Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

Ховрах — герой народного фольклору. Гризун часто фігурує в казахських казках, калмики відзначають його день, що символізує прихід весни. Вважається, що звірятко, стовпчиком стоїть на сторожі своєї безпеки і потомства, знає потаємні місця з закопаним скарбом. Якщо ніч застане в степу, то спящему подорожньому тварина на вушко повідає, де закопано золото.

Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

Опис і особливості

Ховрах відноситься до сімейства білячих загону гризунів, так як тварин 38 видів, то розміри і забарвлення варіюються. Вага тварини — 200-1500 г, довжина тіла від 15 до 38 см, самий маленький хвіст — 3 см, найбільший — 16 див.

Забарвлення поширених видів ховрахів в Росії включає бурі, буро-коричневі кольори з плямами, смугами, вкрапленнями світлих тонів на спині. Живіт частіше білий з жовтизною або сірий, боки яскраво-руді.

У гризунів витягнуте тіло за формою, що нагадує циліндр. Задні кінцівки довше передніх, але з потужними кігтями, які беруть участь у створенні нір. Вушні раковини маленькі, недорозвинені. Сулик на фото виглядає кумедно і мило.

Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

До літа у звіряток шерсть стає твердою, рідкою і короткою. Взимку, для утримання температури тіла, хутро відростає густіше і довше. Природа подбала про зір ховраха в умовах запиленої степу, забезпечивши очі збільшеними слізними залозами, захищають око від потрапляння сторонніх предметів.

Види тварин, які роблять запаси їжі про запас, користуються защечными мішками. Вони потрібні не тільки для складування їжі. Звірятка, знайшовши їстівне, біжать у свою нору і там поїдають те, що принесли за щоками.

Пухнастий хвіст виконує три функції. Служить орієнтиром при русі в темній норі. Торкаючись стінок лабіринтів, звір розуміє в якому напрямку продовжувати переміщення. Степовий ховрах у жаркі спекотні дні використовує хвіст, як захист від палючих променів сонця, а взимку рятується з допомогою його від замерзання.

Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

У колонії ссавці передають інформацію одне одному допомогою складних сигналів. У «мову» сурков входять вереск, свист, хрипи, шипіння. Гризуна, повідомляє про небезпеку в ультразвуковому діапазоні, не чують хижаки, чим і користуються лугові собачки для попередження родичів про наближення ворога.

Але це працює, коли хижак ще далеко. Кричущий ховрах, що видає гучні звуки, що сприймаються людським вухом, — ознака того, що ховатися потрібно негайно. Мова спілкування гризунів досить складний. Вчені схиляються до того, що за допомогою різноманітних звуків ховрахи описують, що являє собою небезпеку, відстань до неї, інші деталі.

Слухати звуки ховрахів:

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/01/zvuki-suslika.mp3 https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/01/kriki-preduprezhdenija-ob-opasnosti-u-suslikov.mp3

Види

До живуть в Росії, відносять наступні види ховрахів:

  • Жовтий або піщаник
  • Виростають до 38 см довжиною тіла, масою 0,8 кг Місцепроживання тварини пустелі ховраха визначає забарвлення — однотонний піщаний з темними вкрапленнями. Звірка можна зустріти в Узбекистані, Казахстані, Туркменістані, в районах нижньої течії Волги.

    Веде відокремлений спосіб життя, поселень не утворює. З-за цього надмірно обережний. Перед тим, як залишити нору, довго озирає околиці. Під час годівлі, пози приймає залежно від рослинності. У високій траві їсть, стоячи стовпчиком, низькою — пригнувшись до землі.

    Пісковики часто стають об’єктом вармінтінгу. Хоча спортивне полювання на гризунів передбачає боротьбу з переносниками інфекцій та захист сільгоспугідь від знищення, жовтих ховрахів добувають навесні з-за гарного хутра, використовують його жир у кулінарних та медичних цілях. Піщаник відрізняється від інших видів родичів найтривалішою сплячкою, що становить 9 місяців.

    Читайте також:  Зенненхунд собака. Опис, особливості, види, ціна та догляд за породою зенненхунд

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Великий рудуватий
  • Трохи менше рудого ховраха, максимальна довжина тіла становить 33-34 див. Спина золотисто-коричнева з іржавими плямами, руді боки, сірий живіт. Над очницями і на щоках явно проглядають руді плями. Маса тіла досягає 1,2–1,4 кг

    Серед інших видів великий ховрах виділяється активним способом життя, здійснює міграції в пошуках кормової бази, добре плаває. Перед норами, яких налічується до 10 штук на одну ділянку, немає земляних насипів (сусликовин), що не характерно для гризунів цього роду.

    Ареал поширення —казахські і російські степи з різнотрав’ям, лісостепу. Рідше тварини зустрічаються на узліссі, уздовж доріг. Тваринки здатні жити в чагарникових заростях, де висока рослинність не дає оглядати околиці навіть в положенні стовпчиком.

    Великий ховрах не відноситься до нечисленному або вимираючого виду. Навпаки, завдає відчутної шкоди сільськогосподарським підприємствам, що спеціалізуються на вирощуванні зернових культур. Як і інші види поширює інфекційні захворювання.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Малий
  • Спина сіро-бура або землистая з жовтуватими вкрапленнями. Тім’яна та потилична частина голови більш насичених тонів, груди біла, боки руді. Середня довжина тіла -21 див. Хвіст маленький, всього 4 див. Природні біотопи малого бабака в Росії —рівнинні степи Поволжя, низькогірні луки Передкавказзя. Тварина уникає місць з високим різнотрав’ям.

    Кожна особина задовольняється однією норою. Гризун не робить запасів. Вважається переносником восьми небезпечних захворювань, здатних викликати епідемію. Нещадно знищує злакові, баштанні, лесопосадочный матеріал. Незважаючи на заподіяна вид занесений в Червону книгу Криму.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Кавказький або гірський
  • Тіло довжиною 23-24 см, забарвлення спини — бурий, бурий з жовтизною або з додаванням чорних волосків. Живіт і боки сірого забарвлення. Малюнок більше виражений у молодняка. В ареал поширення входять луки Приельбрусся, степу, засіяні злаковими, галявини, зарослі ялівцем або барбарисом, заплави кавказьких річок.

    Якщо і зустрічається ховрах в лісі, то це гірський вид. На відміну від своїх родичів, що віддають перевагу селитися на відкритих просторах, в крайньому випадку на лісових галявинах, кавказького ховраха можна зустріти в бору з високостовбурними немолодими соснами.

    Індивідуалізм тварин поширюється тільки на житло, але не на ділянки для годування, де поїдають траву спільно з іншими представниками виду. Гірський ховрах становить небезпеку для домашніх тварин, як розповсюджувач чуми.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Крапчастий
  • Нераспаханные степу Східно-європейської долини, лісостепу, пасовища західних регіонів України та Білорусі — область поширення маленьких тварин, вагою не більше півкілограма, довжиною 17 см і володарями 3-сантиметрових хвостів. Забарвлення крапчаста, що і дало назву цьому виду.

    Основне забарвлення колір спини — бура або коричнева. Плями можуть бути білими або жовтими, потилицю —рябий. Черевце сіре з жовтизною, груди світла. Чим ближче до Півдня живе крапчастий ховрах, тим забарвлення блідіше.

    Шерсть коротка, рідкісна за винятком хвоста. На великій голові виділяються великі очі з білим обідком. Вух практично не видно. Гризуни живуть поселеннями, утворюють гібриди з малим ховрахом.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Даурський
  • У представників виду світлий окрас: спинка піщано-сіра з ледь помітною брижами, живіт палевий, боки сірі з відтінком іржі. Середня довжина тіла — 20 см, у самих великих особин — 23 див.

    Утворює поселення в степах Забайкалля, звідси друга назва — ховрах забайкальський. Частий гість на присадибних і дачних ділянках, на пасовищах, недалеко від фермерських господарств. Селиться вздовж автомобільних або близько залізниць, зайнявши чужу нору.

    Читайте також:  Котон де тулеар собака. Опис, особливості, види, догляд та ціна породи

    Живе самостійно, групові поселення не входить. У шлюбний період даурський ховрах здатний подолати 1,5 км. Нори риє кожен рік з без запасних виходів і сусликовин. Перед сплячкою маскує вхідний отвір дерном.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Червонощокий
  • Вид поширений на півдні Уралу, на Кавказі, в Західному Сибіру, Казахстані. Свою назву ховрах отримав з-за великих іржавих або коричневих плям на щоках. За розміром і вагою відноситься до середньої категорії.

    Особливість краснощок гризуна в тому, що при довжині тіла, що досягає 26-28 см, у нього непропорційно маленький хвостик розміром 4-5 див. Верхня частина тіла золотисто-бурого забарвлення з більш світлими ряботиння. Хвіст золотистий, однотонний. Властиві іншим видам руді тони на боках проглядаються погано або відсутні зовсім.

    Червонощокий ховрах виділяється невеликий тупорылой головою, великими зубами й очима. Більшу частину місць проживання складають ковилові і різнотравні степи. Зрідка зустрічаються в лісостепах і гірських луках, не вище 2 тис. км над рівнем моря.

    Чим ближче до півдня, тим тварини більше дрібнішають, а забарвлення блідне. Гризуни виду утворюють колонії. Шкодять злаковим посівам, городньої рослинності. Злісні переносники енцефаліту, чуми.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Довгохвостий
  • Далекий Схід — регіон розповсюдження великого види ховрахів, чиє тіла досягає розміру 32 см, а хвіст у два рази коротше. Маса самця півкілограма, самки — на 100 м менше. На золотисто-бурого спині помітний білястий крап. Бока руді, жовтий живіт, голова, з більш вираженими вухами, ніж у інших видів, темніше спини.

    Селяться звірята в низькогір’ї, лісотундрі, степах, рідких соснових борах, де ростуть степові трави. Лугові собачки риють складні нори з відведеннями різного призначення. Звуки, що видаються довгохвостими ховрахами, порівнюють з сорочим скрекотом. В сплячку, що триває більше півроку, впадають після першого снігу.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

  • Берингийский або американський.
  • Ховрахи цього виду в Росії поширені на Камчатці, де носять назву евражка, на Колимі, Чукотці. Воліють селитися на сільськогосподарських угіддях неподалік від селищ, але також зустрічаються в дикій природі.

    Тіло довжиною до 32 см, а хвіст — до 12 див. Спинка золотисто-бура з білими плямами, голова більш насичених тонів. Боки, живіт гризунів яскраво-рудого кольору. З-за холодного клімату гризуни віддають перевагу тваринної їжі (комах). З задоволенням беруть частування від туристів, роблять набіги на їх стоянки. Живуть колоніями, нори риють розгалужені, де відводиться місце для запасів, поїдаються після пробудження від сплячки.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

    Спосіб життя і середовище проживання

    Хоча деякі види зустрічаються в борах і дібровах, основна частина воліє жити на відкритих ландшафтах. Це пояснюється можливістю дотримання безпеки. У ховрахів багато природних ворогів. До них відносяться сови, шуліки, яструби. З тварин —лисиці, борсуки, вовки, єноти. Перев’язка, змії, тхір найбільш небезпечні, оскільки можуть проникати безпосередньо в оселі.

    Степу, вигони, луки з низькою і рідкісною рослинністю —відповідні біотопи для гризунів. Прийнявши стійку стовпчиком і оглядаючи прилеглу територію, тварина вчасно помічає небезпеку і попереджає голосовими сигналами родичів. Не завжди лугові собачки ховаються в своєму житлі. Буває, що забігають в першу-ліпшу нору, де зустрічають відсіч господаря.

    Природа забезпечила ховрахів міцними лапками з гострими кігтями і особливої будови щелепами, щоб зручніше було рити нори. Кожен звір, незалежно від того живе в колонії або поодиноко, має свою персональну «квартиру», а частіше кілька.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

    Деякі види викопують нори глибиною до трьох метрів, довжиною до 15 м. Ховрах тварина денний. Живиться вранці, коли сонце висушить росу на траві, і ввечері. Найспекотніші години проводить у норі, спати відправляється на заході.

    Читайте також:  Як позбутися від аритмії?

    На зиму впадає в сплячку, що триває в залежності від кліматичних умов середовища проживання. Чим північніше регіон, тим триваліший час сну. Максимальний строк — 9 місяців. Перед засипанням в організмі гризунів відбуваються різкі метаморфози. Різко підскакує рівень стероїдів, значно збільшується м’язова маса, білки яких витрачаються взимку.

    Ховрах спить дуже міцно. Розбудити його може тільки зниження температури при позначці нижче -25° С. Цим часто користуються степові хорі, поїдають сплячих ховрахів. За час заціпеніння гризуни втрачають половину початкового ваги. Засуха і нестача харчування призводять до того, що звірі впадають в сплячку влітку, перечікуючи важкі часи.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

    Харчування

    Раціон ховрахів включає рослинну і тваринну їжу. Співвідношення залежить від місця поселення. Чим північніше живуть гризуни, тим більша тваринного білка їм потрібно. Найбільш розповсюджені рослинні види кормів включають:

    • злакові, бобові;
    • баштанні;
    • різнотрав’я (конюшина, полин, тонконіг, кульбаба, горець, кропива, спориш);
    • цибулини дикого лука, тюльпанів;
    • насіння соняшнику, дуба, клена, абрикоса;
    • молоді пагони верби;
    • гриби, ягоди.

    У залежності від часу року ховрахи живляться підземними або зеленими частинами рослин, насінням. Діставшись до городів, звірки з задоволенням вживають моркву, буряк, цибулини гладіолусів. З тваринної їжі в раціон входять:

    • комахи (жуки, коники, черв’яки, сарана);
    • личинки;
    • яйця птахів;
    • миші-полівки, пташенята.

    При недостатній кормовій базі, ховрахи поїдають харчові покидьки, падло. У великих поселеннях помічені випадки канібалізму.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

    Розмноження та тривалість життя

    Незважаючи на худобу і слабкість після зимової сплячки у ховрахів через кілька днів після пробудження починається шлюбний період. Не обходиться без бійок між суперниками за увагу подруг.

    Запліднені самки виношують дитинчат протягом місяця. На світ з’являється від двох до шістнадцяти суслят. Чисельність потомства безпосередньо залежить від місць проживання і кормової бази.

    Малюки харчуються молоком матері півтора місяці, через два тижні починають бачити. Харчуватися самостійно можуть через 30 днів, але залишаються в загальній норі до трьох місяців. Самка відчайдушно захищає дітей від непрошених гостей. Щоб здаватися більше, у цей момент розпушує хвіст, загороджуючи прохід. Підросла молодь переселяється в нори, дбайливо вириті матір’ю.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

    Запізніла весна, випадки канібалізму і хижаки — причини високої смертності молодих тварин. У дикій природі гризуни живуть недовго —2–3 роки. Окремі особини при сприятливих умовах доживає до восьми років.

    Гризуни не тільки переносять інфекційні захворювання і залишають великі залисини на полях, засіяних злаковими культурами. Позитивна роль ховраха в природі полягає в наступному:

    • зменшення популяцій комах-шкідників;
    • підвищення проникності вологи і повітря ґрунтів, прискорення розкладання органіки;
    • збільшення чисельності рідкісних видів хижих птахів, що харчуються гризунами.

    Хутро великого ховраха, видобутий навесні, служить імітацією норки. Екологічно чистим жиром лікують органи дихання. Продукт прискорює виведення токсинів з організму, має загальнозміцнюючу і бактерицидною дією.

    Ховрах тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання ховраха

    Читачів цікавить, ховрах тварина червоної книги чи ні. Малому, краснощекому і крапчатому видами присвоєно статус і рідкісного зникаючого в Ставропіллі, на Алтаї, Кавказі, в Брянській, Московської, Нижегородської областях та інших регіонах. Причини — повсюдне розорювання земель, використання отрутохімікатів, збільшується чисельність хижаків, випалювання рослинності.

    Деякі види лугових собачок зникають навіть у заповідниках. Виникла нагальна потреба у створенні штучних біотопів, розплідників. Збереження біологічної цілісності фауни країни — задача державного масштабу.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Залишити відповідь