Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Джейран – витончена чернохвостая довгонога антилопа, з вигнутими рогами, представник родини порожнисторогі. Мешкає на території багатьох країн Азії, переважно в зонах пустель і напівпустель. У Росії це парнокопитне тварина можна зустріти на Кавказі, в південних районах Дагестану.

Опис і особливості

Довжина тулуба становить від 80 см до 120 см, вага середньої особини – 25 кг, зустрічаються окремі особини вагою 40 кг Загривок знаходиться на одному рівні з хрестцем. Ліровидні роги з кільцеподібними потовщеннями у самців довжиною до 30 см – відмітна риса цих антилоп.

Самки джейрана рогів не мають, лише у деяких представниць цих антилоп, можна розглянути зачатки рогів, довжиною не більше 3 см Вуха розташовані під незначним кутом по відношенню один до одного і досягають довжини 15 див.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Живіт і шия джейрана пофарбовані в білий колір, боки і спина – бежевий, пісочний колір. Морда антилопи прикрашена темними смужками, яскраво виражені лицьовій малюнок у вигляді плями на переніссі у молодих особин. Хвіст має чорний кінчик.

Ноги джейрана тонкі і сильні, дозволяють тварині з легкістю переміщатися по гірським місцевостям і долати кам’янисті перешкоди. Копита вузькі, загострені. Джейрани здатні робити спритні різкі стрибки до 6 м завдовжки і до 2 м у висоту.

Витривалість у джейранов слабка. В гори джейран здатний підніматися на висоту до 2,5 км, довгі переміщення даються тваринам з працею. Тварина може легко загинути при довгих переходах, наприклад, всмоктана снігу. Тому ці довгоногі антилопи швидше є спринтерами, а не стаерами. Степовий джейран зображений на фото.

Види

Популяція джейранов поділяється на кілька підвидів залежно від місця проживання. На території Таджикистану, Казахстану і Туркменії живе туркменський підвид. Північний Китай і Монголія – місце проживання монгольської різновиди.

В Туреччині, Сирії та Ірані – перська підвид. Аравійський підвид можна зустріти на території Туреччини, Ірану і Сирії. Деякі вчені виділяють ще один вид джейранов – сейстанский, він мешкає в Афганістані і Белуджистані, зустрічається на території Східного Ірану.

Багато століть тому популяція джейранов була однією з найчисельніших на території пустель, незважаючи на щоденну полювання на них місцевих жителів регіонів. Адже ці газелі давали людині смачне м’ясо і міцну шкіру, з одного вбитого джейрана вдавалося отримати до 15 кг м’яса.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Джейран в пустелі

Катастрофічне скорочення популяції почалося момент, коли людина почала масове винищення особин: на автомобілях, засліплюючи світлом фар, люди заганяли тварин у пастки, де розстрілювали їх цілими стадами.

На початку двохтисячних років чисельність джейранов оцінювалася в 140 000 особин. Швидкість зникнення виду за останні десятиліття збільшилася на третину. Майже повністю зникли джейрани з територій Азербайджану і Туреччини. У Казахстані та Туркменістані популяція скоротилася в кілька десятків разів.

Основною загрозою для популяції залишається діяльність людини: браконьєрство і поглинання територій природного проживання антилоп для пасовищ і землеробства. Джейран є предметом полювання, хоча полювання на нього офіційно заборонена.

Зараз існує кілька заповідників, де намагаються захистити і зберегти популяцію джейранов. Завершено проект WWF в Туркменістані по реінтродукції цього виду в передгір’ях Західного Копетдагу. В даний час за охоронного статусу джейрани віднесені до уразливого увазі.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Охоронні заходи щодо захисту виду включають:

  • Заборона на полювання;
  • Розведення виду в умовах заповідника;
  • Внесення джейрана до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги Росії.

Спосіб життя і середовище проживання

Джейран мешкає на кам’янистих глинистих грунтах пустель і напівпустель, вибирає рівні або слабо-горбисті простору. Далеко пересуватися ці антилопи не люблять, кочують вони зазвичай взимку, проходячи близько 30 км в день.

Основний час активності тварини – ранні ранкові години і вечірній час. Це пояснюється просто, вдень в пустелі дуже жарко і антилопи змушені ховатися в тінистих місцях. У зимовий період тварина активно на протязі всього дня.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Джейран самець

Вночі джейрани відпочивають на лежках. Лежання – невеликі овальні поглиблення на землі. Джейрани використовують їх по кілька разів і завжди залишають у краю лунки свій послід. Улюблена поза для сну – шия і голова разом з однією ногою витягнуті вперед, решта ноги підігнуті під тулуб.

Спілкуються між собою особини за коштами голосових і візуальних сигналів. Здатні налякати ворога: попередження починається з голосного пчиху, потім передніми копитами джейран голосно б’є по землі. Цей ритуал є своєрідною командою для одноплемінників, що обороняється особи – частина стада різко схоплюється і тікає.

Як виглядає джейран в період линьки, залишається загадкою. Вченим-натуралістам рідко вдавалося сфотографувати тварину з явними ознаками цього процесу. Встановлено, що за рік джейран линяє двічі. Перша линька починається після закінчення зимового періоду і триває до травня. Якщо тварина виснажене або є хворим, то період линьки настає пізніше. Річний хутро цих тварин, більш темний, ніж зимовий, і більш тонкий і рідкісний, всього 1,5 див. Другий період линяння починається з кінця серпня.

Джейрани – символ і уособлення пустелі. Довгоногі газелі проживають у складних природно-кліматичних умовах і мають багато ворогів. Як природа допомагає їм виживати? Цікаві факти про життя джейранов:

— Однією з унікальних особливостей, що допомагає виживати джейранам в період тривалої посухи: здатність зменшувати обсяг внутрішніх органів, поглинають кисень – серця і печінки, за рахунок зменшення частоти дихання. Це дозволяє джейранам знизити втрату накопиченої рідини в організмі на 40%.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Джейрани швидко бігають і високо стрибають

— Захисне забарвлення дозволяє джейрану зливатися з ландшафтом, що дає їм ще один шанс на виживання: не вийшло втекти – можна сховатися.

— Відмінне бічний зір і вміння приймати командні рішення: вченим вдалося спостерігати, як джейрани, зайняті в період гону поєдинками, раптово помітили наближення хижака, в один момент, вони зробили стрибки в сторону синхронно і одночасно, як по команді. Після зникнення небезпеки вони спокійно повернулися до своїх битв.

— У народі джейран отримав прізвисько «чорний хвіст». При сильному переляку, антилопа пускається у втечу, при цьому вона піднімає свій чорний хвіст угору, який різко виділяється на тлі білого «дзеркала».

— Унікальна будова гортані наділяє джейранов оригінальними вокальними даними – сприяє низького тембру голосу. У самців гортань низько опущена, і за будовою її можна порівняти з гортанями чотирьох тварин, один з яких – людина. Завдяки цій особливості, він здатний видавати низький грубий звук, з-за якого його ворогам і противником здається, що особина більший і потужніший, ніж вона є насправді.

Харчування

Джейран тварина – травоїдна і стадна. Основу його раціону складають молоді пагони чагарників і соковита трава: їжовник, каперси, полин. Всього в їжу вони вживають більше 70 різних видів трав. Води в пустелях небагато, тому кілька разів на тиждень їм доводиться переміщатися в пошуках пиття.

Джейрани – невибагливі копитні, можуть пити і прісну і солону воду, а без води взагалі, можуть обходитися до 7 днів. Пікової чисельності стада вони досягають взимку: період спарювання позаду, самки повернулися з підросли дитинчатами.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Зима для азіатських газелей – складний період. З-за глибокого снігу і крижаної кірки гине значна частина стада. Основні вороги джейранов – вовки, але за ними так само активно полюють беркути і лисиці.

Антилопи джейрани – полохливі тварини, будь-який шум викликає у них паніку, і вони можуть розвинути швидкість бігу до 60 км/год, а молоді особини – просто притискаються до землі, зливаючись з нею з-за особливостей свого забарвлення.

Відносини з людиною у них теж не склалися: люди безжально відстрілювали цих тварин з-за їх смачного м’яса, що в рази скоротило їх кількість. Зараз джейран занесений в Червону книгу.

Розмноження джейрана і тривалість життя

Осінь – час шлюбного сезону у самців джейрана. «Гонные вбиральні» або «прикордонні стовпи» — основні відмітні атрибути цього періоду. Самці викопують у ґрунті невеликі ямки, для того, щоб позначити свою територію з допомогою випорожнень. Така поведінка є заявкою на початок змагань за самок.

Джейрани – самці дуже агресивні і непередбачувані в цей момент. Буває, що вони викопують «гонные ямки» інших самців і закладають туди свої випорожнення. Статева зрілість у самців досягається у віці двох років, у самок у віці одного року. У період гону самці можуть видавати своєрідні хрипкі крики. У шлюбний період гортань у самців виступає у вигляді зобу.

Джейран тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання джейрана

Молодий джейран взимку

Гарем самця складається з 2-5 самок, він уважно охороняє їх і відганяє інших самців. Бій між самцями являє собою поєдинок, в ході якого тварини низько пригинають голови, стикаються рогами і активно з усіх сил штовхають ними один одного.

Вагітність самок триває 6 місяців. Дитинчата з’являються на світ на початку весни, як правило, самки народжують по два дитинчати, хоча зареєстровані і рекорди – чотири дитинчати за один раз. Телята важать всього близько двох кілограмів, і відразу не можуть встати на ноги. Мати годує їх молоком 2-3 рази на день, перебуваючи в укритті і оберігаючи їх від хижаків.

Захищаючи малюків, самка безстрашно вступає в бій, але тільки в тому випадку, якщо сутичка неминуча. Людини або вовка вона намагається вивезти якомога далі від укриття ягнят. Через 4 місяці молочне вигодовування малюків закінчується, ягнята переходять на рослинний підніжний корм, мати з дітьми повертається в стадо. Середня тривалість життя – 8 років, хоча зустрічаються окремі особи віком понад 15 років.

Ця маленька і граціозна газель, пристосована виживати в суворих умовах пустель. Природа наділила їх унікальними особливостями будови і вродженою обережністю. І тільки людина здатна повністю знищити всю популяцію цього унікального виду. Джейран – зникаючий вид, він вимагає дбайливого ставлення та захисту.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь