Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Виразна птах вражає величчю, суворим виглядом. Філіна бояться багато мешканців лісу. Людина теж наділив хижака надздібностями – в легендах вони уособлюють темні сили. Причина загадковості криється в нерухомому погляді нічного розбійника, рідкісних здібностях пернатого мисливця.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Опис і особливості

Філін – птах, споріднена совообразному сімейства. Дорослі особини в довжину 70-75 см, маса хижака 3-4 кг. В розмаху крила приблизно 1,5-1,9 м. Помічено, що в південних районах ареалу розміри філіна помітно менше, ніж у птахів, які живуть на півночі.

Додавання тіла у птиці за формою нагадує бочку, пухке оперення надає характерний обсяг. Хвіст закруглений на кінці. Міцні ноги часто вкриті пір’ям, але цим відрізняються не всі різновиди пугачів. Кігті дуже чіпкі, є грізною зброєю хижака.

Велика голова прикрашена незвичайними пір’ям. Характерні «вушка» відрізняють всіх пугачів, але не є слуховими органами. Короткий дзьоб оснащений гачком. Особлива будова шийних хребців, судин дозволяє птахові робити поворот головою на 200°. Дивовижна здатність допомагає хижакові стежити за всім навколо.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Відрізнити філіна від більшості совиних можна по наявності «вушок» з пір’я

Величезні очі завжди насиченого кольору – оранжеві, червоні. Немигаючі, спрямовані вперед, зіркі вночі і вдень. Навколишній птахам бачиться в чорно-білих тонах. Зіниця, дуже чутливий до яскравості світла, постійно змінюється в розмірах при русі філіна.

Хижак прекрасно бачить в сутінки. У повній ночі філін орієнтується завдяки гострого слуху, вловлює важливі для мисливця звуки, шерехи.

Забарвлення хижака у рожево-димчастих тонах, з строкатістю дрібних цяток, ніби осыпающих пухке оперення. На грудях філіна чорні відмітини, черево в горизонтальну брижі. Наряд хижака мінливий у різних частинах ареалу. Філін непогано пристосовується до різних биотопам, де знаходить кормову базу, затишні куточки для гніздування. Іноді птах наближається до житлових кварталах.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Голос філіна низький, що запам’ятовується. Характерне ухання чути на відстані 2-4 км Виконання найрізноманітнішого репертуару в шлюбне час можна почути в досвітні годинники. Звуки нагадують плаксиві стогони, гуркіт, крики, покашлювання. Занепокоєння виражено енергійним «реготом». Голоси деяких пугачів схожі на людські.

Слухати голос звичайного філіна

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/filin-obyknovennyy-golos-5880-onbird.ru_.mp3

У природі горді птахи не мають ворогів. Загрозам піддаються тільки пташенята, залишені без нагляду на час. Пташенят з гнізд крадуть лисиці, вовки. Пугач передчасно гинуть, коли зачіпають крилами дроти ЛЕП під високою напругою, птахи помирають від отруєння гризунами з протруєному полів. Птахи стають жертвами браконьєрів.

Види

В залежності від ареалу, специфіки харчування виділяють 19 видів, окремий рід рибних пугачів, хоча орнітологи рекомендують визнати рід загальним. Рибні пугачі займають особливе місце в пташиної ієрархії. Відмінність роду полягає в кормах, що складаються з дрібних організмів, річкової риби.

Великі птахи 70 см завдовжки, маса 3-4 кг. Забарвлення найчастіше бурий з чорними плямами. Світлі відмітини присутні на горлі, потилиці. Пальці на ногах голі, з шипованими підошвами, щоб утримувати жертву.

Слухати голос рибного пугача

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/filin-rybnyy-golos-224-onbird.ru_.mp3

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Полюють хижаки, сидячи на високих берегах, навислих над водою деревах. Стрімко кидаються за высмотренной здобиччю, кігтями пронизують тіло жертви. На мілководді можуть бродити в пошуках раків, жаб, дрібної рибки. Мешкає пугач на північно-заході Маньчжурії, в Китаї, Японії, Росії. Дізнаватися, чи знаходиться рибний пугач у Червоній книзі чи ні, не варто – це вмираючий вигляд.

Звичайний філін. Масивна птах рудого кольору, який змінюється в залежності від місця ареалу. В Європі, Японії, Китаї темне оперення до чорноти, в Середній Азії, Сибіру – сірувате з рудими відтінками. Пальці щільно оперені. У непогожий час філіну особливо вдаються пошуки здобичі.

Живуть птахи в Європі, Азії, в північних районах Африки. Раціон пугачів надзвичайно широкий — тільки птахів близько 300 видів. Гризуни, зайцеподібні, кішки і собаки теж потрапляють у кігті могутньої птиці.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Філін дуже великий птах, здатна полює на зайців і котів

Бенгальська філін. Птах середнього розміру. Вага хижака невеликий, становить 1 кг, довжина приблизно 55 див. Жовтувато-коричневий наряд прикрашають чорні краплеподібні плями. Оранжево-червоні очі дуже виразні. Живуть у скелястих ландшафтах Індії, Пакистану, Бірми – до передгірних районів Гімалаїв.

Поява пугачів у житлових районах, на дахах будинків ледь не коштувало їм життя. Вони стали героями забобонів, активно знищувалися недоброзичливцями. Зараз бенгальські пугачі знаходяться під охороною багатьох природоохоронних служб.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Африканський (плямистий) філін. Невеликий представник сімейства, вага дорослої птиці 500-800 г, тіло завдовжки приблизно 45 см, оперення філіна червоно-коричневого кольору з білими крапками, які місцями зливаються в одне ціле. Очі жовті, іноді з помаранчевим відливом. В Африканських країнах плямистий філін мешкає в саванах, напівпустелях. Хижак досить поширений, чисельність не викликає побоювань.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Сірий (абиссинский) філін. За розміром птах схожа з африканським родичем. Відмітна особливість хижака – в темно-коричневому кольорі очей, які здаються майже чорними. Оперення попелясто-сіра або світло-коричневе. Живуть птахи в південних районах від пустелі Сахара.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Непальська філін. Розмір птиці середній. Оперення на спинці темно-бурий, живіт і груди світло-коричневого відтінку з чорно-білими пестринами. Місцеві жителі вважають птахів диявольськими створіннями за незвичайний голос, що нагадує говоріння людини.

Апетити хижаків такі, що вони нападають на великих для них тварин – варанів, шакалів. Улюблені місця проживання – вологі ліси Індокитаю, Гімалаїв.

Слухати голос непальського філіна

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/filin-obyknovennyy-golos-5877-onbird.ru_.mp3

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Віргінський філін. Назва однойменне з американського штату, в якому хижак був виявлений. Великі птахи з різноманітним забарвленням – чорним, сірим, коричневим з темно-іржавими плямами. Добре адаптуються в лісах, степах, пустелях, в міській межі. Розселені по території Америки, крім північних районів, популяція досить численна.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Коромандельському філін. Відрізняється пір’яними вушками, дуже близько посадженими. Особливість хижака проявляється в денний полюванні. Птах селиться недалеко від води, у заболочених місцях, лісових низовинах південно-східної Азії.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Спосіб життя і середовище проживання

Ареал філіна пов’язаний з різноманітними ландшафтами від північних тайгових районів до пустельних околиць. Місця проживання хижака повинні бути забезпечені кормовою базою, затишними ділянками для гніздування. Птахів часто спостерігають на зарослих рослинністю гірських схилах, у місцях з великою кількістю ярів, пагорбів.

Філін адаптується до моховим болотах, лісовим звалищ, гаревим місцях, вирубках. Птах уникає щільних лісів, селиться на розріджених ділянках, околицях хащі. Привертають хижака безлісі території, якщо на ділянках водиться дичина, гризуни, інші об’єкти кормової бази філіна.

Страх перед людиною у птахів немає, хижаки з’являються у паркових зонах, фермах. Щільність заселення становить приблизно 46 пар пугачів на 100 кв. км. Пугач – зимующая птах, ведуча осілу життя. Окремі види, що мешкають в північних районах, залишають взимку гніздові місця, летять на південь на пошуки їжі.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Філін веде нічний спосіб життя

Активність пугачів більшості видів посилюється в нічний час. Вдень на пошуки здобичі вони відправляються переважно в похмуру погоду, у сутінковий час доби. Способи полювання хижаків в різних ареалах приблизно однакові, винятком є полярні сови, рибні пугачі.

Полярні сови вдень чатують видобуток з узвиш – сидячи на гілках, схилах, кам’яних уступах. Ночами частіше переслідують здобич у польоті, зависають над жертвою як боривітер.

Рибні пугачі тримаються під час полювання на крутих річкових берегах яких походжають по мілководдю. На відміну від родичів вони часто пересуваються по землі, залишаючи цілі доріжки слідів від пазуристих ніг. За рибою пікірують, вихоплюють з води, самі занурюються у водойму лише частково.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Різні види пугачів пурхають у пошуках здобичі, видивляються об’єкт для погоні. Стрімким кидком птах схоплює жертву, встромляє кігті, не залишаючи шансів на звільнення. Дрібну здобич хижаки поглинають цілком, велику – дзьобом розривають на шматки, ковтають зі шкурою.

Харчування

Філін — хижий птах, в раціоні якої невеликі ссавці і птахи масового поширення. Даний фактор дозволяє адаптуватися до биотопам, знижує залежність від хижака різновидів кормів, не відбивається на чисельності рідкісних тварин. У день дорослому філіну потрібно 200-400 г м’яса. У зимовий час обсяг їжі збільшується, влітку – знижується. У раціоні сама різна видобуток з

  • гризунів: хом’яків, мишей, тушканчиків, ховрахів, білок;
  • ссавців: куниці борсуків, косулею, їжаків, кіз;
  • птахів: дятлов, качок, ворон, чапель, куріпок;
  • плазунів: ящірок, черепах;
  • комах: сарани, турунів, павуків;
  • риби, ракоподібних.

Пугач не бридливі до чужої видобутку, крадуть наживки з капканів. Віддають перевагу легку здобич. Західноафриканський філін живиться жуками, тарганами, цвіркунами з причини слабких кігтів.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Розмноження та тривалість життя

Пугач підтримують моногамні стосунки в парах. Міцні союзи не розлучаються навіть після завершення шлюбного періоду. Ритуал залучення партнера проводиться щорічно як в перший раз. Спочатку призивне ухання, заманювання пари, потім церемоніальні поклони, годування, цілування дзьобами.

Гнізда птахи влаштовують у дуплах старих, захоплюють чужі, іноді обходяться невеликою ямкою на землі в затишному місці. Відкладання яєць відбувається з інтервалом у 2-4 дні. Кількість яєць у різних видів буває різним: у малайського філіна тільки одне яйце, полярної сови – до 15 штук. Інкубація триває 32-35 днів, насиджує тільки самка. Філін-самець піклується про їжу для своєї пари.

Совята вилуплюються послідовно, по мірі відкладання яєць. У гнізді збираються пташенята різного віку та розміру. Малята народжуються сліпими, вагою по 60 г, їх тільця покриті світлим пушком. Прозрівають пташенята на 4–й день, через 20 днів покриваються ніжними пір’їнками.

Філін птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання філіна

Гнізда пугачі влаштовують в дуплах дерев і ущелинах

Спочатку самка невідлучно перебуває з потомством, потім залишає гніздо для пошуків їжі ненаситному молодняку. Особливістю розвитку потомства є прояв каинизма, тобто умертвіння сильними пташенятами слабких. Природний відбір зберігає сильних птахів, готових до розмноження в 2-3 роки.

Дослідження місцевості за межами гнізда починається приблизно в місячному віці. На зміну першим порханиям приходять недовгі перельоти, а потім птиці набирають силу, починають самостійне життя довжиною приблизно 20 років в природі, вдвічі більше в умовах неволі.

Пугач на фото дивує людей виразністю образу, впевненим поглядом хижака. Зустріч з птахом викликає ще більший інтерес до стародавнього мешканця нашої планети.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь