Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

У світі дивовижних мешканців планети, що збереглися з часів плейстоценової мегафауны, цивета тварина викликає особливий інтерес. Зустріч з африканським ссавцям в природних умовах, у зоопарках – велика рідкість. Але звірів розводять в промислових масштабах завдяки підвищеному інтересу до них парфумерів і виробників кави.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Опис і особливості

Зовнішність невеликого хижака нагадує одразу кілька знайомих по вигляду тварин – куницю, єнота, мангуста і кота. Африканська цивета в науковому світі приписана до сімейства виверровых ссавців, тому на історичній батьківщині звірка часто називають виверровым котом.

За габаритами тварина може бути можна порівняти з невеликою собакою – висота 25-30 см, довжина тіла 60-90 см, хвіст приблизно 35 див. Величина і маса тварини від 7 до 20 кг різняться в залежності від виду. Серед споріднених представників африканські мешканці самі великі.

Голова сивет широка за формою, тулуб подовжене і товсте, сильний хвіст. Мордочка витягнута, як у єнота. Невеликі вушка, злегка загострені. Очі з косою прорізом, круглими зіницями. У звірка сильна пащу з міцними зубами. Цивета здатна розгледіти все підряд, навіть дуже тверді предмети.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Міцні лапи з п’ятьма пальцями. Кігті не втягуються, як у всіх котячих особин, а місця, де зазвичай знаходяться м’які подушечки, покриті пухнастою шерстю. Середні по довжині кінцівки допомагають звірку в спритних стрибках, стрімкому бігу, прояві спритності.

Через довгий тулуб тягнеться грива, висотою приблизно 10 см від початку шиї до широкого біля основи хвоста, який звужується поступово до кінця. Короткошерстий хутро тварини не відрізняється якістю і красою. Щільність вовни в різних місцях відрізняється.

Найбільш густий покрив на хвості, по тілу рідкісний, нерівний, грубуватий. Коли тварина налякане, в хвилини небезпеки шерсть встає дибки, значно збільшуючи хижака в розмірах. Цивета встає на диби, щоб здаватися ще більшим, іноді горбит спину, як справжній кіт, постає боком для демонстрації страхітливого розміру.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Забарвлення звіра неоднорідний. Попереду мордочка, шия, ніби в чорній масці, схожою на вбрання єнота. Загальний тон вовни від жовтувато-рудого до сіро-коричневого відтінку. Плямисто-смугастий малюнок, більш темний, ніж основний фон. В дальній частині тіла забарвлення шерсті нагадує шкуру гієни. Лапи завжди чорні. На хвості 4-5 чорних кілець, а самий кінчик темно-бурого забарвлення.

Цивета на фото цілком миловидне тварина, з неординарним виглядом. Тварини поширені на обмежених територіях, на південь від Сахари в Африці. Мешкають сивет в Китаї, Гімалаях, на Мадагаскарі, деяких субтропічних, тропічних країнах Азії. Побачити циветту в нашій країні в природних умовах не можна, навіть в зоопарках вона велика рідкість.

Дивовижний звір занесений до Червоної книги, охороняється міжнародними організаціями з захисту тварин. В неволі сивет непогано приручаються, якщо були спіймані в молодому віці. Власники тримають звірів у клітках, годують хижаків м’ясом.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Особливий інтерес до тваринок з давніх часів виявляють парфумери, яких приваблює пахучий секрет тварин. Вартість анальних залоз сивет коштує великих грошей. Речовина цибет в античні часи цінувалося на вагу золота. Виділяється мускус сивет застосовували для виготовлення лікарських засобів.

Читайте також:  Як лак для нігтів впливає на здоров'я

Поставлене на потік ремесло з добування цибета стало пов’язано з полюванням за циветтами, прирученням тварин. В неволі молоді звірята поступово прив’язуються до людей. Дорослих особин приручити дуже складно. Наближення людей викликає хвилювання, занепокоєння зрілих тварин. Вони хриплять, піднімають шерсть, вигинають спину, виділяють мускус з різким ароматом.

В Ефіопії існують цілі ферми по утриманню циветт, з продукції, що поставляється виготовляють елітні французькі парфуми. У сучасній парфумерної індустрії торгівля цибетом стає мало затребуваною по причині виробництва синтетичного мускусу. Полювання на циветт проводиться все рідше.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Види

Виділяють шість видів циветт, серед яких африканська – найбільша. Вид Лики є вимерлим.

Малабарская цивета. Забарвлення невеликих за розміром тварин (довжина до 80 см, маса 8 кг) переважно сіро-коричневий, з великими чорними плямами по боках тулуба, на стегнах. Уздовж хребта тягнеться чорна смуга. Хвіст, горло сивет в сіро-чорну смужку.

Рідкісний вид, окремі популяції якого не перевищують 50 особин. Загальна кількість збережених тварин приблизно 250. Мешкає в заростях невеликих плантацій кешью в Індії, які знаходяться під загрозою масштабної вирубки. Порятунок тварин бачать виключно через розведення в неволі.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Крупнопятнистая цивета. Морда хижаків даного виду дуже схожа на собачу. Розмір тваринного трохи поступається африканської різновиди циветт. Назва говорить про характерному забарвленню. Великі плями зливаються в смуги, створюють вертикальний або горизонтальний малюнок.

Чорно-білі смуги прикрашають горло, шию, хвіст тварини. Втяжные кігті відрізняють мешканців вічнозелених, прибережних лісів Камбоджі, Китаю, Індії, В’єтнаму. Хоча сивет відмінні альпіністи, харчуються виключно на землі. Тварин відносять до категорії видів з вразливою чисельністю.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Тангалунга. Невелика за розміром цивета, відмітними особливостями якої є велика кількість смуг на хвості, часта плямистість на спині. Чорна смуга по серединній лінії хребта проходить до самого кінчика хвоста.

Знизу тіла піднімається білий забарвлення хутра з чорними плямами до горла. Спритно лазить по деревах, але воліє наземний спосіб життя. Мешкає на багатьох охоронних територіях Малайського півострова, Філіппінах, інших прилеглих островах.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Велика цивета (азіатська). Великий у своєму роду хижак мешкає в лісах азіатських країн, зустрічається на висотах до 1500 м. Довжина тіла до 95 см, вага приблизно 9 кг. Для порівняння мала цивета не перевищує по довжині 55 див.

Веде нічний одиночний спосіб життя, поширений в Індокитаї, Непалі, В’єтнамі. Красива тварина з пишним хвостом. Масивний тулуб має чорно-коричневий окрас. Чергування чорних і білих смуг прикрашає довгий хвіст і шию тварини. Звір воліє передгірські ландшафти, горбисті схили.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Спосіб життя і середовище проживання

Тварина веде потайний спосіб життя, воліє жити серед високих трав з ділянками заростей, щоб завжди сховатися від пильних очей. Пальмова цивета живе в середніх ярусах тропічних лісів.

Читайте також:  Московка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання московки

Звірі вміють ховатися, тому побачити циветту в живій природі дуже складно. Обов’язкова умова існування на домашньому ділянці водойму, розташований неподалік. Засуху сивет не переносять. Тварини люблять прохолоду, вологу погоду, добре плавають.

Хижаки по життю матері, об’єднуються тільки на час розмноження. Гнізда влаштовують в чужих норах, найчастіше захоплює житло трубкозуба, мурахоїда. Іноді облаштовується в старих дуплах, печерах.

Своїх укриттів звірки не риють, так як лапи погано пристосовані для копання. Затишні місця потрібні тільки самок з дитинчатами, а вільні особини не претендують на постійне місце. Вдень тварини відпочивають серед високих трав, сплутаних деревних коренів, а ввечері виходять на полювання.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Найбільш активний час – годинник заходу сонця до півночі. Мисливський ділянку позначений пахучим мускусом, фекаліями. Свою територію тварини позначають кілька разів в день. Інформація про запах секрету анальних залоз індивідуальна, зберігає особливості кожної особини.

Хоча звірки не посягають на сусідні території, все ж таки спілкуються з родичами, видаючи голосові сигнали у вигляді рику, кашлю, сміху. Особливості голосів передають інформацію про захисту, готовності вступу в контакт, погрози.

Велику частину часу сивет проводять на землі, хоча вміють спритно забиратися на дерева, височини. Природна спритність дозволяє сміливим хижакам забиратися навіть у фермерські господарства, щоб поласувати курятиною, отарою, що викликає невдоволення місцевих селян.

На батьківщині циветт жителі активно користуються цибетом, мускусом тварин, для обприскування своїх осель. Запах, який цінують малайці, нестерпний для не звичних до таких особливостей європейців.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Харчування

У раціон хижого звірка входить різноманітна тваринна й рослинна їжа. Дивовижна всеїдність проявляється в тому, що тварина їсть навіть отруйні рослини, падло – багато чого, від чого відмовляються інші мешканці живого світу.

На вечірній полюванні сивет ловлять дрібних птахів, гризунів. Вони подовгу сидять в засідці, вичікуючи наближення видобутку. Потім нападають, спритно хапаючи жертв зубами. Хижак перекушує видобутку зубами хребет, перегризає шию. Лапи для розбирання тушок цивета не використовує. Жертву звірятко утримує в пащі зубами, ламає їй кістки в процесі трясіння головою.

Сивет охоче поїдають комах, їх личинки, розоряють гнізда, ласують яйцями і пташенятами, видивляються рептилій, підбирають розклалися тушки, що кишать бактеріями, проводячи санітарну чистку в природних умовах. Відомі нападу циветт на домашніх курей, іншу дворову живність.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Фрукти цивета також включає в свій раціон, поїдає бульби різних рослин, м’які частини стебел кукурудзи, отруйні плоди тропічних лісів. Навіть стрихнін, що входить до складу рослини чилибуха, блювотного горіха, не приносить шкоди ціветтам.

Розмноження та тривалість життя

Статевозрілими самки сивет стають в однорічному віці. Шлюбне час в різних ареалах проживання розрізняється. Важлива умова для періоду розмноження – достаток їжі і теплий сезон. У Західній Африці сивет розмножуються цілий рік, у Південній Африці – з початку серпня по січень, у Кенії, Танзанії – з березня до кінця жовтня. Розвиток плода триває 2-3 місяці. Протягом року самка сивет приносить 2-3 посліду, в кожному до 4-5 дитинчат.

Читайте також:  Головний біль і нудота причини, як позбутися головного болю без таблеток

Для появи потомства цивета облаштовує лігво. Місце для гнізда не будується, а вибирається серед занедбаних нор великих тварин. Іноді самка поселяється в густих заростях, серед заплутаних коренів і трави.

Дитинчата з’являються на світ цілком розвиненими. Тільця покриті м’якою шерстю, цуценята навіть вміють повзати. Хутро, в порівнянні з дорослими тваринами, темніше, коротше, малюнок слабо виражений. До п’ятого дня малюки стають на ніжки, проявляють ігрове поведінка в 10-12 днів від народження до вісімнадцятому – виходять з укриття.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Самка під час виходжування потомства годує цуценят молоком до шести тижнів. У двомісячному віці вони починають самостійно добувати їжу, втрачають залежність від материнського молока.

Тривалість життя в природних умовах 10-12 років. В умовах змісту людиною термін життя збільшується до 15-20. Примітно, що африканські сивет в неволі часто вбивають новонароджених цуценят, з’їдають своє потомство.

Цивета і кави

Деякі любителі, навіть знавці кави знають про технології приготування найдорожчого в світі сорту «Kopi Luwak». Незвичайний спосіб викликає неоднозначне ставлення до продукту, але це ніяк не впливає на сформовані традиції, високий попит і вартість елітного сорти, що значно вище, ніж у натурального зернової кави. Яка ж зв’язок між твариною цивета і кави?

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Секрет полягає в тому, що цивета воліє харчуватися самими стиглими плодами кави. У травній системі дикого хижака зерна не перетравливаются, ферменти шлункового соку видаляють тільки гіркота, притаманну напою. Якісні плоди після внутрішньої обробки в травному тракті тварини в незмінному вигляді виходять з екскрементами.

Фермери збирають цінний продукт, добре миють, висушують, продають перекупникам. Бізнес на плодах сивет популярний у В’єтнамі, Індонезії, на Філіппінах, в Південній Індії, островах Ява, Сулавесі та інших індонезійського архіпелагу. У деяких державах встановлені ліміти на збір випорожнень циветт.

Виникнення елітного напою стало наслідком патологічну скупість керівництва Ост-Індії, заборонило тубільцям куштувати плоди кавових дерев, які вони вирощували. Підприємливий селянин першим знайшов спосіб скуштувати невідомий напій, після чого він отримав небачену популярність, хоча багато хто до поточної пори вважають спосіб приготування варварським.

Цивета тварина. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сивет

Зроблені спроби розведення тварин в промислових масштабах з метою виробництва кави з неймовірним смаком. Особливою популярністю користується малайська цивета – невеликий звір, довжиною до 54 см, маса до 4 кг. Друге назва тварини – мусанг, а кава, отриманий після переробки тварин, — каву мусанги.

Але справжні знавці помічають істотну різницю між напоєм, отриманим із зерен промислового виробництва і кава із зібраних селянами плодів. Причина зниження якості криється в тому, що тварини на кавових підприємствах не вибирають зерна, а їдять ті, що їм дають. Тубільний спосіб по результату на порядок перевершує промисловий.

Кава циветт також екзотично, як і самі тварини. Приручені особини цілком миролюбні, навчаються, симпатичні навіть без корисливого наміру отримати від звірка мускус або золоте кавове зерно.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь