Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

Повзик — розміром з горобця, зовнішнім виглядом схожий на мініатюрного дятла, а цікавий як синиця. Унікальність цієї птиці полягає не тільки у швидкому пересуванні по гладкому стовбурі в різних напрямках, але й в умінні висіти вниз головою на гілках.

Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

Опис і особливості

Гучний галасливий повзик відноситься до загону горобиних, має компактне тіло, короткий хвіст і лапки з чіпкими вигнутими пазурами. Розміри залежать від видової приналежності, довжина — в діапазоні 10-19 см, вага — 10-55 р.

Велике поширення в Росії отримав звичайний повзик, вага якого досягає 25 м, а довжина тіла — 14,5 див. В народі птицю називають вовчок, ямщик, поползушка, на латині — nuthatch.

Верх тіла частіше сірий або блакитний, черевце біле, у популяцій, що мешкають на Кавказі, — руде. Голова велика, шию майже невидно. Від масивного гострого дзьоба до задньої частини голови через око проходить чорна смуга.

Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

Літає ямщик швидко і прямо при коротких перельотах, на далекі дистанції — хвилями. Без зупинок долає відстань не більше одного кілометра.

Хоч повзик і не відноситься до співочим птахам, голос його досить мелодійна і гучний. Присутній характерний свист «тци-іт», за що його і прозвали ямщиком, булькаючі, клокочущие трелі. У шлюбний період чути позывку, а під час пошуку корму звуки «ма-ма», «твить-твить».

Слухати голос поползня

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/popolzen-obyknovennyy-golos-1222-onbird.ru-1.mp3

Молода птиця повзик відрізняється від дорослої особини більш тьмяним оперенням, а самка від самця — лише меншими розмірами. Різностатеві представники інших видів мають різний окрас маківки, подхвостья і боків.

Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

Повзик отримав свою назву за уміння переміщатися по деревах вниз головою

Види

Щоб дізнатися, як виглядає повзик, спочатку визначаються з видовою приналежністю. Систематизація птахів складна і заплутана. Сімейство поползневых включає 6 родів і 30 видів.

Розглянемо 4 види повзиків, що мешкають на території Російської Федерації:

  • Звичайний
  • Ареал поширення — від західних кордонів лісової зони Євразії до Камчатки, Курил, Сахаліну. Спинка птиці сіро-блакитна, колір грудей і черевця північних популяцій — білий, кавказьких — рудий. Хвіст відзначений білими пестринами.

    На Уралі живе більш дрібний підвид — сибірський, виділяється білими бровами, чолом. Звичайного поползня дізнаються по чорній «масці» на очах, середнім розмірам тіла 12-14 див. Оселяється в листяних, хвойних, мішаних лісах, паркових зонах.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Рыжегрудый
  • Птахи розміром менше горобця — 12,5 см відрізняються яскраво-рудим оперенням грудей, білою шиєю і чорною шапочкою на голові, яка відокремлена від «маски» білою бровою. Самка менш яскрава і помітна.

    Якщо у кавказького звичайного поползня вся нижня частина тіла руда, то у чорноголового тільки пляма на грудях. Популяція поширена на західному Кавказі в смерекових і соснових лісах. Птах веде осілий спосіб життя, взимку спускається до узбережжя Чорного моря.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    Рыжегрудый повзик

  • Стенолаз
  • Мешкає на Кавказі на висоті близько трьох тисяч метрів над рівнем моря. Довжина тіла до 17 див. Колір — світло-сірий з переходами в більш темні тони, що виділяються на загальному фоні червоними ділянками крил.

    По прямовисній поверхні скель стенолаз здійснює дрібні стрибки, відкриваючи при цьому незвичайної забарвлення крила. Гніздиться в скельних ущелинах поблизу струмків або водоспадів.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Кудлатий (чорноголовий)
  • У зв’язку з низькою чисельністю занесений в Червону книгу РФ. Ареал поширення — південь Приморського краю. Невеликі, довжиною 11,5 см пташки створюють локальні поселення. Мешкають в листяних, хвойних лісах, в соснових борах і рідколіссях.

    Воліють пересуватися не по стовбурах, а по кронах, включаючи дрібні гілки. Максимальна кількість яєць у кладці — 6 штук. Зимують на Корейському півострові.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    До численних видів крім звичайного відноситься повзик:

  • Канадський
  • Видова приналежність визначається дрібними розмірами тіла (11,5 см), сіро-блакитним пір’ям верхній частині, рудуватим забарвленням черевця і грудей. У птахів є характерна чорна смуга, що проходить через око, чорна пляма на маківці. Мешкає переважно в хвойних, багатих кормом, лісах Північної Америки.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Крихта
  • Самий дрібний представник сімейства поползневых важить від 9 до 11 г при довжині тіла 10 див. Блакитно-сірий верх, білий низ, на маківці белесоватая шапочка. Живе у хвойних лісах Мексики, Колумбії, західній частині Північної Америки.

    По стовбурах пересувається неохоче, найчастіше проводить день в кронах дерев. Гнізда в’є в природних поглибленнях старих дерев. Кладка містить до 9 яєць.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Корсиканська
  • Місце проживання відповідає назві. Має короткий дзьоб на невеликій голові 12-сантиметрового тіла. Верхня частина— стандартних сірих і блакитних тонів, низ бежевий, горло майже біле. Тім’я самця — чорного забарвлення, у самки сірого. Голос тонше і глухіше, ніж у звичайного поползня.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Малий скельний
  • Розмірами і кольором оперення схожий на візника. Мешкає на півночі Ізраїлю, Сирії, Ірані, південної і західної Туреччини, на о. Лесбос. Кубляться в руїнах, на скелях, по ярах середземноморського узбережжя.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Великий скельний
  • Досягає розміру 16 см. Вага більше ніж у гігантського -55 р. Спина сіра, живіт білий з рудими підпалинами на боках. Ареал поширення — Закавказзя, Центральна і Середня Азія. Скельний повзик мешкає і гніздиться в горах. Відрізняється гучним свистом.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

  • Блакитний
  • Яву, Суматру і Малайзію облюбували красиві, що різко відрізняються від інших видів, блакитні повзики. На спинці поєднуються різноманітні відтінки синього. Чорне оперення покриває задню половину черевця, верх голови, область навколо очей. Інші частини тіла білі. Виділяється незвичайний ліловий дзьоб.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    До рідкісних зникаючих популяцій, над якими нависла загроза зникнення, відноситься повзик:

  • Алжирський, єдине місце поселення якого розташоване у відрогах алжирських гір Атласу.
  • Гігантський, довжиною до 19,5 см і вагою до 47 р.
  • Білобровий, що живе виключно в М’янмі.
  • Багамський(коричневоголовый), чисельність якого різко скоротилася після урагану 2016 року в Карибському морі.
  • Всі види об’єднує схожість способу життя, зовнішність. Основні відмінності — оперення, область проживання.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    Спосіб життя і середовище проживання

    Пташка повзик активна і неугомонна. Цілий день у пошуках корму снує по стовбурах і гілках дерев, роблячи короткі перельоти. Поширена повсюдно. Птахи створили поселення на більшій частині Європи, Азії. Їх можна зустріти в жаркому Марокко і холодної лісотундрі Якутії, в азіатських тропіках.

    У Росії найчастіше селяться в листяних, мішаних лісах, лісопарковій зоні, де багато короїдів, древоточцев, листоїдів. Поїдаючи жуків-шкідників, повзик продовжує життя деревам. Птахи селяться і в заростях верболозу, міських насадженнях, в горах Кавказу.

    Відповісти на питання, повзик перелітний птах чи ні, однозначно не можна. В основній масі — зимующая. Недарма ж кожна особина з осені до самих холодів сумлінно робить запаси корму, ховаючи горіхи і насіння в затишні місця в районі гніздування.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    Кудлатий повзик взимку мешкає на півдні Корейського півострова, куди перелітає з Примор’я. Але це швидше виняток з правил. Якщо птахів не турбувати, то вони роками дотримуються своєї ділянки.

    Після того, як пташенята підростають і залишають гніздо, сім’ї розпадаються. Птахи видових зграй не утворюють, але приєднуються до синицам, разом з ними кочують на недалекі відстані в пошуках їжі.

