Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Степова дрохва, зовні схожа на маленького страуса, — типовий мешканець трав’янистих пасовищ. У минулому населяли птахи напівпустельні зони Євразії, Африки. На півдні Росії пернатих цінували як «княжу дичину». Сьогодні повсюдно зникає дрохва — в Червоній книзі</strong>.

Опис і особливості

Велика птах родом із загону журавлеобразных. Друга назва – дудак. Праслов’янське значення слова дрохва криється в поєднанні «бігати швидко» і «птах». У слові вкоренилася особливість дрохви тікати, а не летіти при небезпеці.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Дрохва звичайна

За масивного статури птах нагадує індика. Розгорнута грудна клітка, товста шия. Розміри дрохви вражають. Самці набирають вагу приблизно 19 кг, маса самок вдвічі менше. Довжина великих особин становить 0,8 — 1 м. Дізнатися дрохву нескладно широкими крилами, довгому хвосту з округлою формою на кінці. Веерообразное прикраса у распушенном вигляді дрохва притискає до тіла, відкриваючи біле хвостове оперення. Коли птах розправляє крила, розмах становить 210-260 див.

Сильні кінцівки дрохви без оперення, покриті сірими лусочками. Ноги добре пристосовані до наземного переміщення, швидкого бігу. На лапах по 3 пальці. Літати дрохва вміє добре, але воліє наземну життя. Злітає з зусиллям, але потім набирає швидкість. В опис дрохви можна додати, що в польоті вона витягає шию, ноги підбирає. Орнітологи вважають її найбільшим літаючим птахом серед пернатих родичів.

Строкате оперення включає відтінки бурого, сірого, білого, чорного кольорів. Здалеку на рудувато-охристом тлі пір’я виразно проступає чорний струменистий малюнок. Більш світле оперення на шиї та голові. Черево, грудка, підхвістя, низ крил – білі. Очі з темною райдужкою, дзьоб попелястого відтінку.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Дрохва в польоті

Навесні в оперенні самців з’являються каштанові «нашийники», проступають жорсткі пір’яні пучки, спрямовані назад і в сторони від підстави дзьоба. Прикраса тримається до закінчення літа, йде з осінньої линянням.

Століття тому птах вважалася поширеним об’єктом полювання. У літературних джерелах, мемуарах часто описувалися цілі стада дрохв, які зустрічалися постійно вздовж проїжджих доріг. Тисячі птахів перед осіннім відльотом заполоняли долини. Дрохва стала знаковою, знайшла відображення на гербі міста Льгову, на прапорі графства в Англії. В даний час птах – зникаючий вид в дикій природі. Причини зменшення популяцій криються в неконтрольованої полюванні, зміну ландшафтів, збільшення сільськогосподарської техніки.

Серед природних ворогів найбільш небезпечними є наземні хижаки – лисиці, вовки, бродячі собаки. На самок, менших за розміром, нападають степові орли, беркути, орлани-білохвости. Розоренням гнізд дрохви займаються сороки, граки, ворони. Розумні птахи кружляють біля польової техніки, яка вспугивает квочок з гнізд, залишає яйця пернатим хищницам.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Приземляющаяся дрохва

Спів дрохви добре чути під час токування. В інші періоди вона веде себе тихо. Самці видають бекаючі звуки, чутні неподалік. Самочки глухо покрикивают, коли підкликають пташенят. З гнізд можна почути короткі трельки підростаючого молодняку.

Слухати голос дрохви

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/10/Zvuki_ptic_-_Drofa.mp3

Види

Дрохви мешкають на різних континентах, відрізняються розміром, забарвленням, кормовими особливостями. В цілому, нараховують 26 видів, складових 11 пологів.

Серед яскравих представників великих птахів:

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Дрохва Кору

  • дрохва Кору – мешканець африканських саван, піщаних напівпустель. Сіро-коричневе забарвлення оперення. Ведуть осілу життя, переміщуються незначно. Найбільша літаючий птах Африки. Вага самців до 120 кг. Живуть групами по 5-7 особин;
  • індійська дрохва – населяє відкриті простори, поля, пустки. Висота птиці до 1 метра, маса особини приблизно 18 кг. Ходить велично, кожен крок неквапливий, обережний. Браконьєрське полювання ледь не стала причиною повного винищення птахів. Перебувають під захистом держави.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Індійська дрохва

Малі дрохви — ендеміки Африки. Стверджувати напевно, як називається найменша з дрохв птах, важко. Всі особини 5 дрібних видів важать по 1-2 кг Відомими малими дрохвами є:

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Черногорлая дрохва

  • черногорлая – криклива птах з непостійним забарвленням оперення. Червонувато-сірі відтінки змінюють інтенсивність пігментації. Довжина птахів становить 50-60 див. Мешкають в сухих кам’янистих пустелях з рідкісною чагарниковою рослинністю;
  • сенегальская – особини рудувато-червоного кольору зі струйчатым малюнком. Відмінність самця – у синьому відтінку оперення на горлі. Середня вага особини 1,5 кг. Мешканці африканських саван.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Сенегальская дрохва

На території Росії, пострадянському просторі мешкають 3 види дрохв:

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Дрохва Джек або красуня

  • джек (дрохва-красуня). Особливість середніх за розміром птахів – у зигзагоподібний бігу. Увагу привертають великі очі зі світлою радужиной. У період токування самці займають химерні пози, піднімають чубчик, чорно-білий комір на шиї, хвіст;
  • стрепет – розмір птиці з курку або тетерева. Рудувате забарвлення з темними пестринами. На шиї комір з чорно-білих смуг – головна прикраса птахів. Назва відображає звуки, що видаються крилами в польоті. Шум при зльоті, тріпотіння на вітрі, рух тремтливе, нерівне;
  • дрохва звичайна – птах дуже велика, до 16 кг вагою. Мешкає в степових районах. Товста шия, міцні ноги, рудо-біле оперення з темними пестринами в забарвленні.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Самець стрепет виконує шлюбний танець

Спосіб життя і середовище проживання

Дрохви активні вдень. Вранці і ввечері вони зайняті видобутком їжі, жаркі години проводять під високими травами в тіні. У прохолодну погоду обходяться без відпочинку, повільно ходять з вираженою обережністю, поклевывают неспішно траву, часто зупиняються. При небезпеки ховаються в трав’яні зарості або негайно відлітають.

Розбіг птах робить завжди проти вітру, летить прямо. Політ декількох дрохв невпорядковане, повітряних фігур не утворює. Знизу добре проглядаються білі поля крил, темні махові пір’я. Птахи збиваються в невеликі одностатеві зграї, зрідка зустрічаються поодинці. У холодні сезони збиваються у великі зграї до сотні особин.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Арабська дрохва і нубийские бджолоїдкою

Сімейства дрохв частіше ведуть осілий спосіб життя, в північних районах мешкають частково перелітні птахи, які відбувають на зимівлю пізньої осені. Дрохви мешкають у західному Сибіру, у східній частині від Каспійського моря до Уралу. Велике зональне поширення – ознака високої адаптивності видів. Птицю зустрічають на змінених людиною ландшафтах. Перевагу птахи віддають высокотравным степах, відкритим малохолмистым місцевостям без ярів.

Там, де мешкає дрохва, не буває перезволожених низин, засолених ділянок степу. Дрохва – птах, заселяющая розчищені ділянки північних зон. Від району проживання залежить, чи будуть дрохви залишати місця гніздування. Необхідність міграції пов’язана не стільки з пониженням температури, скільки з товщиною снігу. Нестача кормів – основна причина кочовища на сотні кілометрів в малосніжні райони.

Харчування

Раціон дрохви включає рослинну, тваринну їжу. Співвідношення кормів залежить від багатьох факторів:

  • зони проживання;
  • статевої приналежності;
  • віку;
  • кормової бази.

Рослинні корми містять трави, листя, суцвіття, насіння рослин. Птахів привертають кульбаби, пижмо звичайна, скерда, козельці, осот городній, конюшина, горох, подорожниковые рослини. Зрідка в їжу включаються кореневища цибулі, пирію повзучого. При нестачі кормів дрохви поїдають пагони з волокнистою структурою, наприклад, листя буряка, що згодом призводить до стійкого розладу травлення птахів, інколи до загибелі.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Дрохва самка в пошуках їжі

У складі тваринних кормів різні комахи, їх личинки. Здобиччю дрохви стають цвіркуни, коники, сарана, капустянка, жуки, включаючи колорадського. В їжу потрапляють дощові черви, молюски, жаби, ящірки, мишоподібні гризуни. Іноді здобиччю стають пташенята польових жайворонків, що гніздяться на землі.

Дрохви не розкопують грунт, як журавлі, не ворушать ногами і дзьобом траву. Скльовують птахи корм на поверхні грунту, живність наздоганяють швидкими стрибками, ловлять дзьобом, струшують, ударяють об землю перед проковтуванням видобутку. Іноді дрохви ковтають дрібні камінчики для поліпшення травлення. Вони перемелюють вміст шлунка як жорна. Вода – найважливіша частина раціону птахів. Дрохви літають на водойми, взимку вживають сніг.

Розмноження та тривалість життя

У місцях гніздування птахи збираються ранньою весною. Коли підсохне земля, дрохви збираються на відкритих майданчиках для шлюбних церемоній. Дрохви не утворюють постійних пар, самок в групах виявляється більше, тому в «гаремах» самців по 2-3 партнерки, які теж не відрізняються сталістю вибору.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Шлюбні ігри дрохв

Токування триває до кінця травня – початку червня. Самці демонструють шлюбні церемонії частіше рано вранці. Кожен займає свою ділянку, демонструє крила, розправляючи білі пір’я. Віяловий закидає хвіст на спину. Комірні пір’я і «вуса» максимально піднімаються. На зобу роздувається горловий мішок Голова втягнута в плечі. У цей момент дрохва на фото безформний клубок на ніжках.

Так вона тупцює, крутиться протягом 10-15 секунд, випускає повітря, неголосний звук якого чути неподалік. Потім повертається у вихідне положення. Повтори декілька разів у хвилину, іноді проходять на новому місці. Жорсткої конкуренції до бійок не відбувається. Яскраві покази самців приваблюють самок.

Кладку яєць птиці роблять у гнізді, яке споруджує самка прямо в землі. Поглиблення округлої форми спочатку формується лапами, потім обертальними рухами корпусу. Підстилки всередині немає.

Дрохва птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання дрохви

Пташеня дрохви звичайної

У гнізді 1-2 яйця зелено-жовтувате забарвлення, іноді блакитним, зі складним малюнком, блискучою шкаралупою. Насиджування триває до 28 днів. Самець не бере участь у турботах про потомство. Самка веде себе тихо, іноді годується неподалік. При небезпеці намагається відвернути увагу поведінкою пораненої пташки. З’явилися пташенята швидко покидають гніздо, але перший час, поки не наберуть сил, що знаходяться поруч з матір’ю.

Годуються мурашиними яйцями з підгодівлею, яку приносить мати протягом 2 тижнів. У місячному віці стають на крило, проявляють самостійність. Зв’язок з матір’ю підтримують до закінчення сезону, зрідка до наступної весни. У природі дрохви живуть до 20 років, якщо не стануть здобиччю хижаків або людини. Збереженням птахів в даний час активно займаються орнітологи, захисники природи.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь