, макуха, буряк, картопля, цибуля.

У природних умовах австралійські страуси іноді полюють на дрібних звірів, в розплідниках їм домішують кісткове борошно, м’ясо, курячі яйця, щоб компенсувати недолік їжі тваринного походження.

Об’єм їжі на добу складає приблизно 1,5 кг. не Можна перегодовувати пернатих гігантів. Вода повинна бути в постійному доступі, хоча птахи можуть тривалий час обходитися без неї. Харчування пташенят відрізняється. Основним кормом молодняку стають комахи, різні гризуни, ящірки, черв’яки.

До восьмимісячного віку підростаючим ему потрібно білкова їжа. Відмінний апетит допомагає швидко набрати вагу. Якщо після народження дитини важать всього 500 г, то до першого року життя їх складно відрізнити від дорослих особин.

Розмноження та тривалість життя

Статевозрілість птахів наступає приблизно в 2 роки. З цього віку самки приступають до відкладання яєць. У природі шлюбне час настає в грудні-січні, в неволі пізніше – у розпал весни.

Під час залицяння, вибору партнера австралійські страуси проводять ритуальні танці. Якщо в звичайний період розрізнити самця і самку важко, то в шлюбний сезон за поведінкою нескладно розібратися, хто є хто. Оперення самок стає темніше, ділянки голої шкіри біля очей, дзьоба стає насичено бірюзового кольору.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Яйце страуса ему

Самець характерними звуками, схожими на тихий свист, заманює самку. Обопільний інтерес виражається у шлюбних іграх, коли птахи стають один навпроти одного, опускають голови вниз, починають ними розгойдувати над землею. Потім самець веде самку в гніздо, яке він будував сам. Це ямка, в глибині якої дно викладено гілочками, корою, листям, травою.

Пік шлюбної активності припадає на австралійську зиму – травень, червень. Ему полігамні, хоча бувають приклади постійного партнерства з однією самкою. Цікаво, що боротьба за партнера розгортається головним чином між самками, які бувають дуже агресивні. Бійки за увагу самця між самками можуть тривати по кілька годин.

Відкладання яєць відбувається з періодичністю в 1-3 дня. Кілька самок відкладають яйця в одне гніздо, кожна по 7-8 штук. Всього в кладці буває до 25 дуже великих яєць темно-зеленого або темно-синього кольору на відміну від білих страусиних. Шкаралупа щільна, товста. Кожне яйце страуса ему важить 700-900 р. В порівнянні з курячими воно в 10-12 разів більше обсязі.

Після яйцекладки самки залишають гніздо, а самець приступає до высиживанию, потім до виховання потомства. Інкубаційний період триває близько двох місяців. Самець вкрай мало їсть і п’є в цей період. З гнізда він відлучається не довше, ніж на 4-5 годин в день. Втрата власної ваги у самця досягає до 15 кг. Яйця поступово змінюють забарвлення, стають чорно-фіолетовими.

Страус ему птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання ему

Пташенята страуса ему

Вилупилися пташенята зростанням до 12 см, дуже активні, швидко ростуть. Кремові смужки маскування поступово зникають до 3 місяців. Охороняє потомство самець вкрай агресивний захист пташенят. Ударом ноги він може переламати кістки людини або звіра. Турботливий батько приносить пташенятам їжу, невідлучно знаходиться з ними на протягом 5-7 місяців.

Тривалість життя австралійських гігантів 10-20 років. Передчасно гинуть птахи, ставши жертвами хижаків або людини. Особини, що живуть в неволі, ставали рекордсменами по довголіттю в 28-30 років. Побачити австралійську птицю можна не тільки на її історичній батьківщині. Існує безліч розплідників, зоопарків, де страус ему – бажаний мешканець.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: