Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Казарок розподіляють на різновиди, деякі з яких нечасто можна зустріти в природному середовищі. Проживають на північноамериканському материку та європейської частини планети.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Відмінність від інших гусеподібных полягає в тому, що розвести казарок в домашніх умовах практично неможливо. Рідко в деяких зоопарках вдається це зробити. Тварини дуже волелюбні.

Опис і особливості

Птах казарка дуже схожа на гусей. Відрізняється невеликим розміром і яскравим кольором пір’я. Зовнішні характеристик роблять казарок, так само схожими на качок. Подібності не випадкові: птах належить до утиному сімейства загону гусеподібных.

Тіло казарок в середньому досягає близько 60 див. Важать птиці не більше 8 кг. Самців легко розпізнати вони трохи більше за розміром, ніж самки. У колірній палітрі пір’я птиці найбільш виражений темно-сірий і білуватий колір. Оригінальною особливістю у будь казарки вважається світла лінія навколо горла, тільки біля чорного виду він з’являється пізніше, через 2 роки після народження.

Шия казарок набагато коротше, ніж у гусей. Очі чорні, дуже виділяються на загальному тлі. Дзьоб менше середнього розміру і поставлений вгору, його покрив чорний, до якого б вигляду не ставилася птах. Чоловіча особина, так само, має більш виражений ніс і шию, ніж самки. Лапи у всіх казарок темного кольору, шкіра на них пупирчата.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Казарка на фото в енциклопедіях зазвичай зображується в різних варіантах колірного оперення. Обумовлено це тим, що в природі є кілька різновидів цих птахів, і всі вони мають характерні відмінності.

Види

У світі існує шість різновидів казарок:

  • білощокий;
  • чорна;
  • червоновола;
  • канадська;
  • мала канадська;
  • гавайська.

Один від одного розрізняються будовою тіла, ареалом поширення, описом зовнішності. Однак незалежно від того, до якого різновиду вони належать, птахи не одинаки і завжди збираються в зграї.

Білощока казарка

Відрізняється від інших родичів кольором тіла. Верхня частина тулуба забарвлена в чорний, а нижня – в білий. Здалеку контраст верхнього покриву сильно впадає в очі, що полегшує визначення виду.

Білощока казарка в середньому має масу близько двох кілограм. Голова трохи більше, ніж у чорних казарок. Нижня частина горла, морда, потилицю і лоб мають оперення білого забарвлення.

Птах добре плаває і пірнає, що полегшує їй добувати їжу. Витривала, може долати великі відстані. Незважаючи на це, казарка швидко бігає. Це може врятувати їй життя, адже таким чином вона тікає від небезпеки.

Белощекие казарка мешкають переважно на території скандинавських країн та в прибережних районах острова Гренландія. В’ють гнізда тільки на гірській місцевості, з високими крутими скелями, схилами й обривами.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Чорна казарка

Мають найбільш помітне схожість з гусьми. Тільки вони мають скромні габарити. Тварину можна відрізнити чорним покривом тіла, яке у внутрішній частині тулуба набагато блідіше. Ніс і лапи теж чорні.

Чорна казарка впевнено почуває себе у воді, однак не здатна пірнати. Щоб добути їжу під водною поверхнею, вона перевертається всім тілом, як це роблять качки. Так само як свої побратими белощекие казарки, швидко бігають по місцевості.

Сама морозостійка різновид казарок. Мешкають на землях в районі Льодовитого океану, а також на берегах усіх морів в арктичній смузі. Чорні казарки кубляться в прибережних зонах і в долинах біля річок. Вибирають місця з трав’яною рослинністю.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Червоновола казарка

Зростання тіла доходить до 55 сантиметрів, на відміну від родичів невелика. Її вага складає всього лише півтора кілограм. Ширина розмаху крил близько 40 сантиметрів. Має яскраве забарвлення оперення у ряді своїх родичів. Тіло зверху чорного оперення, а нижня частина – в білий.

Крім цього, птах відрізняється наявністю оранжевого забарвлення на шиї і з обох сторін щік. Дзьоб невеликого розміру, звичайної для свого качиного сімейства форми. Червоновола казарка може літати на далекі дистанції, добре пірнає і плаває.

В основному живе на території Росії, в її північних регіонах. Любить гніздитися поруч з водоймами. Віддає перевагу піднесені місця. Червоновола казарка ретельно охороняється. Це дуже рідкісний вид, який був практично знищений із-за масового полювання на них. На них полювали заради її рідкісних пір’я, вуха і м’яса.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Канадська казарка

Одні з найбільших серед своїх родичів. Вагою можуть досягати семи кілограм. В силу свого великого розміру мають вражаючий розмах крил шириною майже до двох метрів. Тулуб зазвичай має сірого забарвлення оперення, в рідкісних випадках можуть бути присутні хвилясті візерунки темно-пісочного кольору.

Верхня частина тіла синювато-чорного забарвлення. В яскраву сонячну погоду блищить відливами на сонці. Канадська казарка излюбовала північні землі Америки. Поширена на Алясці і в Канаді, а також на сусідніх материка землях Канадського Арктичного архіпелагу.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

 

Мала канадська казарка

Часто плутають з канадською казаркой. Розрізнити можна за габаритами і невеликою відмінностей в оперенні. Довжина тіла близько 0,7 метрів. Маса тіла може доходити тільки до 3 кілограмів. Голова, дзьоб, горло, задня частина і ноги чорні. По краях мордочки білі ділянки. По колу на горлі «нашийник» з бледноватого кольору оперення.

Для проживання птах вибирає луки, тундрові лісу, де багато рослинності у вигляді кущів і дерев. Під час зимівлі селиться в прибережних районах та на болотах. Ареал проживання як у канадської казарки. Можуть зустрічатися в східних регіонах Сибіру. На час зимівлі добираються до Південних штатів США і Мексики.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Гавайська казарка

Габарити птиці не дуже величезні, довжина тіла близько 0,65 метрів, маса тіла– 2 кілограми. Забарвлення пера в цілому сіра і коричнювата, з білими та темно-сірими лініями на боках. Морда, потилицю, ніс, лапки і верхня частина горла чорна. Харчується тільки рослинністю і ягодами. Практично не добувають їжу у воді.

Гавайська казарка мало зустрічається в природі, їй дивом вдалося врятуватися від зникнення. Мешкає птах тільки на території островах Гаваї і Мауї. В’є гнізда на крутих схилах вулканів.

Може забратися для життя на висоту до 2000 метрів над морем. Єдиний вид казарок, якому не треба відлітати на зимівлю. Змінює місце проживання, тільки при посушливих сезонів, перебирається ближче до водойм.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Спосіб життя і середовище проживання

Казарки доглядають місце для життя на піднесених ділянках і на луках біля річок. Казарки, що мешкають по сусідству з океаном і морями, вибирають берегову лінію з вологим ділянкою землі. Ділянка для гніздування відбирають старою компанією, кожен рік на колишньому місці.

Іноді чисельність зграї може досягати до 120 особин. Особливо часто утворюються такі великі компанії при линянні. В цей період вони не можуть літати, щоб захиститися від небезпеки і ворогів вони змушені організовувати величезні групи. Зграя зазвичай ніколи не змішується з іншими представниками качиних сімейств і підвидів.

Птахи повинні створити для себе зручне і безпечне місце, щоб самка змогла дати хороше потомство. Гніздівка відбувається в літній сезон. У цей час багато свіжої рослинності для їжі і чистої води для пиття.

Коли добувають їжу птиці перемовляються, шляхом шумного періодичного гоготанья. Гоготить нагадує гавкіт собаки. У казарок неймовірно гучний голос, який можна почути навіть на дуже далеких відстанях.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Птахи активні в денний час доби. Хоч казарка мешкає на суші, чимало часу вона проводить і у вступній середовищі. Казарки можуть заночувати на поверхні води. Іноді ночують на суші на місці, де вдень у них була годування. В середині дня, під час годівлі птахи люблять відпочити і піти до найближчої воді.

Основна небезпека для казарок в живій природі виходить від песців. Вони нападають на гнізда і тягнуть з собою маленьких пташенят. Бувають випадки, коли песцам вдається зловити і великих птахів. Від кривдника казарка рятується не відлітаючи, а тікаючи геть. Казарки — відмінні бігуни, це їх рятує.

Ще одним кривдником казарок є мисливець. До недавнього часу на казарок велася безперервна полювання. Вона ущухла тільки після того, як тварина потрапила в число зникаючих. Зараз казарка у червоній книзі займає одне з найбільш хвилюючих положень.

Деякі різновиди зустрічаються до такої міри рідко, що велика ймовірність їх повного зникнення. Самі казарки по-різному поводяться при наближенні людини.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Вони можуть близько підпустити його до себе, деякі дозволяють доторкнутися до себе. Але найчастіше, швидко тікають або починають, при будь-яких сторонніх шорохах, голосно гоготать і тривожно кричати.

Зазвичай мігрують пізньої осені, поки не настали перші заморозки. Казарки — соціальні птахи, і переміщуються тільки збираючись у величезні групи, що включають в себе птахів всіх вікових груп.

В процесі перельоту на теплі території, дотримуються прибережних територій, уникаючи прямої короткий шлях. Навіть якщо доведеться летіти довго, не міняють свій маршрут. Біля морів і річок знайти їжу набагато простіше і зупинитися на відпочинок, адже казарка – гусак, і підлогу життя проводить у воді.

Харчування

Так як водоплавна птиця, пірнаючи ловить маленьких ракоподібних, личинок водяних комах. Пірнає, занурюючи половину свого тіла у воду, на поверхні залишає тільки хвіст. Наприклад, чорні казарки можуть пірнути, дістаючи їжу, на глибину від 50 до практично 80 сантиметрів. Часто підбирає тіну прямо в польоті.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

На суходолі у весняно-літні сезони, вживають в їжу багато рослин: конюшина, пушицу узколистную, тонконіг та інші трави, які ростуть у низинах поруч з водоймами. Під час розмноження вживають в їжу кореневища і пагони трав. При нестачі зеленої рослинності, починають поїдати насіння рослин і цибулинами черемші.

З вимушеною зміною місце помешкання, під час перельоту в більш сприятливі райони, раціон птахів змінюється. В період перельоту вони живляться водоростями і комахами на грязьових мілинах.

Якщо поруч виявляються посівні луки, птахи шукають поживу на полях після збору врожаю. Вживають в їжу залишки посівів: овес, просо, жито. Червона казарка в період зимування гніздитися поряд з територіями озимих посівів. Тому крім залишків від зборів врожаю, якщо знаходять поля з озимими посівами, харчується озимими культурами.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Розмноження та тривалість життя

Статеве дорослішання наступає в 3, 4 роки від народження. Біла казарка доходить до неї на своє дворіччя. Сім’ї організовуються в місцях зимової міграції. Шлюбний ритуал проходить дуже жваво, вони, гучно гегочучи хлюпочуться у воді. Самець, щоб звернути увагу самки, постає певні пози. Після спарювання починають гучно кричати, витягнувши шию, розпушивши хвіст і широко розправивши крила.

Гніздяться пари зазвичай на крутих схилах або скелястих обривах, щоб уберегти себе і потомство від хижаків і інших небезпек. Тому намагаються вибирати важкодоступні і захищені місця, поруч з хижими птахами. Роблять вони це, заради того, щоб уберегти себе від песців, які боятися сапсанів і великих чайок.

Гнізда казарки будують відразу після того, як знаходять місце гніздівлі. Мають діаметр до 20-25 сантиметрів, а глибину – від 5 до 9 сантиметрів. Гніздо у казарок нестандартне. Спочатку вони знаходять або роблять дірку в землі на схилі. Потім застилають її дно висохлої рослинністю, стеблами пшениці і товстим шаром пушинок, які мама-казарка выщипала зі свого живота.

Казарка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання казарки

Зазвичай в середньому при кладці птах дає 6 яєць. Мінімальне число, яке може дати жіноча особина казарки – 3 яйця, максимальна – 9. Яйця казарок бежевого окрасу, з майже непомітними цяточками.

Протягом наступних 23-26 днів вона висиджує яйця. Самець весь час ходить неподалік, захищаючи її. Пташенята вилуплюються з яєць, як раз, під час линяння дорослих тварин. Якщо казарка мешкає в природному середовищі, то життєвий цикл може бути від 19 до 26 років. В неволі проживе до 30-35 років.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь