Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

В середині 18 століття Карл Ліней увімкнув цю птицю в загальний біологічний класифікатор під латинським, системним найменуванням Parus ater. У двадцятому столітті біологи уточнили її родове ім’я і зараз вона називається Periparus ater.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

При цьому колишнє ім’я не вийшло з ужитку. Птах входить в сімейство синицевих (Paridae) і належить до ряду горобцеподібних (Passeriformes).

У нашій країні у цій птиці є кілька імен.

  • З-за кольору голови її іноді називають чорною синицею.
  • З-за незначного розміру — малої синицею.
  • Є застарілий варіант назви птаха — моховушка.
  • Саме вживане ім’я — московка.

Версій з приводу найбільш поширеного назви кілька. Найчастіше передбачається, що білі щоки сприймалися, як маска. Маска перероджується в московку. Ще одна мовна трансформація і птах набуває нинішнє прізвисько.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Є версія, пов’язана з малим розміром птаха. У 15, 16 століттях у Москві мала ходіння срібна монетка — московка. Це назва, з урахуванням малості обох, перейшло до птаха. Можлива третя версія. Дрібна пичуга, що використовує мох при спорудженні гнізда, стала моховушкой. З часом це слово перетворилося в московушку, а потім в московку.

Опис і особливості

У тому, як виглядає птах московка, є багато спільного з усіма синицями. Але є і відмінності. Насамперед вона менше всіх. Важить всього 7 — 12 грамів. Від дзьоба до кінчика хвоста довжина тіла у дорослої птиці становить трохи більше 11 сантиметрів. Основний колір пір’я на тілі, крилах і хвості сірий з бурим відтінком.

На пір’ї грудей і живота можуть бути жовтий, кремовий, білий відтінки, на крилах — зелений наліт. Голова і шия пофарбовані в чорний колір. Пір’їнки на щоках білого кольору. На самій маківці теж біла пляма.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

На крилах є дві смужки білого кольору. У збудженому стані птах нахохливается — на голові піднімається пір’я у вигляді маленького чубка.

Самці та самочки схожі по зовнішньому вигляду. При зустрічі з цією птицею в лісі практично неможливо визначити її стать. Досвідчені біологи вважають, що у самців трохи більш яскраве оперення. У самочки зеленішою верх тіла, груди і горло з більш бурим відтінком, а шапочка матова.

Без блиску. Існує багато зображень, де зображена московка, птах на фото завжди демонструє особливості свого зовнішнього вигляду, але, практично, не піддається статевої ідентифікації.

Молоді птахи подібні по забарвленню з дорослими. Верх темно-сірий з оливковою або бурим відтінком. Шапочка теж скоріше темно-сіра, ніж чорна. На білих плямах щік і потилиці є жовтий наліт. Білі смуги на крилах виглядають не так контрастно, їх колір не такий яскравий.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Види

Територіальні відмінності в кліматі, кормовій базі, загальних умовах існування призвели до появи підвидів цих птахів. Вони розрізняються розмірами, деталями забарвлення пір’я, наявністю чубка на голові.

При відсутності природних кордонів відбувається змішання зовнішніх особливостей і дуже часто птах несе у собі ознаки декількох підвидів. Вчені виділяють два десятки різновидів цих синиць.

Основний підвид населяє Східну, Центральну Європу, Скандинавію, територію всієї Росії, на сході добирається до Китаю і Корейського півострова. Він називається Periparus ater ater.

На Кавказі мешкають два підвиди. На чорноморському узбережжі — Periparus ater derjugini, на Північному Кавказі — Periparus ater michalowskii. Вони мало чим відрізняються один від одного, але північно-кавказькі синиці більш короткоклювые.

І ті й інші від основного підвиду птахів відрізняються великими розмірами тіла, збільшеною довжиною дзьоба і великим розмахом крил. Зона поширення синиць, що населяють Кавказ, доходить до Азербайджану, де зустрічається з іншим підвидом — Periparus ater gaddi, а життєвий простір цієї групи досягає північного Ірану.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

У Китаї існують кілька підвидів. На Гімалаях, на Тайвані, Курильських островах — всюди живуть чорні синиці, володіють відмінними рисами. Ці птахи освоїли острівні держави — Великобританію та Ірландію.

Заселили Піренеї, все узбережжя Середземного моря і розташовані на ній острови. Вони з’являються скрізь, де можуть рости хвойні дерева, насіння яких є основною частиною раціону цих синиць. Останнім був описаний підвид населяє Центральний Непал, каньйон Калі-Ґандакі. Це сталося зовсім недавно в 1998 році.

Спосіб життя і середовище проживання

Малі синиці живуть зграями середніх розмірів. Від двох, трьох десятків до кількох сотень особин. Зграя займає територію в кілька квадратних кілометрів. Сезонних перельотів не здійснює. Але іноді, вся зграя може переміститися на нову територію.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Після чого частина зграї повертається на нещодавно покинуті місця проживання. Відбувається поділ зграї. Таким чином освоюються нові території. Часто організовуються зграї змішаного типу. В них можуть входити різні дрібні птахи: московка, довгохвоста синиця, вівчарики та інші. Колективне існування збільшує шанси на виживання.

Маленький розмір і нездатність до тривалого польоту птахів змушують тримаються серед дерев і чагарників. Вони (московки) не живуть на відкритій місцевості. Воліють хвойні ліси, на південних межах свого ареалу можуть жити в змішаних лісах при наявності в них сосни, модрини, ялівцю.

Московку частіше інших синиць містять будинку любителі птахівники. Причина проста — вона краще за інших переносить неволю. І має дзвінким, красивим голосом. Її пісня схожа на звучання голосу великої синиці, але більш динамічна, висока, витончена. Птах бере досить високі ноти, трелі виводить з варіаціями.

Слухати голос московки

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/moskovka-golos-1467-onbird.ru_.mp3

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Мала синиця швидко звикає до утримання в клітці, стає зовсім ручний. Може жити в неволі довго. Особливо, якщо підібрати їй пару. Птах у будь-якому випадку (з парою або без пари) добре переносить співіснування з іншими птахами у загальній клітці, вольєрі.

Потрібно пам’ятати, що моховушка дуже маленька пташка, можна сказати, делікатна, їй протипоказано співіснування з надмірно активними, агресивними сусідами. До того ж у загальній клітці моховушка практично перестає співати.

Корм в неволі повинен відповідати тому, який вдається добути птиці в лісі, тобто звичайним синичьим кормом. Це насіння берези, коноплі, роздавлені насіння соняшника, підсушені ялинові шишки.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Харчування

Навесні і в першу половину літа птахи активно харчуються комахами. Жесткокрылые, перетинчастокрилі, сітчастокрилі, рівнокрилі входять в раціон цих птахів. Це означає, що короїди, попелиця, довгоносики та інші жуки — всі, кого ми вважаємо шкідниками лісу, активно поїдаються і згодовуються потомству. Птахи майстерно ловлять мух, метеликів і бабок.

З другої половини літа московки переходять на вегетаріанську їжу. Вхід йдуть насіння хвойних і листяних дерев. Особливо спритна синички обробляють соснові і ялинові шишки. Меню можуть урізноманітнити ягоди, наприклад, ялівцю. Подібно багатьом тваринам, птахи ховають у дуплах і тріщинах все, що можна з’їсти взимку.

Сніг і мороз можуть вигнати птахів з лісу до осель людей. В села і міста. Тут їжею стає все, від вмісту годівниць до харчових відходів. Зимівля у міських парках і скверах, схоже, входить в звичку птахів.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Розмноження та тривалість життя

Птахи зберігають пари все своє життя. Тобто вони моногамні. Вчені встановили, що відбувається, коли один з партнерів гине. Швидше за все відбувається створення нової пари. Шлюбний період триває з кінця січня по вересень. У середніх і північних широтах його початок припадає на березень. Зграя розпадається на пари.

Як будь-яка співуча синиця, московка, точніше її самець, намагаючись сподобатися самочці починає співати. Як підмостків вибирається домінуюча вершина їли. Крім співів у процедуру залицяння включені потряхування крилами, політ з распушенными пір’ям.

Періодично самець відволікається, щоб зібрати їжу. Він годується сам і здійснює годування самки. Особлива поза самця, приспущені дрібно тріпотіли крила, особливі тріскучі звуки — все говорить про ритуальності здійснюється дійства.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Самка відповідає самця, прийнявши розпластану позу, імітуючи поведінку пташеня, выпрашивающего їжу.

Гніздо обладнують у дуплі, які залишив дятел, гаїчка або інша птиця. Бажано, щоб дупло було розташоване на невеликій висоті (близько 1 метра). Гнилий пень або повалене дерево теж підійдуть для цієї мети.

Це винахідлива птах — московка може влаштувати гніздо навіть в мишачої нори. Головне для облаштування притулку — вузький вхід (близько двох, трьох сантиметрів у діаметрі). Він буде служити вічком. Обладнанням гнізда займається самка. Всередині воно вистилається мохом, пухом, шерстю і оформляється у вигляді чаші.

За шлюбний сезон робляться дві кладки. Першу в квітні-на початку травня. В ній міститься від 5 до 13 яєць. Другу в червні. У ній буває від 6 до 9 яєць. Це маленькі, розміром 12 на 18 мм, укладені в крихку оболонку яйцеклітини.

Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Яйця висиджує самка. Вона практично не залишає кладку. Турбота про харчування самки повністю лежить на самце. Через 14 — 16 днів вилуплюються пташенята. Вони голосно пищать, вимагаючи їжі. Самка залишається в гнізді ще три дні, захищаючи і зігріваючи пташенят.

Потім разом із самцем починає видобувати для пташенят їжу. Через три тижні слетки починають покидати гніздо, але ще якийсь час у ньому ночують. До кінця літа молодих птахів важко відрізнити від дорослих і разом вони збираються в зграї.

Тривалість життя, як і у всіх представників цього сімейства, становить 8 — 10 років. Загальна чисельність синиць коливається в залежності від суворості зими і стану кормової бази. Локальне зменшення чисельності відбувається на територіях, де вирубують хвойні ліси. В даний час цього виду не загрожує зникнення.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь