Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

На стовпчик, як на об’єкт промислової полювання, в Росії звернули увагу лише в 19 столітті. До цього призвів недолік цінного хутра. Торговці фарбували шкурки, під виглядом соболя збували їх в Китай.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Низькі закупівельні ціни, погана носкість хутра призвели до того, що колонок втратив колишнє промислове значення. Окремі особини, які потрапляють у пастки, використовуються для імітації більш якісного хутра, а з хвостів тварин роблять першосортні художні кисті.

Опис і особливості

Дикий хижий колонок сімейства куницевих малий розмірами (довжина тіла від мордочки до кінчика хвоста — трохи більше півметра) і важить не більше 800 р. На симпатичній витягнутої мордочці видно круглі насторожені очі, топорщащиеся в сторони вуса і чорний носик. Колонок на фото — симпатичне звірятко щільної статури з короткими закругленими вухами.

Рудий колір сибірського колонка, більш інтенсивний на хвості, взимку стає світліше. На коротких лапах можна розглянути дрібні перетинки. На мордочці виділяється темна маска, а навколо губ і на підборідді біла окаемка.

До початку листопада після осінньої линьки шубка звірка особливо густа, а хвіст, що займає одну третину всієї довжини, пухнастий. Зміна зимового хутра на літній починається в березні і триває до серпня. Останнім линяє хвіст.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

В яскравому літньому вбранні колонок тварина красується недовго. Вже у вересні настає час осінньої линьки, яка швидкоплинна. Шерсть випадає жмутами, утворюючи лисини на боках, спині. Звуки, що видаються куньими — посвист, скрекіт, шипіння.

Види

Крім поширеного сибірського, зоологи виділяють інші види колонка. Японська, друга назва итатси, завезений на о. Сахалін з о. Хоккайдо. Його представники мають тонке тіло, вузьку голову. Взимку хвіст по пишності перевершує норок.

Забарвлення, як і у сибірського руда, але з більш багатими відтінками, персиковим, червонувато-бурим, помаранчевим. Якщо у сибірського колонка черевце на кілька тонів світліше спини, то у японського воно темне. Головна відмінність — статевий диморфізм. Самки важать в два рази менше. При середній довжині тіла самця 38 см, довжина самки не перевищує 30 див.

Мешкають итатси на південній частині острова в верхів’ях незамерзаючих ключів, долинах річок. Просування на північні ділянки завадили суворі кліматичні умови. Поголів’я різко скоротилася через мисливського промислу, завезених соболя, норки. Зараз чисельність звірів не перевищує трьохсот особин.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Вчені досі не можуть зійтися на єдиній думці щодо класифікації японського колонка. Одні вважають итатси окремим видом, інші острівної формою.

Далекосхідний колонок, що мешкає на материковій території, відрізняється від сибірського підвиду місцем поселення. Розділова межа їх поселень проходить уздовж Зеї. Що стосується морфологічних ознак, то далекосхідний вид крупніше, пофарбований яскравіше.

Спосіб життя і середовище проживання

Колонок — звірятко азіатський. Зустрічається на острівних територіях Японії, Кореї, Китаї. У Росії населяє острівні, або змішані широколистяні ліси, дубові гаї півдня Далекого Сходу і Сибіру до Уральських гір.

Обов’язкова умова існування колонка — наявність водойми. Він селиться поряд із заплавами річок, по берегах озер з густими заростями або на околицях боліт, прихованих водною рослинністю. Зустрічається в рідколісся на схилах гір. Піднімається на висоту до 1,8 тис. км над рівнем моря. Любить ліси з великою кількістю старих дуплистих дерев.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Колонок живе також поряд з поселеннями, що привертають кормовою базою (щури, миші). Куницеві активні в сутінках і вночі, але це виражено не явно. Нерідко тварина виходить на полювання вдень влітку і взимку.

На відміну від соболя, чекає на здобич, колонок обходить свою територію, заглядаючи під сушняк, обстежуючи дупла. Може розрити і проникнути в земляну нору гризунів. Відмінний плавець, колонок добуває їжу у водоймах.

Серед куницевих колонок самий господарський. Він частіше і азартніше інших робить кормові комори в дуплах дерев або просто закопуючи видобуток в сніг. За один вихід з укриття колонок пробігає в пошуках видобутку до восьми кілометрів.

Якщо пощастить зловити велику здобич, повертається додому, в цей день більше не виходить. Під притулок пристосовують бурундучьи нори, низько розташовані від землі дупла, місця між прогнилими корінням дерев, купи сухих гілок.

У теплу пору року куницеві активніше. Колонок взимку при сильному морозі або хуртовини по кілька днів не виходить з свого притулку. На Сахаліні зазначено скупчення декількох итатси в одному укритті. Сибіряки вважають, що суворими зимами куницеві впадають у сплячку. Але вчені пояснюють відсутність тим, що більшу частину часу звірі полюють під снігом, тому і невидны.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Тварини стають спритними і всюдисущими восени, коли визначаються межі нових ділянок при появі молодих тварин і в лютому перед шлюбним періодом. Колонок — тварина осіле, територіальне, але прихильність до своєї ділянки залежить від району поселення.

Спостереження показали, що деякі особини до декількох років проживають на одному місці, інші переміщуються на значні відстані восени, взимку незалежно від кормової бази.

До своєї території, розмірами менше, ніж у самців, самки прив’язані більше. Величина ділянки різниться від восьми гектарів до п’яти квадратних кілометрів. При великій щільності розселення звірки не дотримуються меж, перекриваючи сусідні мисливські угіддя. Окремі звірята взагалі не мають своєї території. Добуваючи їжу долають до 15-20 км і чекають загибель свого родича, щоб зайняти його ділянку.

У гірських районах помічені регулярні сезонні міграції. Весняно-літній період тварини віддають перевагу змішані ліси на схилах, а ближче до зими спускаються до заплавах річок. Зоологи пояснюють локальні пересування колонков рясними щорічними паводками, підтопленням берегів влітку.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

На відкритих місцевостях, у приміських зонах куницеві з’являються, коли різко знижується обсяг кормової бази або випало багато снігу, утворився товстий щільний наст. Колонка легко відрізнити по слідах від інших куницевих.

Влітку тваринка не стрибає, а йде кроком. Відмітна особливість слідів —задня лапа поставлена перед передньою. Взимку здійснює рівномірні стрибки, середня відстань між якими півметра.

Лисиця, вовк, соболь, норка, рись —головні природні вороги колонка. Крім ссавців на куницевих полюють великі орли, пугачі, ворони. Чималий шкоди чисельності наносять лисиці, соболі. У водоймах колонок конкурує з норкою, вступаючи з нею в нерівну боротьбу. Помічені випадки загибелі тварин, перепливають річку від нападу сомів, тайменей, щук.

Колонок часто з’їдає залишки дичини, видобутої іншими хижаками. Крім складання конкуренції птахів, що харчуються гризунами, пестощів, горностаям, змій, він ще і нахлібник. Те, що соболі нападають і виганяють колонков з насиджених територій, зоологи вважають закономірним явищем. Соболі повертаються на свої місця проживання, зайняті під час вимушеної відсутності чужинцями.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Колонок легко привчається до життя в неволі, але вимагає багато уваги, терпіння. Любить проникати в будь-які щілини, підійматися по шторам на карнизи, може погризти ніжки шаф. Тому звірка містять в клітці, а прогулянки по квартирі відбуваються під наглядом. Знаходження в квартирі повністю змінює спосіб життя тварини. Колонок підлаштовується під режим господарів.

Харчування набувають в зоомагазині, де пропонують не тільки живих мишей, але і спеціальний корм для тхорів. Звір любить воду, тому рідина повинна знаходитися в достатньому обсязі і бути доступною цілодобово.

Буде вдячний, якщо надати можливість поплавати у ванні. Колонок без проблем привчається до лотка. При тривалому проживанні прив’язується до сім’ї. Стає ласкавим, любить пестощі.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Харчування

В якому б регіоні не оселилися колонки, основу раціону складають:

  • водяні пацюки;
  • миші;
  • бурундуки;
  • білки;
  • птахи загонів горобиних та курячих;
  • жаби;
  • залишки видобування інших хижаків.

У Примор’я, Приамур’я, на острівних територіях колонок із задоволенням поїдає нерестову лосось. В інших місцевостях риба вживається радше як виняток і переважно взимку. У Забайкаллі їдять піщухи. Поширена в лісостеповій зоні полювання на ондатру.

Якутські колонки відрізняються від родичів тим, що нападають на зайців. У місцях промислу їдять тварин, які потрапили в капкани, не роблячи виняток для представників свого виду.

Рябчики, тетерева, глухарі взимку на ночівлю ховаються у сніг, що значно полегшує колонку полювання. Ловлячи в зимовий період дрібних гризунів, куницеві здатні пробігти під снігом до тридцяти метрів. Колонки великі ласуни. Живуть тривалий час біля розорених вуликів. Жаб не люблять, але їдять за браком кращої їжі під час суворих зим, добуваючи з водойм.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Звірятка, які живуть поблизу поселень, їдять харчові покидьки. Полюють на домашню птицю, відмічені поодинокі випадки нападу на котів. Доїдають залишки за більш вдалими хижаками частіше на території Далекосхідних лісових масивів, де більше щільність проживання і видове різноманіття диких тварин.

Розмноження та тривалість життя

У лютому все частіше з-під снігу показуються колонки. Ними рухає інстинкт розмноження. В цей час самці метушливо шукає подруг, нехтуючи межами своєї території. По досягненні року тварина вважається статевозрілим, самки готові до спаровування з кінця березня до середини травня.

Якщо покриття пройшло даремно або виводок загинув, то запліднення можливо вдруге. Потрібно встигнути до серпня, коли у самців закінчується статева активність. У своїх сховищах самки готують гніздо. Створюється м’яка подушка із сухих рослинних залишків, пташиного пір’я, шерсті тварин.

Колонок тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання колонка

Вагітність триває 35-40 днів. З’являється зазвичай 3-7 дитинчат, максимальна кількість — 12 штук. У японського итатси в гнізді виявляли одного цуценя. Народжується виводок глухим і сліпим, в світлому пуховому вбранні. Перші зуби прорізуються через 15 днів, зір і слух через місяць.

Ще через два тижні шубка набуває більш насичений рудуватий колір, проступає маска на мордочці. В цей же час відбуваються перші выползки з гнізда. Мати одна бере участь у вигодовуванні і вихованні потомства. Відлучаючись на полювання, вона спритно маскує вхід в притулок. При необхідності відважно захищає дитинчат.

Перші два місяці виводок харчується молоком, пізніше дрібними гризунами і птахами, здобутими самкою. До осені молодняк стає розмірами з дорослу особину, залишає притулок, починає самостійне життя. В розплідниках або домашніх умовах колонки живуть 9-10 років. В дикій природі — 2-3 роки. Зустрічаються довгожителі, які померли від природних причин у віці шести років.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь