Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Дрозд горобинник – це перелітний і зимующая птах, що отримала свою назву із-за любові до ягід горобини. Відноситься до загону горобиних. Досить великий, має деякі відмінності від інших різновидів дроздов.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Опис і особливості

Дорослий птах важить близько 150 гр. Довжина тулуба дорівнює 30 см, в середньому. Розмах крил 45 див. Самки і самці не відрізняються за розмірами і кольором пера. Забарвлення птиці строкатий, різнокольоровий. Груди світла, злегка жовта, голова і шия сизого кольору. Спина з хвостом сіро-коричневі.

Знизу крила і хвіст білого кольору. На грудях і шиї є темні, майже чорні пір’я. Дзьоб міцний, короткий, гострий. На кінці темніше, ніж біля основи. Очі середнього розміру, круглі, з чорною обвідкою, завдяки якій, на фото дрозд горобинник виглядає суворим і сердитим.

Ці птахи не вміють ходити по землі, вони пересуваються частими дрібними стрибками. Їх лапи темного кольору з тонкими, але сильними пальцями і гострими кігтями. Перо щільне, намащеного шкірним салом, яке дозволяє птахові не промокати в зимовий період, копаючись в снігу в пошуках їжі.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Голос дрозда горобинника важко назвати півчим. Швидше, він скрипучий і щебечущий, схожий на звуки: «чак-чик-чак», а при небезпеці: «ра-ра-ра». Співають вони рідко, можуть щебетати на льоту. Голосно кричать при небезпеці, сповіщаючи колонію та інших птахів. Коли дрозди селиться біля людей, то доставляють незручності своїми гучними криками.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/02/ryabinnik-golos-1324-onbird.ru_.mp3

Ці птахи полохливі й обережні. Вони не особливо довіряють людям, але іноді, деякі з них наважуються звити гніздо під дахом приватного будинку або прямо на балконі п’ятиповерхівки.

Види

У сімействі дроздов налічується близько 60 різновидів. У Росії зустрічаються лише 25 видів, однак найбільш поширених з них вісім. Нижче наведено список різновидів, які можна побачити в російських містах і інших поселеннях.

  • Співочий дрізд. Ці птахи відрізняються від інших своїм дзвінким, мелодійним голосом, що нагадує спів соловейка. Забарвлення буре з коричневим, біле або жовте черевце.

Слухати голос співочого дрозда

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/02/drozd-pevchiy-golos-5643-onbird.ru_.mp3

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Чорний дрізд. Самці цього виду мають чорне оперення з відливом. Самки світліше, з строкатими вкрапленнями. Навколо очей яскрава жовта обведення, співочий голос.

Слухати спів чорного дрозда

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/02/drozd-chernyy-golos-3823-onbird.ru_.mp3

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Дрозд белобровик. Відмітна особливість – біла смуга над очима, що нагадує брову. Оперення строкате, сіре з чорними і рудими вкрапленнями. Спів белобровика нагадує трель.

Слухати спів дрозда белобровика

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/02/belobrovik-golos-5673-onbird.ru_.mp3

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Дрозд деряба. Найбільший представник виду. Відрізняється забарвленням, груди дерябы біла, спина і хвіст з сіро-коричневим відливом.

Слухати дрозда дерябу

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/02/deryaba-golos-1401-onbird.ru_.mp3

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Лісовий дрозд. Самий дрібний вид дроздов. Забарвлення яскраве, переважно рудого кольору. У самців на шиї є сині пір’я. Посередині горла – яскраве, біла пляма, завдяки якому, лісові дрозди отримали другу назву «белогорлик».

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Шама-дрозд. Головна відмітна особливість – рожеві ноги і довгий хвіст. Самці цього виду мають чорне забарвлення, з коричневим черевцем. Хвіст знизу білий. Самки більш бляклі, сірого відтінку.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Одноколірний дрозд. Колір цих дроздов сірий, з блакитним відливом. Груди світліші решти тіла. Ноги темні, зі світлими пальцями і чорними пазурами.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

  • Мандрівний дрозд. Перо чорного кольору, навколо очей і на шиї є білі плями. Черевце яскраво-помаранчеве.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Крім зовнішнього вигляду, птиці розрізняються по способу життя, харчування і поведінки.

Спосіб життя і середовище проживання

Дрозди горобинники можуть вести кочовий спосіб життя, так і осілий. Вони кубляться по всій території півночі Євразії, а мігрують на південь, в Африку, малу Азію або Європу. У нашій країні, дрозди цього виду живуть в Сибіру. Останнім часом, орнітологи відзначили, що дрозди горобинники все частіше селяться в містах, особливо в урожайні роки.

Зустрічаються колонії за 300 птахів, серед кварталів та в приміських гаях. Вони не відчувають дефіциту їжі і легко переносять суворі російські зими. Селяться у великих міських парках і селах, де росте горобина. Вони не в’ють гнізда в степах або глухих лісах.

Горобинники розумні птахи. Вони великі власники, намагаються не підпускати близько інших птахів, людей і тварин, до місця гніздування. Засобом захисту в них є послід. Як повз птаха або тварину вони «обстрілюють» всією колонією. Спосіб дієвий, тому як послід дрозда в’язкий і їдкий.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Потрапляючи на шерсть або пір’я, він щільно склеює їх, вбирається в шкіру, роз’їдає її. Після таких атак, інші птахи втрачають здатність літати і гинуть від утворилися ран. Перед атакою, дрозд горобинник піднімає хвіст, за цією ознакою недруги розуміють, що їм загрожує небезпека.

Однак, хитрі ворони – закляті вороги рябинников, навчилися обманювати дроздов. Вони нападають по черзі. Наприклад, одна ворона відволікає на себе колонію, всі дрозди злітаються, залишаючи гнізда, щоб розклювати ворога і «обстріляти» послідом. У той же час, друга ворона спокійно залазить в гнізда, расклевывает яйця і їсть новонароджених пташенят.

Крім захисту власної території, дрозди горобинники допомагають іншим, більш дрібним побратимам, долати хижаків. При небезпеки, що насувається, вони сповіщають всіх гучними криками. Маленькі пташки, наче горобців і синичок, намагаються жити близько з дроздовыми колоніями, щоб перебувати під їх захистом.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Коли ворогів дуже багато, серед них білки, сойки та яструби, дрозди залишають гнізда. Здійснюючи великі перельоти, вони шукають безпечне місце проживання. Дроздов можна приручити, зробити домашній птахом. Для цього беруть маленьких пташенят, які випадають з гнізд і ще не вміють літати.

Їм будують дерев’яні клітки, широкі і довгі, до 1 метра. Обладнують будиночки і щаблина для відпочинку. Дно застеляють тирсою і сухою травою. Годують птахів хробаками, м’яким кормом, перетертими фруктами і зерном.

У період розмноження, пару поміщають в більш просторий вольєр. Найчастіше, любителі заводять в якості вихованця не рябинников, а співочих дроздів, щоб насолоджуватися їх голосом та трелью.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Харчування

Дрозди великі любителі поїсти. Їх улюбленою їжею взимку є подмерзшая ягода. Вони з задоволенням скльовують плоди горобини, обліпихи, яблуні, калини. Птахи роблять справжні набіги на ці дерева.

Зграями вони сідають на гілки, і відривають ягоди від грон, ковтаючи їх цілими. Для дерев такі набіги приносять користь. Коли зграя влаштовує бенкет, безліч ягід осипається на землю, де з настанням весни насіння проростає.

До того ж, сік з шлунка дрозда не розчиняє зерно повністю і птахи розносять насіння, всюди випорожнюючись. До кінця осені, майже всі дерева в селищах і містах залишаються голими, а під рябиновыми деревами, на снігу, видніються численні відбитки довгих пташиних пальців.

Дачники та садівники не дуже люблять такі навали. З підмороженого горобини люди роблять різні лікарські настоянки, головне встигнути зібрати ягоди до появи дроздов. Крім того, ці птахи обожнюють солодке і якщо поруч з калиною чи яблунею ростуть культурні сорти, начебто смородини або вишні, дрозди поїсть їх в першу чергу.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Вони запам’ятовують такі «смачні» місця, і будуть прилітати туди щороку. Деякі люди підгодовують дроздов, споруджуючи годівниці. Їм насипають сухофрукти, сушені ягоди і дрібно нарізані яблука.

Навесні ці птахи шкодять посівам у городах і на полях. Вони можуть перекопувати своїм дзьобом грядки, в пошуках личинок, викидати на поверхню тільки посаджені насіння і топтати саджанці. Також, вони здійснюють напади на грядки з полуницею, скльовують недозрілі ягоди.

Особливої шкоди завдають садах, де вирощуються рідкісні і дорогі сорти ягід. У декількох регіонах нашої країни, офіційно дозволений відстріл шкідники в літній та весняний період. Влітку дрозди живляться дощовими черв’яками, мокрицами, гусеницями, павуками і дрібними ракоподібними.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Своїх пташенят вигодовують тільки черв’яками та личинками комах. Вони вилітають «полювати» на поля, розташовані недалеко від поселення колонії і великою компанією шукають здобич. Роздзьобують мох, витягуючи звідти слимаків, перевертають камені, порпаються в землі і опалому листі.

Вони ретельно і прискіпливо вивчають землю. З кожним кроком вони вдивляються в грунт, нахиливши голову набік. Побачивши хробака, дрозд швидко хапає його і витягує із землі, але не їсть відразу.

Птах бажає назбирати більше корму, і щоб черв’як не заважав, вона кидає його на землю, забиває дзьобом, потім продовжує копатися в траві. Також вона надходить з дрібними равликами – довбає їх об каміння, щоб розкололася раковина.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Розмноження та тривалість життя

На місце гніздування, горобинники прилітають на початку квітня. Живуть виключно колоніями, в яких налічується близько 40 пар. У них є ватажки – старі і досвідчені птахи, для яких в «сім’ї», залишаються найкращі місця на дереві.

Старі дрозди будують гнізда раніше молодняку, визначаючи місце поселення і оцінюючи небезпеку, і близькість корму. Вони не люблять тінисті ліси, тому вибирають дерева, де багато сонячного світла. Часто вони селяться разом з представниками іншого виду – белобровиками. Раціон харчування і особливості поведінки цих птахів дуже схожі.

Будівництвом гнізда, займається тільки самка. Спочатку вона тягає тонкі, гнучкі гілки, з яких плете чашу. Сухою травою заповнює просвіти, а потім склеює стінки гнізда глиною і брудом, зсередини і зовні. Завдяки цьому, гнізда дроздів міцні, надійні, не руйнуються протягом 2-3 років.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Самці горобинника не беруть участь в цьому питанні, але супроводжують пару, коли вона летить за матеріалами. Він уважно стежить, щоб на самку не напали хижаки. Після того, як «штукатурка» в гнізді висохла, птахи приносять туди м’яку траву, листя і мох. Гніздо готове до зберігання яєць.

В одній кладці зазвичай від 3 до 5 яєць, зелено-бурого кольору, з темними цяточками. Таке забарвлення служить в якості маскування від злих, хижих очей. Одного разу, орнітологи зафіксували рекордну кількість яєць в одній кладці – 12 штук.

Висиджування займає близько 16 діб, цим займається тільки самка. Самці в цей час, захищають гнізда і своїх самок. Вони не приносять корм, тому їй доводиться відлучатися від яєць і летіти за їжею. Коли вилуплюються пташенята, батьки годують їх по черзі.

Через 15 днів, маленькі дрозди, починають досліджувати світ за межами гнізда. Вони ще не вміють літати, але стрибають по гілках або сидять у коріння кущів. Знайомляться з сусідами і спілкуються з дрібними птахами.

Дрозд горобинник птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горобинника

Батьки продовжать годувати їх протягом двох тижнів, по закінченню цього часу, пташенята стають самостійними. Вони вже вміють літати на невеликі відстані від будинку і добувати їжу. Після цього, самка може знову знести яйця.

Після закінчення періоду гніздування, ватажки збирають усіх у зграї, і дрозди відлітають. Вони починають «бродяжити», зупиняються там, де достатньо їжі. Коли запаси закінчуються, зграя шукає нове місце.

Тривалість життя дроздов рябинников від 10 до 15 років, у сприятливих умовах. В неволі, птахи можуть прожити довше, до 20 років. Але, на жаль, в природних умовах, не багато з них проживають життя до кінця.

Близько 20% дітей у колонії, живцем з’їдають хижаки, інших, будучи вже дорослими, осягає та ж доля. Чимало птахів гине у бою, захищаючи свої гнізда чи під час міграцій. Середня тривалість життя диких рябинников близько 6 років.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь