Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Невелика птиця загону горобиних розливається мелодійною треллю, перемежовуючи пісню булькающими або жужжащими звуками. Скрегіт і переливи приправлені різноманітним співом, але це один співак – уважно придивившись можна побачити майже вертикально сидить сорокопуда.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Опис і особливості

Сорокопуд – із загону горобиних. З вигляду пичугу можна прийняти за снігура, але при близькому розгляді у неї потужний яструбиний дзьоб, що красномовно свідчить про його призначення. Це хижак, завдяки скромним розмірам і маскувальної фарбуванні йому легко підкрадатися до жертви.

Поняття хижа і співуча птаха, завжди відрізнялися, але природа уклала в маленькій пичужке, сімейства горобиних обидва таланту одночасно. Крім інших достоїнств, співочий сорокопуд володіє відмінними артистичними здібностями, дивуючи слухачів різноманітними руладами, копіює співи інших пташок.

Слухати голос сорокопуда

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/zhulan-obyknovennyy-golos-1114-onbird.ru_.mp3

Сорокопуд може просто заради забави зіштовхнути з гілки сову, або подражнити сокола, нехтуючи небезпекою.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Дуже дружний вид – всередині сім’ї дуже міцні зв’язки – підтримують один одного, захищаючи від великих хижаків. Але дуже агресивні по відношенню до інших видів, друга частина назви: «пут» від слова слов’янського походження «путить» – гнати. Він проганяє навколо себе своїх і чужих, крім дрібних порід, які годяться для видобутку.

Не залишить без уваги яструба, сову, сороку, всіх конкурентів харчового ланцюжка. Латинська назва «ekscubitor» означає сторож або вартовий, зухвалий вартовий із задоволенням зіпсує полювання іншим птахам або твариною, гучним криком попереджаючи про наближення небезпеки.

Щільний, здавлений з боків дзьоб, грізне надклювье формою схоже на гачок, видає хижака, яка ховається за милим виглядом горобцеподібні. Пичуга не має гострими бійцівськими кігтями, хоча здатна переносити спійману здобич, тримаючи її в лапах.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Види

Карл Ліней в 1780 році в книзі «Система природи» класифікував і описав види сорокопуда. До цього натуралісти називали його попелясто-сіра сорока, блакитна свиристель. Найближчі родичі – родина воронових.

У Росії мешкає, гніздиться і розмножується дев’ять видів.

  • Японський сорокопуд (Lanius Bucephalus), руді боки, біла пляма на спині, колір живота узорно-лускатий;

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Тигровий (Lanius tigrinus), розмір стандартний, смугаста спина, по очах чорна відмітина, черево брудно сірий, самка виглядає скромніше – колір оперення тьмяне;

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Червоноголовий сорокопуд (Lanius senator), спина чорна, голова червоно коричнева, по плечах широкі білі смуги;

Слухати голос червоноголового сорокопуда:

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/sorokoput-krasnogolovyy-golos-6853-onbird.ru_.mp3

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Чернолобый сорокопуд (Lanius minor), розміром менше сірого, лоб широко обрамлений чорною плямою, низ білий з рожевим відтінком, відрізняється від родичів хвилеподібним польотом;

Слухати голос чернолобого сорокопуда:

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/sorokoput-chernolobyy-golos-1475-onbird.ru_.mp3

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Сірий сорокопуд (Lanius eckubitor), світле чоло, більш короткий хвіст, чорна смуга проходить через очі, черевце біле;

Слухати голос сірого сорокопуда:

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/sorokoput-seryy-golos-1641-onbird.ru_.mp3

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Клинохвостый (Lanius sphenocercus), порівняно з іншими видами більш великий птах, довгий клиновидний хвіст, білі смуги на крилах і плечах;

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Сибірський жулан (Lanius cristatus), найближчий родич сорокопуда, що належить, до загону горобиних, голова і хвіст світло коричневі, черевце вкрите сірим лускатим малюнком;

Слухати голос сибірського жулана:

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/zhulan-sibirskiy-golos-1203-onbird.ru_.mp3

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Рыжехвостый жулан, (Lanius phoenikuroides), яскраво руде хвостове оперення, тулуб піщаного кольору;

Слухати голос рыжехвостого жулана:

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/ryzhehvostyy-zhulan-golos-6606-onbird.ru_.mp3

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

  • Сорокопуд жулан звичайний, (Lanius collurio) відрізняється від сибірського світло-сірим кольором хвоста і голови, спина каштанового відтінку, чорне обрамлення очей.

Спосіб життя і середовище проживання

Область поширення виду – зони помірного і субарктичного поясу північної півкулі, від лесотундр на півночі до степів на півдні. Зона проживання тягнеться до 50-ї паралелі.

  • Довжина тіла 24-38 см;
  • Розмах крил 30-34см;
  • Вага 50-80 грам.

Ареал проживання в Росії: від Волги до передгір’я південного Уралу, по південних окраїн сибірської тайги, вздовж Єнісею, зустрічається в Башкирії. Лісостепової підвид живе в Рязанської, Брянської, Воронезької, Калузької, Липецької областях. Московська область та околиці також володіють деякими лісовим ресурсом для залучення птахи на гніздів’я. Російський вид вважається кочовим, а південні – перелітними.

Під час перельотів зустрічається недалеко від поселень людини, хоча пичуга пуглива, зустрічей з людиною уникає. Осіло кочовий вид – восени і взимку перелітні птахи вирушають на південь, зупиняючись на зимівлю в південних районах України, Індії, Африки – кочевание триває з жовтня по березень.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Європа налічує близько 250 – 400 тисяч особин. Найвища щільність птахів серед Українсько-Білоруського Полісся, саме тут спостерігається значне розширення ареалу гніздування. Перелітають зграями або поодинці. Поселення та гніздування охоплюють Північну Америку, Азію, Північну Африку.

Кроноцький біосферний заповідник місце зимівлі цього виду на Камчатці. Улюблені місця птахи на високих деревах, у густій кроні її важко помітити, але завжди можна помилуватися співом, адже дзвінкі трелі постійно чути серед зелені. Зачувши людину, пичуга не полетить, тільки перепорхнет на інше місце.

Харчування

Скромний розмір послужив добру службу, сорокопуд спокійно, не привертаючи зайвої уваги, приземляється між нічого не підозрюють горобцями. Ніхто не звертає на нього уваги, поки він неспішно вибирає собі горобчика на обід, з розльоту накидаючись на бідну жертву. Горобці кидаються врозтіч, але видобуток вже в дзьобі.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Улюблена стратегія хижака – видивлятися собі прожиток, з високого дерева, потім прожогом кидаючись вниз майже вертикально. Якщо мета встигає різко відскочити, він наздоганяє її швидко бігаючи по рівній поверхні.

Чудово ловить птахів у польоті – настільки азартний мисливець, що вихоплює горобця, навіть з-під руки людини, коли той відчайдушно намагається врятуватися. Потрапляючи разом з трофеєм у ловчу мережу, не зупиняється, продовжуючи терзати спійману дичину.

Видобуток сорокопуд несе в облюбовані місця для обідів, зазвичай це колючий кущ з шипами або гострими гілками. Ловець наколює її на шип, роздираючи гострим дзьобом на частини. Чому він діє саме таким чином, у біологів немає точного пояснення. Так діють представники всіх видів сорокопутов, що отримали назву свого виду: Lanius – м’ясник.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Сорокопуд хижий птах, здатна нападати навіть на горобців

Коли настають врожайні роки – всі гілки в межах проживання розбійника обвішані запасами мишей або птахів. Більш убоге час – на них висять тільки шкурки і пір’ячко. Таке закріплення допомагає легко розправитися з спійманої дичиною, фіксація на шипах не дасть їй вислизнути або впасти з гілки.

Як птахи вчать своє потомство польоту, полюванні, так сорокопуди навчають нове покоління наколювання жертв на шипи. Навчання дається непросто, але наполегливість приносить результати. Крім дрібних пташок, звичайний сорокопуд ловить:

  • Їх ссавців: мишоподібних гризунів – полівок, землерийок, молодих щурів;
  • Прудких ящірок, жаб
  • Зафіксовані випадки полювання на кажанів;
  • Перетинчастокрилих і прямокрилих комах (травневий жук, хрущ, довгоносик);
  • Метеликів одноденок для вигодовування потомства;
  • Равликів, земляних черв’яків, павуків.

Іноді може зловити пташку крупніше себе, влітку їдять суниці, сливи, інжир. За кормом пролітає 400-500 метрів, зависаючи над примеченной жертвою.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Розмноження та тривалість життя

Відомі окремі випадки розмноження у неволі.

Однорічний вік – пора статевої зрілості, починається сімейне життя. Звичайний сорокопуд відноситься до моногамним видами, період гніздування квітень – липень. Найбільш оптимальними для гніздування є болота, вологі луки з масивами заростей чагарнику, або окремими кущами.

Також гніздиться на лісових галявинах, згарищах, лісосіках або лісових галявинах. Гнізда влаштовує на кущах чи деревах, вибираючи гулку. Різні види будують будинки на різній висоті, від двох до дев’яти метрів над землею. Найчастіше гнізда використовуються кілька років поспіль, піддаючи їх весняного ремонту.

Шлюбна пісня приємна, мелодійна, складається із складної послідовності переборів і трелей, хоча для переслідування ворога у самця є цілий набір різких криків, свисток, клацань. Залицяльник ритмічно кланяється своїй обраниці, кричить, співає, ховаючись серед крони дерева, потім починає демонстративно літати колами.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Подружжя нарівні беруть участь у виведенні потомства, тільки їх ролі розрізняються. Самець доглядає за самочкой, співаючи їй прекрасні пісні, вибирає місце гніздування, кладе в основу кілька великих гілочок.

Якщо залицяння приймається, то самка продовжує будувати гніздо далі, додаючи гілочок, травинок. У результаті виходить товстенька кошик, вона підстелює в середину шерсть вылинявших звірів і пір’я птахів. Зверху краю гнізда крилатий будівельник обрамляє зеленою травою, можливо для маскування або для краси.

Спілкується з нареченим і відкладає яйця. Зазвичай відкладання яєць відбувається у другій половині квітня і в травні, іноді зустрічаються яйця, відкладені в червні, очевидно, повторна кладка замість вкрадених хижаком. Забарвлення яєць білуватого кольору з розсипаними бурими крапками.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Максимальний вік зафіксований орнітологами Словаччини. Він дорівнює шести років.

Наступні півмісяця припадають на висиджування яєць. Кладка складається звичайно з 5 – 7 яєць, рідше 8 – 9, інкубація триває 15 днів. Батько займається видобутком їжі для себе і дружини. Пташенята вилуплюються сліпі, злегка опушені по бочках. Рот всередині помаранчевий, яскравий, для залучення уваги батьків.

Вони активно добувають їжу своїм дітям протягом трьох тижнів. Пташенята залишають гніздо у віці 18 – 20 днів, а ще через два тижні стають повністю самостійними. В червні вже можна побачити перше молодих літаючих птахів, але від батьків вони далеко не йдуть.

До осені вони продовжують користуватися батьківською прикормом, поки не настає пора збиратися в зграї. Спостерігали випадки, коли половина пташенят приєднувалася до матері, а інша половина до батька.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Пташеня сорокопуда

Чисельність птиці сорокопуда швидко скорочується через зменшення вільних від сільськогосподарської діяльності територій, застосування великої кількості пестицидів. Для збереження виду необхідно збереження ландшафту, придатного для гніздування птахів, заборона на застосування хімічних речовин у сільськогосподарській галузі, впровадження природоохоронних методів.

Окський заповідник займається вивченням поселень та міграції виду, охороною лісових масивів, щільність заселення сірого сорокопуда становить 50 пар на 230 гектарів. Успіх гніздування на досліджуваних територіях становить 58%.

Інші охоронювані місця гнездовок знаходяться в Кандалакшском заказнику, Лапландському, Центрально-Лісовому. В них ведеться цільове вивчення розміщення виду, моніторинг місць постійного гніздування, дослідження супутніх факторів.

Сорокопуд птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання сорокопуда

Сорокопуд занесений в Червону книгу для відновлення популяції

Сорокопуд знаходиться під захистом Червоної книги Росії, Європейського співтовариства охорони навколишнього середовища. Бернська конвенція занесла в додаток №2 договір між Росією та Індією про охорону перелітних мігруючих птахів, включаючи сірого сорокопуда, чернохвостого, тигрового, сибірського жулана.

Людина повинна дбайливо ставитися до навколишньої природи, беручи участь в русі за збереження зникаючих видів. Громадські спільноти орнітологів, лісників, єгерів дбають про покращення лісових угідь та відновлення популяцій зникаючих птахів. Сорокопуд на фото виглядає невинною мирної пташкою.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: