Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

 

Сипуха — сова, відрізняється незвичайною зовнішністю. Ця хижа птиця широко поширена по всій земній кулі і здавна привертала увагу людей своєю загадковістю і містичними властивостями. Безшумний політ, яскравий погляд, гострий слух — далеко не весь перелік переваг, якими може похвалитися загадкова нічна птиця.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Опис і особливості

Своїм незвичайним назвою птах може похвалитися не випадково. Вся справа в специфіці її голосу, на зразок сіпа або хропіння. Від інших видів сов сипуху відрізняє лицевий диск незвичайної форми, який має сердцеобразный вигляд. Таке відчуття, що на неї вдягли як-ніби маску. Якщо зображена сипуха на фото, то дізнатися її можна саме за цією ознакою.

Птахи цього виду не бувають великих розмірів, у них особливе обличчя й світле забарвлення. Довжина дорослої особини в межах 33 — 39 див, маса тіла близько 300-355 р. В розмаху крила досягають 90 див. Верхню частину тулуба відрізняє забарвлення пісочного відтінку, на якому видніються білі і темні цятки. Нижня половина світла, а оперення з темними вкрапленнями.

Лицьова частина плеската, світла з вохристій облямівкою. Крила палево-білі, мають оригінальний малюнок золотисто-струйчатого відливу. Сипуху можна дізнатися з величезним виразним очам, стрункому статурі, довгих лапах з густим і пухнастим пір’ям до пальчиків. Хвіст не довгий, дзьоб жовтувато-білого кольору.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Це цікаво! Забарвлення нижньої половини тіла птиці залежить від того, де вона мешкає. Так, наприклад, Північну Африку, Західну і Південну Європу, Близький Схід населяють представники виду, у яких ця частина тіла білого кольору. В іншій частині Європи такі сови мають жовто-помаранчеву нижню половину тіла.

Жіночі та чоловічі особини дуже схожі. Якщо уважно придивлятися, то можна визначити тільки те, що самки мають трохи більш темне забарвлення, але це не впадає в очі. Сипуха вважається одиночної птахом. Якщо при обльоті своїй території вона примітить родича, то негайно його атакує.

Вдень ховається в надійному укритті, вночі птах вирушає полювати. Літає безшумно, тому серед людей її називають «примарна сова». Їй відмінно допомагають гострий зір і слух. Осілість — той спосіб життя, який їй властивий, але іноді може переміститися на нове місце з-за нестачі корму.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Види

Сімейство сипуховых налічує 11 видів, віднесених до 2 родів. Виділяють кілька найбільш популярних:

1. Звичайна сипуха зустрічається в Америці, Азії (крім Сибіру, Середньої і Центральної), Африці, на Мадагаскарі, багатьох країнах Європи. Невеликого розміру птах (довжиною 33-39 см) гнізда влаштовує в дуплах, часто в будівлях. Годується землерийками, невеликими гризунами;

 

2. Мадагаскарську червону сипуху можна зустріти в лісових масивах Північно-Східного Мадагаскару. Відрізняється дрібними розмірами (тіло має довжину близько 27,5 см) і є виключно нічним жителем. Цей вид можна розпізнати за видовим кличу, що виражається гучним шипінням (близько 1,5 секунди), який закінчується різким сильним високим звуком. Для полювання вибирає лісові галявини, рисові поля;

Читайте також:
10 фактів про молоко, які ви могли не знати

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

3. Масковий сипуха мешкає на південних новогвинейских і австралійських просторах. Для заселення вибирає лісу і відкриту рівнинну місцевість з нечисленними деревами. Для гніздування віддає перевагу норах і природним нішах. Розміри дорослої особини можуть варіювати в межах 38-57 див. Прив’язані до однієї місцевості птахи показуються з укриття тільки вночі, вирушаючи за їжею — дрібними ссавцями, сільськогосподарською птицею.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

4. Трав’яна сипуха — мешканець рівнин з високою травою в північних і східних районах Індії, передгір’ях Гімалаїв, південних і східних районах Китаю, Тайваню. Облюбували птахи цього виду острови Південно-східної Азії, групу Філіппінських островів;

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

5. Чорна сипуха — вид, що зустрічається в Австралії. Невеликого розміру птах (довжина близько 37-51 см) мешканка переважно тропічних просторів. Любитель заростей эвалипта з підвищеною вологістю вона переважно вибирає старі дерева з високими стовбурами. Для полювання птах може відправитися в сухі ліси, але світлий час дня вона перечікує в тропічних оазисах. Гніздиться також у тропіках. Не відрізняється особливою вибагливістю у виборі їжі: може поїдати не тільки дрібних тварин і птахів, але також не погребує комахами, рептиліями невеликих розмірів.

6. Мала чорна сипуха — окремий вид, що мешкає в непрохідних тропіках Австралійського узбережжя. Назва говорить сама за себе — розмір дорослої особини не перевищує 38 див. Гніздування проходить в дуплах, причому віддає перевагу отворів великого розміру.

Іноді селиться в природних поглибленнях серед кореневої системи дерев і в нішах природного походження. В період гніздування обидва представника пари знаходяться поруч один з одним, але поза сезону вони живуть поодинці і вдень знаходяться абсолютно в різних місцях. Після відкладання яєць у самки на їх висиджування йде не менше 42-х діб. Самець в цей період видобуває і приносить їй їжу і не один раз за ніч.

Особливість сипухи в тому, що птахи цього виду під час полювання здатні без праці пролітати через густі непрохідні тропіки навіть вночі. Для них зовсім не проблема встановити місце дислокації потенційної жертви, після чого несподівано на неї напасти. Крім різних гризунів, ящірок, жаб можуть поласувати та іншими дрібними тваринами. Можуть напасти на деревних ссавців, птахів, опосумів.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

7. Сіра сипуха — мешканка районів Південно-Східної Азії. Свою назву отримала через характерного сіруватого відтінку. Невеликого розміру, всього 23-33 див. птах населяє не тільки лісові масиви, але і рівнинні простори.

У ролі місць для гніздування віддає перевагу дуплах дерев. Поїдає дрібних ссавців, птахів, рептилій, не погребує і комахами. Сипуховые сови те саме цим совами, але мають деякі відокремлені характеристики.

Читайте також:
Чому потрібно пити воду на ніч?

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Спосіб життя і середовище проживання

Сипуховые — виключно нічні тварини. Вирушаючи на пошуки здобичі тільки вночі, при сонячному світлі вони сплять в своїх укриттях. Для денного відпочинку вибирають виявлені ніші, як природного, так і штучного походження (наприклад горища, отвори в землі). Живуть поодинці, і тільки у виняткових випадках об’єднуються в нечисленні групи, але помітити це вдасться тільки в тих місцях, де відзначається скупчення дичини.

Перебуваючи на полюванні, сипухи постійно варіюють у повітрі то злітаючи вгору, то знову опускаючись вниз і здійснюючи обліт своїх володінь. Можуть чекати свою жертву причаївшись у засідці. Особливо активно йде полювання в ті дні, коли на небі світить яскравий місяць.

Крила у сипухи особливі. Вони влаштовані таким чином, що їх політ, в силу безшумності і м’якості, почути практично неможливо. Завершує загальну картину чудове відмінний зір і слух.

Це цікаво! У деяких районах (наприклад, Британії) сипухи ризикують відправитися пополювати і вдень. Але таке час таїть для них певну небезпеку: вони самі можуть стати здобиччю хижих птахів (чайок, наприклад).

При нападі на жертву сипуха пускає в хід свої гострі кігті, якими вона вбиває здобич. Після цього настає на тіло лапою і з допомогою дзьоба розриває його. Дуже рухлива шия допомагає птахам поїдати здобич, практично не нагинаючись. Коли сипуха трапезує, пір’я лицьовій частині ворушаться так, що здається, ніби птах гримасує.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Поширені практично на всіх материках, крім Антарктиди, птахи для поселень вибирають переважно відкриті простори, вересові пустки і поля, де в достатку можна поживитися гризунами, дрібними рептиліями.

У селах птахи цього виду полюють поблизу від людського житла. Гніздяться в самих темних і занедбаних куточках різних будівель, із задоволенням вже облюбують занедбані будівлі, голубники. Не можна сказати, що сипуха домашня птиця.

Сипухи відрізняються патріотизмом, що проявляється в сильному прив’язку до рідних місць. Поселившись в якому-небудь місці, вони будуть відлякувати від свого житла чужинців лютими криками.

Багато часу витрачати на чищення пір’я та приведення в порядок рідного гнізда. Якщо до сипухе почне наближатися людина, то птах реагує підняттям і плавним погойдуванням на ногах вправо і вліво. Одночасно з цим вона дуже гримасує.

Харчування

Справжніми ласощами для сипухи є мишоподібні гризуни. Без праці птиця здатна впоратися з великою сірою щуром. За одну ніч особина здатна впіймати близько 15 мишей. Буває ловить і поїдає дрібних птахів, особливо воробйов, невеликих земноводних. Не погребує і комахами.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Свою жертву птах схоплює прямо під час польоту, міцно тримає її в пазурах і відносить туди, де їй ніхто не завадить спокійно поїсти. Розташування особливим чином слухового апарату допомагає совам реагувати навіть на дуже тихі звуки, які виходять від жертви, а це в період полювання багато значить. Вуха розташовані не симетрично: одне розташовується на рівні ніздрів, інше — на рівні лобової частки.

Читайте також:
Як зробити шпаргалку

Розмноження

Залежно від особливостей місцевості проживання сипух, сезон розмноження у них також припадає на різний час. У тропічних умовах сезонності розмноження, як такої, взагалі немає.

Що стосується помірних широт, то тут період розмноження для сипуховых настає в березні — квітні. Для сов цього різновиду характерна моногамія. Але іноді можна помітити і випадки полігамії, коли на 1 самця припадає більше однієї самки.

Гніздяться особини розбиваючись на пари, вибираючи, в першу чергу природні умови — дупла, нори, гнізда інших птахів. Для сипух не характерно будівництво своїх гнізд. Якщо мова йде про антропогенних ландшафтах, то в якості гніздування виступають горища, комори, дзвіниці. Гнізда можуть бути розташовані на різній відстані від землі, але не більш, ніж 20-метровій висоті.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Як тільки настає шлюбний період самець робить обліт дерева, яке він пригледів для гнізда. В цей період він різко і хрипко кричить, що є способом привернути самку. Після цього самець починає ганятися за своєю обраницею. Закінчується гонитва спарюванням, після якого самка відкладає 4-8 дрібних яєць довгастої форми.

Відкладання яєць відбувається через 1-2 дні. Інкубаційний період — 29-34 дня. Насиджування яєць — обов’язок самки, в той час як сам партнер протягом усього часу висиджування годує її.

З’явилися на світ пташенята сипухи покриті шаром густого білого пуху. Батьки піклуються про їх прожитку, доставляючи по черзі їжу. Через 35-45 діб птенчики вибираються з рідного гнізда, а ще через 5-10 днів вони вже можуть літати. Абсолютно самостійними пташенята стають лише після досягнення ними 3-х місяців.

Живучи з батьками останні кілька днів, пташенята разом з дорослими особинами вилітають на полювання, оскільки вони проходять навчання. Переймають безцінний досвід. Молоді птахи переміщаються досить далеко від свого гнізда, радіус розльоту може сягати навіть тисячі кілометрів. У роки, коли багато мишей, сова сипуха навіть умовах помірних широт здатна зробити за сезон дві кладки. Молоді самки вже з 10 місяців здатні приносити потомство.

Сова Сипуха птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання сипухи

Тривалість життя

Згідно з даними, отриманими шляхом кільцювання, сипухи в природі здатні прожити до 18 років. Але середня тривалість життя у них набагато нижчою — приблизно 2 роки. Хоча є винятки. Так, наприклад, по-справжньому «чемпіонським» результатом може похвалитися особина, яка прожила в неволі 11,5 років. Справжнім рекордсменом за тривалістю життя є сипуха з Англії, яка змогла прожити в неволі 22 роки.

Сипуха птах незвичайна і цікава. Хижак, що має маскуючу забарвлення, мимоволі викликає захоплення і повагу, саме тому багато хто намагається заводити цих пернатих у домашніх умовах. Сови цього виду дуже корисні, так як винищуючи гризунів, вони допомагають тим самим максимально зберегти врожай.

Завантаження…

Подобається? Поділіться з друзями:
Як Зробити...
Залишити відповідь