    Хоробрий повзик взимку спокійно сідають на годівниці, а в холодну непогожу погоду, якщо його припаси розорили білки або бурундуки, можуть запросто залетіти у відкриту кватирку. Охоче селяться в маленьких будиночках, зроблених для птахів людиною, у межах або на дачних ділянках.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    Добре приживаються в домашніх умовах. Для них підходять просторі вольєри, сусідство чижей, коноплянок. Місце проживання облаштовують гілочками, гойдалками, трухлявим пеньком. Спостерігати за птахами, майже те ж саме, що побувати на виступі акробатів. При нормальному догляді і достатньому життєвому просторі, повзик в неволі здатний дати потомство.

    Харчування

    Навесні та влітку в раціоні візника переважають комахи. Особливо це відноситься до періоду гніздування, вигодовування пташенят.

    Білкове харчування включає:

    • личинок, гусениць;
    • дрібних павукоподібних;
    • жуків-шкідників (довгоносиків, листоїдів);
    • мух, мошок;
    • черв’яків;
    • муравйов;
    • клопів.

    Частіше, комах повзик видобуває, спритно бігаючи по стовбурах, гілках дерев. Але іноді спускається на землю, відшукуючи корм в траві і лісовому дерне. Восени птахи люблять поласувати ягодами черемхи, глоду, плодів шипшини. Основний рослинний раціон складається з насіння шишок хвойних порід, горішок бука і лощини, жолудів, ячменя й вівса.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    Повзики майже не бояться людей і часто зустрічаються біля годівниць

    За спостереженнями орнітологів у поползня гарний нюх, він ніколи не зацікавиться порожнім горіхом. Тверду шкірку вміло пробиває гострим та міцним дзьобом, притиснувши плід до поверхні стовбура, утримуючи його лапкою, або помістивши в скельну розколину.

    Взимку хоробрі птахи прилітають до годівниць, зробленим людиною. У пошуках їжі не бояться сісти навіть на руку з насінням або іншим частуванням. З осені до грудня господарські поползушки створюють кормові закладки, розміщуючи горішки та насіння по тріщинах кори або дупла в різних місцях, щоб запаси не пропали всі відразу.

    Розмноження та тривалість життя

    Статеве дозрівання птахів закінчується до кінця першого року. Пари створюються раз і на все життя. Шлюбна пісня поползня лунає в лісі в лютому, а до кінця березня пара доглядає ділянку гніздування. Підходять кинуті дупла дятлів або заглиблення від прогнилих гілок. Головне, щоб вони знаходилися на висоті від трьох до десяти метрів.

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    Свої гнізда повзики розміщують у дуплах дерев

    Льоток і сусідні ділянки кори закладаються глиною, змоченою слиною. Залишається отвір діаметром 3-4 див. За цією ознакою визначають, що тут оселилися саме повзики. «Стеля» внутрішній частині дупла теж «штукатуриться», а нижня частина вистилається товстим шаром потерті кори, сухого листя. На облаштування йде два тижні.

    Унікальні гнізда скелястих повзиків. Вони являють собою глиняний конус, прикріплений до скелі широким кінцем. Найдивовижніше, що простір біля льотка оздоблюється яскравим пір’ям, оболонками плодів, клаптями.

    Це оздоблення сигналізує іншим птахам, що місце зайнято. Внутрішні стінки гнізда пара обробляє хітином (крилами бабок, подкрылками жуків).

    Повзик птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поползня

    У квітні самка відкладає 6-9 білих з коричневим крапом яєць, высиживаемых 2-2,5 тижні. У цей час самець активно доглядає за подругою, протягом світлового дня пропонуючи їй корм. Коли з’являються пташенята, обоє батьків стурбовані їх їжею.

    Більше трьохсот разів за день приносять гусениць для постійно голодного потомства. Пташенята починають літати через три —чотири тижні, але самець з самкою продовжують добувати їм корм ще два тижні. Після цього молодняк починає харчуватися самостійно. Живуть маленькі пташки в умовах дикої природи або в неволі однаково -10 років.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Залишити відповідь