Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

Зяблика, що відноситься до роду в’юрків, називають снегирик, зябрик, зябок. На більшій частині ареалу з Півдня птахи повертаються до кінця березня, коли сніг ще не скрізь розтанув. У народі кажуть, що ранньою весною зяблик співає до заморозків.

Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

Але це не єдина версія походження назви. Нахохлившийся вигляд і різке обривання трелі наводять на думку про те, що птах мерзне, від холоду у неї перехоплює подих.

Опис і особливості

На більшій частині Російської Федерації, Союзних республік, країн Західної Європи і Близького Сходу найпоширеніший зяблик — Європейський. Його довгий 11-міліметровий гострий дзьоб забарвлюється в бурий колір, крім шлюбного періоду, коли з’являється блакитний відтінок.

Вся нижня частина, горло і щоки — коричнювато-бурі або винні, спинка на тон світліше. Шия і шапочка на голові у зяблика сіро-блакитного кольору, над дзьобом виділяється контрастне чорне пляма.

Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

Трохи нижче спинки забарвлення включає жовті й зелені тони. Крила окреслені білою облямівкою. Білі плями, розташовані навскоси присутні по боках хвостового оперення. Така інтенсивна забарвлення прикрашає самців починаючи з другого року життя.

Зяблик на фото в шлюбному оперенні виглядає ошатно. Самочки і підрослі пташенята набагато блідіше, невыразительнее. Переважають бурі і сіруваті тони. Середня довжина тіла європейського зяблика 16 див, хвоста — 7 см, вага 22 р.

Незважаючи на те, що птах швидко літає, більшу частину часу проводить на землі, пересуваючись стрибками у пошуках корму. З-за цього часто гине від нападу хижаків.

Звуки зяблика привабливі і дзвінки. У різних ситуаціях — в разі небезпеки («сі», «хьют», «тьма»), злету («тюп»), залицяння («кріп»), жебрацтва («чирруп») птах видає до семи сигналів. Довгий час вважалося, що звуком «рю-рю» вьюрковые попереджають про дощ. Але останні спостереження показали, що ніякого зв’язку між «рюрюканьем» і погодним явищем не існує. Сигнал відповідає тривожним станом птиці.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/zyablik-golos-1093-onbird.ru_.mp3

Якщо окрема особина виконує 3-6 мелодії, то популяція налічує до двадцяти. Спів зяблика починається з посвисту, переходить у трелі, що повторюються кожні три секунди, і закінчується різким уривчастим звуком —розчерком. Мелодії варіюються залежно від підвиду, місця проживання.

Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

Чим старше чоловік, тим різноманітніше його рулади, так як з часом накопичується досвід, переймають у родичів, інших видів. Самки, підрослі пташенята здатні тільки на спрощені, одноманітні звуки. Якщо навесні птах співає голосно і охоче, то до середини літа настає період линьки і її чути рідко. Мелодії звучать приглушено.

Види

Систематизація підвидів зяблика включає 18 найменувань. Відмітні ознаки — розмір, забарвлення оперення, ареал розповсюдження. Крім описаного європейського зяблика на території Російської Федерації і Союзних республік зустрічаються ще 3 підвиди:

  • Кавказький
  • Влітку зяблик мешкає в Криму, на Кавказі. Взимку зустрічається в північному Ірані, півдні Закавказзя. Селиться в лісах передгір’я, гір на висоті до 2,5 тис. м. над рівнем моря. Довжина тіла до 13 см, високий масивний дзьоб, забарвлення як у європейського. Відмітні особливості — закличний «пинькающий» крик, більше схожий на позывку великої синиці, менш привабливі вокальні дані.

  • Гирканський
  • Подвит темного забарвлення, дрібних форм. Поселення виявлено в північному Ірані, гніздиться в південних районах Закаспия. Спинка — темно-коричнева, низ з червоним відтінком, голова, шия темно-попелясте.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

  • Копетдагский
  • Птах бліда, з об’ємними ділянками білого забарвлення на хвості та крилах. Ареал поширення — території туркменського многогорья Копетдаг. Орнітологи припускають, що цей підвид — варіація гирканського зяблика.

    Спосіб життя і середовище проживання

    Селиться птах зяблик в листяних, мішаних, хвойних лісах. Не любить глуху тайгу, де проблематично відшукувати корм на землі. Перевагу віддає рідкісним світлим лісових масивів і штучним насадженням з дорослими деревами, прохолодним мікрокліматом. Часто зустрічається в парковій зоні, на дачних, садових присадибних ділянках.

    Багато хто впевнені, що зяблик перелітний птах. Це залежить від місця поселення. Зграї, уподобали середню смугу Росії, Сибіру взимку відправляються на узбережжя Середземного моря, до заплавах водойм Середньої Азії. Деякі зграї досягають Канарських, Британських островів, Північної Африки, представленої Марокко, Тунісом, Алжиром.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    Якщо зяблики спочатку оселилися в південних районах, то ведуть осілий спосіб життя або кочують на невеликі відстані в сусідні регіони, не перетинаючи кордону країни.

    Перед відльотом птахи збираються зграями до ста особин. Летять швидко -50 -55 км/год. Для відпочинку, живлення роблять тривалі зупинки на територіях дрібних поселень, де можна підкріпитися. Відліт розтягнутий у часі, проходить хвилями, але основна частина птахів відправляється в теплі краї у вересні. Зграї неоднорідні, до них часто приєднуються в’юрків.

    Повертаються до місць постійних гніздувань з кінця лютого до кінця квітня. Чим південніше розташований район, тим раніше з’являються птахи. Першими добираються самці, їх приліт визначається за голосно звучить шлюбним пісень. Самки підлітають тижнем пізніше.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    На зменшення чисельності виду впливає погіршення екологічної обстановки. З року в рік збільшуються площі вирубки лісових масивів, не знижується кількість сільськогосподарських угідь і лісопосадок, оброблюваних пестицидами. Грають негативну роль несприятливі погодні умови.

    У птахів багато природних ворогів, представлених білками, горностаями, великими птахами (сорока, сойка, ворона, дятел). В період гніздування вони знищують кладки, маленьких пташенят. Необережно птах поводиться під час співу.

    Захоплюючись руладами, самець зяблика піднімає і відкидає голову назад і нічого не бачачи, не чуючи навколо.

    Основну частину світлового дня вьюрковые проводять сидячи на гілці, повільно переміщаючись по ній бочком, або стрибками пересуваються по землі, шукаючи корм. Літають з великою швидкістю, хвилеподібно.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    У період спарювання та гніздування створюють пари, решту часу тримаються зграями. Завдяки витривалості, невибагливості і швидкої пристосовуваності до середовища існування зяблики поширені в Європі. Їх чисельність досягає 95 мільйонів пар.

    Спів зяблика спонукає деяких людей містити птахів у неволі. Якщо немає досвіду, то краще зупинитися на іншому вигляді, легко приручаемом. Окремі особини прив’язуються до господаря, але в основній масі птахи залишаються дикими до самої смерті.

    Для адаптації зяблика поміщають у просторий вольєр або невелику клітку, покриті м’якою тканиною. Пересадивши його в постійне житло, прикривають світлої матерією, так як при наближенні людини птах сильно б’ється об прути, довго не заспокоюється.

    Щоб почути пісню, самця містять поодиноко, без пари. В присутності людини птах співає тільки при його нерухомості. Житло обладнують купальнею, жердочками. Ставлять низькі ємності зі сходами насіння ялини або сосни.

    Годують зяблика канарковим насінням, борошняними хробаками, мурашиними яйцями, м’ясом і кашами. Конопляне насіння допускається, але в обмежених кількостях, так як їжа з великим вмістом олії призводить до хвороби очей, наривів.

    Харчування

    У дикій природі пташенят батьки годують личинками, гусеницями, двокрилими, павукоподібними. У рослинний корм, кількість якого збільшується при затяжних дощах або пізніх термінах гніздування входять:

    • насіння, верхівки сходів сосни, ялини;
    • овес;
    • мучниця, ірга.

    Дорослий звичайний зяблик з середини літа прилітає на садові ділянки поласувати ягодами. Любить насіння кислиці, бузини, фіалки, пташиної гречки, первоцвіту. Трохи пізніше встигають насіння смітних трав (кропиви, лободи), які птах вживає до відльоту на зимівлю.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    У весняно-літній період велику частину раціону становить білкова їжа;

    • мухи;
    • гусениця п’ядуна;
    • довгоносики.

    У шлунках птахів знаходили зелені частини рослин, квітки, нирки. Зяблик корисний для лісового, сільського господарства, так як позбавляє ліси, посіви від комах-шкідників.

    Розмноження та тривалість життя

    По прильоту з зимівлі самці перевіряють свою ділянку. Якщо він вже кимось зайнятий, відбуваються бійки. Частіше бійки трапляються між молодими птахами, ні разу не гнездовавшимися і дорослими зябликами. Період відзначений агресивністю, суетливостью, гучними уривчастими звуками.

    Поле видворення чужинця з території самці дзвінким співом позначають свої володіння і приваблюють самок, що прилетіли з теплих країн тижнем пізніше. Гарні мелодійні трелі і яскраве шлюбне оперення роблять свою справу. Самка підлітає на поклик, сідає поруч, піднімаючи хвіст і починаючи «зизикать».

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    Гнізда зяблики роблять чашоподібною форми

    Після утворення пари, в кінці березня або початку травня птахи шукають підходяще дерево, де буде облаштовано затишне гніздо зяблика. Підходять ялина, береза, сосна, вільха. Рідше використовуються клен, верба, дуб, липа, відрізняються темним стовбуром і гілками.

    Орнітологи виявляли гнізда на висоті 15 метрів 40 сантиметрів, але основна кількість розташовується від метра до чотирьох від землі на широких лапах хвойних порід або в розвилках гілок ближче до стовбура. Створенням житло для майбутніх пташенят займається самка зяблика, хоча в зборі будівельного матеріалу беруть участь обидва майбутніх батьків.

    Ранній початок облаштування не означає швидкого відкладання яєць. Іноді будівництво затягується на тривалий термін з-за негоди. Якщо вибрано дерево з темною корою, то вити гніздечко доводиться по кілька разів, починаючи з нуля.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    Пташенята зяблика виглядають дуже забавно

    Добре проглядається об’єкт привертає увагу інших птахів, які користуючись моментом, розтягують і використовують матеріали для облаштування своїх місць для кладок. Навчені гірким досвідом, зяблики надалі добре маскують житла, практично непомітні зі сторони.

    Гніздо зяблика чашоподібною форми діаметром до метра і заввишки в половину менше створюється з різних пропорцій прутиків, трав’янистих рослин і моху. В одних випадках їх частини рівні, в інших — гілочки з травинками складають каркас, а мохом обкладаються стінки і дно. Іноді моху набагато менше, ніж прутиків.

    Павутинними нитками зяблик з’єднує матеріал, який робить 3-сантиметрові стінки міцними. Подушка для кладки складається з рослинного пуху, пір’я, вовни. З метою маскування споруда зверху обробляється берестой і світлим лишайником. У гніздах, розташованих недалеко від міської межі знаходили дрібні частини паперу, вати, марлі.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    Щоб дізнатися, як виводять потомство зяблики, потрібно вести за ними спостереження, починаючи з другої декади травня. В цей час непоказна самка з оперенням, зливається з навколишнім середовищем, відкладає яйця. Їх налічується від трьох до семи штук.

    Забарвлення блідий зеленого і блакитного відтінків з розмитими червонуватими або ближче до фіолетового кольору з дрібними вкрапленнями. Два тижні висиджування кладки самець невпинно піклується про подругу і майбутньому виводку, приносячи корм, захищаючи гніздо від природних ворогів.

    Пташенята зяблика прокльовується з шкаралупи червоними, голими з пухом на голові, спині. Батьки годують їх протягом 14 днів. В період інтенсивного росту потрібно виключно тваринний білок. Пізніше, раціон розбавляється насінням, зерном. Після того як молоді птахи стають на крило, вони не відлітають далеко від гнізда, а продовжують приймати їжу від батьків ще сім днів.

    Зяблик птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання зяблика

    У регіонах з жарким кліматом самки вьюрковых висиджують ще одну кладку, де яєць менше, ніж у першій. Остаточний виліт молодняку з гнізда відбувається в серпні. У вересні птахи стають цілком самостійними. В домашніх умовах зяблики доживають до 12 років. У дикій природі гинуть раніше.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Залишити відповідь