Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Витончена тварина підкорює поєднанням мощі і краси хижака. Наукове найменування Puma concolor означає «пума одноколірна», але відтінки забарвлення роблять її вовняною наряд вишуканим. З першого опису хижака в 16 столітті до сьогоднішніх днів інтерес до дикому звірові не згасає. Не раз робилися спроби приручити хижаків, навіть зробити своїми вихованцями.

Опис і особливості

Пуму називають по-різному. Крім головного, розповсюдження отримали імена: гірський лев, кугуар. Серед споріднених хижаків звір займає четверте місце за величиною, після тигра, ягуара, лева. Довжина тулуба досягає 180 см, хвоста до 70 см, маса особини в середньому 80 кг, але великі представники сягали понад 100 кг. Розміри пуми жіночого роду менше самців на 25-30%.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Пума дика кішка

Тіло хижачки надзвичайно гнучке. Лапи широкі, великі втяжные кігті служать для захоплення здобичі. На задніх лапах, які масивніше передніх, у пуми 4 пальця, на передніх – 5 пальців. Гострі кігті допомагають пумам триматися на деревах. Як у всіх котячих, на п’ятах три частки подушечок.

Невелика голова увінчана заокругленими вухами. Пума на фото завжди з виразними очима, оточеними чорним обідком. Райдужка буває сірим, горіховою, зеленої. Міцними зубами звірі ламають кістки, розривають тканини. Станом іклів та різців визначають вік диких кішок.

Забарвлення короткого грубого хутра бурий з сірим або жовтим відтінком. Спина, голова завжди темніше за кольором, ніж черевна частина тварини. Білясті підпалини розташовані на грудях, горлі. Темні відмітини на голові пуми, кінчику хвоста, вухах.

Клімат впливає на колірну гаму вовни: в північних районах хутро тварин сірого відтінку, в тропічних зонах – рудого. У Латинській Америці зустрічаються поодинокі особини дуже світлого, білого, темно-коричневого забарвлення. Альбіносів і меланістів серед пум немає. Чорна пума, героїня мультфільму «Мауглі», — художній вимисел. Іноді чорними пумами помилково називають пантер.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Пума на сухому дереві

Забарвлення маленьких пум інший. Хутро покритий чорними плямами, на лапах темні смуги, на хвості кільця. Після 9 місяців життя відмітини вицвітають, зникають повністю до 2 років. Шерсть тварин густа, щільна.

Руху пуми спритні, швидкі, в стрімких стрибках хвіст служить балансуванням. На відміну від споріднених ягуарів, тигрів потрапляння в пастку закінчується не безумствующим поведінкою, а стоїчним очікуванням мисливця після декількох спроб звільнитися.

На відміну від великих львів, снігових барсів, тигрів у кугуаров немає фізичної можливості видавати грізне гарчання або рев. Але вони муркочуть, подібно домашнім мешканцям, у спілкуванні з дитинчатами, іноді волають у шлюбний період.

Природних ворогів у пуми мало. На ослаблених, молодих тварин можуть напасти ягуари, грізлі, алігатори. Основну небезпеку хижакам несе людина, яка відстрілює їх, ставить капкани. Дика тварина пума вкрай рідко нападає на людину. Об’єктами нападів стають низькорослі люди, діти, перехідні стежки тварин вночі. Дотримання заходів обережності в місцях проживання тварин достатньо, щоб уникнути неприємних зустрічей.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Пума взимку

В Америці, де знаходиться основний ареал хижаків, були знищені сотні тисяч тварин. Завдяки вмінню пум адаптуватися до незвичних ландшафтам, проведеним охоронним заходам, чисельність популяцій поступово відновлюється.

Види пум

Сучасна класифікація пум побудована на прив’язці тварин до певної території, відмінності геномів.

Puma concolor couguar – вид поширений в Північній Америці, включає рідкісних флоридських пум. Місце проживання в лісових болотах на півдні Флориди. Підвид хижаків знаходиться в Червоній книзі з причини критичного стану.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Флоридська пума, що знаходиться на межі зникнення

Тварина невеликого розміру, рудуватого забарвлення, з високими лапами. Близькоспоріднені схрещування тварин призвело до появи піднятого кінчика хвоста. Причини вимирання – осушення боліт, отруєння, полювання на тварин. Сюди ж відносять вымершую в 1925 році східну пуму.

Puma concolor costaricensis – мешкають в Центральній частині Америки.

Puma concolor capricornensis – ареал поширення на сході Південної Америки.

Puma concolor concolor – поширені в північних регіонах Південної Америки.

Puma concolor cabrerae – мешкають в центральній частині Південної Америки.

Puma puma concolor — ареал поширення в південній частині південної Америки.

В даний час полювання на пум заборонена, хоча за шкоду, нанесену скотарства, їх продовжують винищувати.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Вимерла східна пума

Спосіб життя і середовище проживання

Пуму називають американською кішкою через існування на великих територіях Північної, Південної Америки. Хижак освоює гірські райони до 4700 метрів, ліси, трав’янисті рівнини, болотисті низовини. Уміння пристосовуватися до нового середовища зберігає популяції тварин всупереч несприятливим факторам виживання. Пуми універсальні у вмінні лазити по деревах, гірських схилах, плавати у водоймах.

Тварина здатна здійснювати стрибки до 6-7 метрів завдовжки, заплигувати на поверхні заввишки 2,5-4,5 метра, розвивати швидкість у бігу 50 км/ч. Особливістю кугуаров є швидкий біг тільки на короткі дистанції, далі вони видихаються. Тому тварини часто забираються на висоту, якщо загрожує небезпека. Описаний випадок, коли пума рятувалася на вершині високого кактуса, рятуючись від зграї собак.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Кугуарам притаманний одиночний спосіб життя, крім шлюбних періодів. Мисливська зона самки захоплює прикордонну територію самця, займає 26-350 км2. Ділянки самців більше в розмірах – 140-760 км2, ніколи не перетинаються. Самці ніколи не зустрічаються разом, винятком є період початку самостійного життя. Межі ділянок позначаються подряпинами на деревах, виділеннями тварин. У межах своєї території відбуваються сезонні переміщення хижаків. Щільність популяції залежить від кількості дичини.

Полювання пума веде найчастіше по ночах – у неї прекрасний зір, нюх. У пошуках здобичі у тварини своя стратегія. Завжди нападає несподівано – стрибає з близької відстані на спину, збиває з ніг своєю масою. Жертвами хижаків стають приблизно 45-50 парнокопитних тварин в рік. Недоїдене м’ясо пуми засипають листям, гілками, снігом.

Через деякий час повертаються до захованої видобутку, іноді залишки хижаки переносять на значні відстані. Цікаво, що розмір туші може перевищувати хижака в 5-7 разів. Вдень пума — тварина ліниве. Проводить час відпочинку в лігві, гріється в хорошу погоду на сонці. Сила, міць, спритність, хитрість тваринного породжували вірування в особливі можливості хижака. Як тотемна тварина, пума зображувалася на полотнах художників.

Харчування

Полювання гірського лева починається в сутінки, триває вночі. Об’єктами видобутку стають парнокопитні, що перевершують пуму розміром і масою. У відкритому протистоянні сутичка могла б завершитися поразкою мисливця. Але хитрість і кмітливість, фактор несподіванки — головні переваги хижої пуми. Місце для засідки тварина вибирає з підвітряного боку, щоб її запах був невловимий для потенційної жертви.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Пума переслідує здобич

Терпляче очікування моменту, точний і швидкий стрибок на спину жертви, не залишає шансів для боротьби навіть лося або великому бику. Пума іклами згортає шию, перегризає горло своїй здобичі. У раціон пуми найчастіше потрапляють копитні ссавці, гризуни, але голодний хижак не відмовляється від інших тварин. У меню потрапляють:

  • олені, серед яких карібу, вапіті, білохвості та ін;
  • лосі;
  • толсторогие барани;
  • дикобрази;
  • рисі;
  • лінивці;
  • опосуми;
  • мавпи;
  • койоти;
  • білки;
  • бобри;
  • кролики;
  • броненосці та ін.

У рідкісних випадках пума була помічена в канібалізмі. Полювання на великих алігаторів, барибалів, грізлі перемежовується з затриманням пернатих, ловом риби, комах, навіть равликів. Фактор всеїдності допомагає звірові виживати в складних умовах відсутності. Іноді пума платить життям за напади на скотарські ферми, подвір’я, де вона не щадить кішок, собак, птицю.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Пуми самець (ліворуч) і самка

За рік пума з’їдає приблизно 1300 кг м’яса. Особливістю хижака є прагнення добувати їжу з запасом на майбутні потреби. Рештки не з’їдених туш пума переносить, ховає в затишних місцях, засинаючи м’ясо листям, гілками. Індіанці, які вивчили звички пуми, слідували за нею, щоб забрати незаймані туші тварин. Схованки з запасами ставали не раз видобутком інших хижаків.

Розмноження та тривалість життя

Статевозрілість тварин настає до 2-3 років життя. Пуми-самці приступають до пошуку партнерки, коли знайдуть свій мисливський ділянку, перекрывающийся з територіями самок. Певного шлюбного сезону у тварин немає.

Час спаровування супроводжується вигуками, криками, бійками самців. Вагітні самки виношують потомство приблизно 90 днів. Вони влаштовують лігво в затишному місці серед коренів, трав’яних заростей, навіть в тріщинах скель для народження малюків. У приплоді буває 1-4 кошеня, які народжуються сліпими, вагою 400-500 г кожен. Колір очей новонароджених кугуаров блакитний. З часом він заміниться на коричневий відтінок, бурштиновий тон. Забарвлення хутра дитинчат плямистий – такий камуфляж оберігає від хижаків, включаючи самців пуми.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Самка пума і її потомство

В перший місяць життя новонароджені пуми дуже швидко ростуть, в двотижневому віці у них прорізаються зуби, кошенята починають бачити і чути, активно повзати по лігва. Періодично їй доводиться йти на полювання, залишати малюків одних. Пума намагається триматися неподалік, але поступово, по мірі дорослішання кошенят, віддаляється по території ділянки. З шеститижневого віку маленькі пуми переходять на дорослу їжу, хоча від молока матері ще не відмовляються.

Через 8-9 тижнів разом з самкою кошенята відправляються на видобуток прожитку. Вона вчить їх полювати, відділяється від підростаючого молодняку. Плями на шерсті до 2 років остаточно зникають, зміна забарвлення відображає початок дорослого життя. Деякий час молоді пуми тримаються групою, але потім розходяться на пошуки своїх ділянок. Самцям доводиться йти сотні кілометрів, ризикуючи зустрітися з людиною, дорослими самцями, які відганяють молодь, навіть вбивають.

Пума тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання пуми

Пума мама люто захищає своїх дитинчат

На цьому нелегкому шляху голодні звірі забрідають на угіддя фермерів у пошуках легкої здобичі. Життя пуми в природі часто обривається внаслідок ран, рідше від хвороб. До старості доживають далеко не всі тварини. Середня тривалість у природному середовищу становить 10-12 років. У зоопарках життя продовжується до 20 років.

Пума як домашня тварина викликає інтерес в даний час. Але натура хижака не терпить неволі, обмежень. Утримання тварини коштує дорого: ціна пуми віку кошеня починається від 180 тисяч рублів, м’ясне харчування і догляд вимагають великих витрат. Справжнє місце тварин у природному середовищі. Важливо зберегти їм той світ, в якому пуми зможуть продовжувати свою лінію життя.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь