Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Хижаки з родини псових об’єднані загальною назвою шакал, латинське походження якого пов’язують з давньоримським визначенням «золотий вовк». Історичні відомості відображають його широке поширення по країнам Європи, Азії, Африки. Вивчення ссавця відкриває цікаві звички хижака, спосіб життя.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Опис і особливості

У порівнянні з іншими представниками сімейства псових шакали – невеликі тварини, розміром менше вовка. Довжина тіла становить приблизно 80-130 см, хвоста – 25-30 см, висота хижака – 40-45 см Маса звичайного шакала 8-12 кг

Будова нагадує сухорлявого вовка — щільне тулуб на тонких ногах. Шакал на фото завжди з опущеним хвостом, розмір якого становить приблизно до третини довжини тіла. Товстий та волохатий хвіст звисає майже до самої землі.

Невелика голова клиноподібної форми. Мордочка тварини загострена. Вуха стоячі. Слух у тварин добре розвинений, допомагає виявляти дрібних гризунів у густому травостої. Гострі ікла пристосовані розгризати товсту шкіру. Очі з коричневою райдужкою.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Довгі ноги, передні і задні, практично однакової довжини. Як і інші псячі представники, шакал – тварина пальцеходящее. Передні лапи хижаків з п’ятьма пальцями, задні – з чотирма. Кігті короткі.

Шерсть тварин груба, жорстка. Забарвлення мінливий, суттєво відрізняється в залежності від ареалу проживання. Переважають жовто-руді тони, переходять у бурий. Спина і боки темні до чорноти, як і кінчик хвоста. Горло, черево, ноги світлих відтінків. Статевих відмінностей в забарвленні не спостерігається. Річний хутро стає коротшим і грубіше зимового.

Шакал – звір голосистий, кричущий. Гучний крик хижак видає на початку полювання, він схожий на плач дитини на високих тонах. Виття шакала з подвизгиванием підхоплюють всі члени зграї навколо. Крики лунають у відповідь на гучні звуки – автомобільні сирени, дзвони.

 

Голоси звірів чутні при будь-якому їх пересування. Помічено, що вони виють голосніше в ясну погоду, особливо по ночах, у негоду стихають. Сучасні методи досліджень дозволяють з криків визначити кількість тварин у зграї.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Шакали є осілими тваринами без сезонних міграцій. Віддалитися від постійного місця проживання на 50-100 км можуть у пошуках кормових угідь. Рекордсменом був шакал самець, який пішов на 1250 км від постійної нори. Особливо часто хижаки з’являються в районах масового падежу худоби, щоб покормиться останками.

У містах і селищах це «помоечный» звір. Характер харчування пов’язаний з тим, що шакали – носії інфекції, паразитів, у тому числі небезпечної чумки, сказу.

Людей шакали не бояться, можуть перебувати в 20-30 метрах поблизу. Від зграй хижаків страждають фермерські господарства, в яких звір ласує солодкими плодами. Він надкушує все підряд, вибираючи самі спілі кавуни, дині. Заміряється хижак на поголів’я цінних птахів, в мисливських господарствах – на нутрій, ондатр. За принесений шкоду нетерпимі шакалів відстрілюють або розставляють пастки.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Боротьбу з шакалом вести непросто, зловити складніше, ніж вовка чи лисицю. Звір дуже хитрий, не завжди з ним може впоратися навіть досвідчений мисливець. Він не попадається в простій капкан, діє обманними шляхами, залишаючи дилетантів ні з чим. Взимку віддає перевагу регіони, де сніг не випадає, щоб не залишати слідів.

Для промислового видобутку шакал не придатний, шкури використовуються в незначній кількості. У культурі сформований негативний образ тварини з багатьма негативними якостями. Цікаво, що шакал є предком деяких порід собак, так як чудово приручаються людиною.

Види

Виділяють 4 види шакалів, схожих зовні, але генетично мають відмінності.

Звичайний (азіатський) шакал. Місця проживання – в Північній Африці, південно-сході Європи, в Азії, на близькому Сході. Широке поширення виду пов’язане з думкою фахівців про існування 20 підвидів, але багато спростовують таке судження. Забарвлення мінливий у кожному регіоні проживання, але гама кольорів складається з буро-чорних і коричнево-рудих відтінків. Кінчик хвоста завжди білий.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Смугастий шакал. Назву отримав з-за білої смуги серед чорних з боків тулуба. Загальний забарвлення жовто-коричневий або сірий. Спина завжди темніше основного тону. На відміну від інших видів має білий кінчик хвоста. Мешкають в саванах Центральної Африки, окремих районах на сході і заході континенту. Улюблені місця – густі зарості чагарників. Хижак, на відміну від родичів, воліє харчуватися живою здобиччю.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Чепрачний шакал. Спина, хвіст тварини вкриті чорно-білою шерстю, схожою на хутряну підстилку під сідло – чепрак. Цим пояснюється назва виду, основне забарвлення якого рудий. Мешкає тварина виключно в Африці. Дві популяції виду населяють південну і східну частини континенту, не перетинаються один з одним.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Ефіопський шакал. Мешкає виключно в горах Ефіопії. Інша назва тварини – абиссинский вовк, ефіопська лисиця. Зовні хижак виглядає як довгонога собака з лисячою головою. Дуже рідкісна тварина. Забарвлення верхньої частини тулуба чорний, Хвіст, боки, лапи руді, черево біле. Кінчик хвоста чорний.

Активність тварин денна, як і головного об’єкта їх полювання – гризунів. На відміну від інших видів, хижаки полігамні, інакше вони б не вижили на обмеженій території існування. Рідкісний вид потребує захисту і охорони.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Особливе місце займає африканський шакал, який, як порівняно недавно встановили, генетично належить до вовків. Помилку запропонували виправити, назвати тварину африканським золотистим вовком.

Спірним є віднесення до шакалам, а єгипетського вовка. З античних часів тварина вважали містичним за проживання поблизу печер і гробниць. Хижака асоціювали зі смертю, потойбічним світом за готовність розкопувати могили.

Не виключають, що традиція ховати в гробницях виникла для захисту мертвих від вовків. Єгипетський шакал міцно увійшов в міфологію Древнього Єгипту. Образ божества, пов’язаного зі світом мертвих, має вигляд вовка з опущеним хвостом.

Спосіб життя і середовище проживання

В Азії шакал – хижак дуже поширений. З середини 20 століття почалося поширення звіра в Європі. Розширення ареалу сталося і на території сучасної Росії – поява зазначено на території Краснодарського краю, Ростовської області, Кримського півострова.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Різні види шакалів воліють зарослі рослинністю місця біля водойм, очеретяні переліски. У гірських районах зустрічається на висоті до 2500 метрів. Часто селиться в річкових заплавах серед очеретяних заростей. Тварини добре адаптуються до різних умов існування, тому видам не загрожує небезпека зникнення.

Притулками звірів стають ущелини серед каменів, кинуті нори борсуків, лисиць, вовків. Природні ніші, поглиблення теж обживаються шакалами, якщо вони розташовані в непролазних місцях. Значно рідше тварини риють нори самі.

Як правило, це роблять захищені самки. Місцезнаходження логовищ видають ведуть до них стежки. Біля входу можна побачити купу землі. У притулках тварини ховаються вдень, в разі небезпеки. Неподалік, як правило, знаходяться нори інших особин різних статей.

Іноді поселення шакалів виявляють безпосередньо поблизу від населених пунктів. Звірі можуть вночі прогулюватися по сільських вулицях Індії, Пакистану, заходити в паркові зони, лісопосадки вздовж залізниць.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Шакала вважають нахабним звіром, зухвалість якого перевершує лисячу. Руйнівні наслідки залишають його появи в пташиних господарствах, селянських засіках. На людину одиночне тварина не нападає, але зграя шакалів дуже небезпечна.

Харчування

Тварини володіють унікальними здібностями знаходити джерела прожитку. У раціоні шакалів ссавці, птахи, рептилії, продуктові відходи, злакові культури, фрукти, овочі. Як і інші види хижаків, звірі не гребують падлом, залежність від якої часто буває в оцінці тварин перебільшеною. У загальному обсязі їжі вона не перевищує 6-10% раціону. Приваблюють тварин бойні, скотомогильники, сміттєзвалища, місця утилізації харчових відходів.

Шакала можна назвати не тільки збирачем, але і справжнім мисливцем. Здобиччю хижака стають дрібні звірятка – щури, миші. Шакали успішно полюють на зайців, ондатр, нутрій, борсуків, нападають на домашніх кіз, овець, навіть телят. Птахи, від міських горобців, домашніх індиків до водоплавних качок, лисух — постійні об’єкти уваги хижака. Сильно страждають від хижака перелітні птахи на місцях відпочинку під час міграцій. Шакал ловить жертв на зльоті у високому стрибку.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Біля водойм звір знаходить равликів, амфібій, жаб, ящірок, молюсків, снулую рибу і морських звірів, винесених водою на берег. В траві шакал ловить комах, яких спеціально попередньо вспугивает. Мисливець часто прислухається, принюхується, не упускає ні найменшого шереху навколо.

Хитрість шакала проявляється в слідуванні за великими хижаками, щоб поласувати залишками їх видобутку. Полювання ведуть часто парами, групами, щоб гнати видобуток назустріч один одному.

Більшу частину раціону займає рослинна їжа. Соковиті плоди втамовують спрагу тварин. Шакали ласують глодом, кизилом, виноградом, грушами, кавунами, помідорами. Навесні їжею стають цибулини рослин, корені очерету. Потреба в питво тварини втамовують на різних водоймах, а в посушливих місцях навіть риють ями на місцях пересихаючих річок, щоб напитися ґрунтовими водами.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Розмноження та тривалість життя

Сімейні пари шакалів зберігаються все життя до загибелі партнера. Час гону зазвичай припадає на лютий, триває приблизно місяць. Самці в пошуках пари голосно виють, б’ються за самиць. Пари, що утворилися разом влаштовують нору, займаються вихованням потомства. Підготовка житла полягає в пошуку нори або викопуванні. Глибина притулку приблизно 2 метри. Хід розташований під кутом, закінчується гніздовою камерою.

Вагітність самок азіатського шакала триває 63 дні. Африканські види виношують потомство до 70 днів. Народжуються 2-4 цуценя. Новонароджені з’являються незрячими, прозрівають на 9-17 день. Чути щенята починають через два тижні, а ходити через місяць. М’яка шерсть після народження поступово стає жорсткою. Забарвлення змінюється від сіро-коричневого на рудо-чорний.

Вигодовування малюків материнським молоком протягом 1,5-2 місяців поєднується з прикормом м’ясною їжею з 2-3 тижня. Тварини відригують проковтнуту видобуток, так їм легше доставити їжу потомству.

Шакал тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання шакала

Статевозрілості молоді самки досягають в 11 місяців, самці – до двох років, але цуценята перебувають з батьками ще деякий час до 1,5-2 років. Тривалість життя шакалів у природі 12-14 років. Любителі екзотики містять шакалів в неволі, успішно приручають. Правильний догляд, харчування істотно не впливають на показник довготи життя, старожили живуть 16-17 років.

Історія шакала давня, але не повністю вивчена. Боротьба за виживання змушувала тварина пристосовуватися до різних середовищ, завдяки чому він залишається частиною фауни сучасного світу.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь