Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

Балобан — єдиний з соколов, здатних добути газель. Інші птахи цього загону при спробі напасти на велику дичину розбивали грудину. Рухи цього благородного мисливця швидкі і відшліфовані, але не так блискавично, як у його родичів, що дає більше шансів для маневру. Він красивий, граціозний і дуже небезпечний на полюванні.

Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

Опис і особливості

Серед розмаїття тонів оперення переважають світло-сірий знизу і буро-рудий зверху. Балобаны молоді і старшого віку пофарбовані в більш світлі тони. На плечах і крилах розташовані поперечні витягнуті плями кольору охри.

Восковиця, лапи і неоперенные кільця навколо очей у молодняку сірі з блакиттю. Сильний, загнутий донизу дзьоб аналогічного кольору, на кінці чорний. По мірі дорослішання балобанов колір на цих ділянках, крім дзьоба стає жовтим.

Птахи набувають свій остаточний постійний наряд після першої повної линьки, яка настає в півтора року. Вона починається в травні і триває 5 місяців. Крило — 37-42 см, хвіст — 24 см. Довжина тіла трохи більше півметра. Фото балабана не відрізняється яскравістю, але зовнішній вигляд строгий і елегантний.

Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

Розмірами трохи поступається кречету. В польоті відрізняється від сокола великим розміром хвоста, розмахом крил. Самки важать 1,3 кг, самці — 1 кг. Птицю за пристойний вагу і розмір іноді називають беркут-балабан. Але це невірно. Беркут найбільший з загону соколиних, крім падальщики. Його вага перевищує балабана в чотири рази. Від сапсана відрізняється відсутністю темних смуг, що проходять уздовж шиї.

При польоті помахи нечасті. Птах довго ковзає і парить з допомогою попутних потоків. Самці відрізняються від самок меншими розмірами, оперення ідентичне. При шлюбних іграх, небезпеки балобан видає різні звуки і навіть хрипкі трелі. В основному це глухе і грубе «хаканье», «хеканье» і «кьяканье».

Види

Розрізняють шість видів балабанов, що відрізняються місцями поселень і оперенням:

  • Сибірський балобан
  • Жовто-руді плями бурого спини утворюють поперечки. Голова теж бура, але світліше на пару тонів, прикрашена темними пестринами. Живіт білий з жовтизною. Бока, оперення гомілок світле зі слабовыраженным малюнком.

    Мешкає в гірських районах Середньої Сибіру.

  • Звичайний балобан
  • Верхня частина тіла бура. Пір’я по краях пофарбовані в охристий колір. Голова виділяється більш світлим сіро-бурим тоном з чорними пестринами. На шиї звичайного балабана так звані вуса видно слабо. На білому череві темні плями каплевидної форми. Під хвостом, на боках оперення однотонне.

    Читайте також:  Як правильно робити покупки в супермаркеті

    Популяція зустрічається в Південно-західному Сибіру, Казахстані.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

  • Туркестанський балобан
  • На відміну від попередніх видів забарвлення туркестанського балабана, мешкає в Середній Азії, більш насичених тонів. Коричнево-червонувата голова переходить в буро-сіре оперення спини і хвоста з добре просматривающимися поперечними візерунками.

  • Монгольська балобан
  • Світла голова виділяється на тлі бурої спини з поперечками. «Штани» і ” бока прикрашені малюнком з темних смуг і плям. Монгольська балобан живе в Забайкалля, Монголії.

  • Алтайський балобан
  • Розмірами представники виду схожі на звичайного балабана, такі ж великі. Голова темна, колір тіла темно – бурий з сірим відливом в районі попереку. На оперенні лап, боків є виражені поперечні смуги. До ареалу поширення відносяться гірські ділянки Алтаю і Саян в Центральній Азії.

  • Аралокаспийский балобан
  • Мешкає в Західному Казахстані, на півострові Мангишлак, виділяється світлою, буруватого відтінку спиною зі світлими поперечками. Поперек сиза, а «штани», боки прикрашають поздовжні смуги темного кольору.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    Спосіб життя і середовище проживання

    Балобан зустрічається на всій території Середньої і Малої Азії, Вірменії, Південної Сибіру, Казахстану. Нечисленні особини помічені в Угорщині, Румунії. Місця для поселень вибирають відкриті з рядом стоять скелями або лісовими галявинами.

    Гірські соколи кочують вертикально, рівнинні відлітають на узбережжі Середземномор’я, в Китай, Індію. Нечисленні групи помічені навіть в Ефіопії та Єгипті. Балобаны південних районів оседлы. При нестачі місць для гніздування, птахи їх споруджують на опорах високовольтних ліній, залізничних мостів.

    Люблять селитися серед чапель, але обопільні вигоди від спільного проживання вченими досі не вивчені. Передбачається, що чаплі попереджають соколиних про небезпеку.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    Балобан починає полювання рано вранці або ввечері, сідаючи вище на поодиноко стоїть дерево, уступ скелі, або ширяючи над степом. Побачивши відповідний об’єкт, у польоті зависає над жертвою. Пікірує вниз з великою швидкістю або ловить здобич в горизонтальному польоті.

    У цей момент навколо не чути ні звуку. Вся живність ховається по укриттях, перечікуючи небезпека. Балобан здатний не тільки кидатися вниз за здобиччю, але і переслідувати її як яструб у відкритому полі або чагарникових заростях. Тому полювання завжди вдала.

    Читайте також:  Корисно чи кава на шкіру під очима

    Схопивши кігтями видобуток, сокіл несе її на сухе високе місце, де починає трапезу. Денна спека перечікує на дереві в тіні крони. З настанням сутінків відлітає на нічліг.

    Мисливські угіддя кожної пари поширюються на 20 кілометром від гнізда. Тим, що балобан не видобуває м’ясо поруч з житлом, користуються птиці дрібніші. Вони спокійно живуть і розмножуються по сусідству, відчуваючи себе захищеними. Досвідчені сокольничие кажуть, що балабана можна навчити полювати з руки за два тижні.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    Господар першим ділом встановлює міцну незримий зв’язок з птахом. Для цього її як можна частіше беруть на руку, пригощають шматочками м’яса. Тренування на фазана починають під час зльоту молодняку. Мисливські навички і вміння будуть зростати разом з ними.

    Для спортивного полювання додому беруть пташенят з гнізда чи слетков. Приручити дорослого балабана під силу небагатьом. Навчають здобувати дичину не тільки руки, але і з польоту. У другому випадку передбачається наявність мисливських собак. Натаскують на певний вид трофеїв. Це може бути птах або дика тварина.

    Харчування

    Перелік об’єктів полювання сокола-балабана орнітологи вивчили по харчових залишків у місцях гніздування, пелетках. З’ясувалося, що у птахів на першому місці за уподобанням стоять дрібні ссавці:

    • сірі і руді ховрахи;
    • миші-полівки;
    • хом’яки;
    • тушканчики;
    • молоді зайці.

    Крім вживання гризунів, знищують сільськогосподарські посіви, балобаны їдять ящірок, численні види дрібних і середніх птахів. Здобич сокіл вистачає в польоті або на землі.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    У раціоні присутні птахи сімейств:

    • голубоподібні (горлиця, припутень);
    • воронових (галка, сойка, грак, сорока);
    • качиних (кроншнеп, крижень, чорніти);
    • дроздовых;
    • фазанових (куріпка).

    З найбільш великих в кігті балабана трапляються гуси, дрохви, чаплі, стрепети. Період вигодовування потомства характеризується добуванням численних дрібних жайворонків, гризунів, що видобуваються батьками за 5-15 км від місця гніздування.

    Розмноження та тривалість життя

    Статева зрілість, здатність піклуватися про потомство птах балобан набуває до року. Пари утворюються тільки в шлюбний період, в інший час особини живуть віддалік один від одного. З кінця березня починають підшукувати гнізда, розташовані в природних виїмок на прямовисних скелях.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    Балобаны, віддають перевагу лісостепу, відбирають житло для майбутніх пташенят у канюків, воронов, коршунов, іноді орлов, трохи їх підремонтувавши.

    Читайте також:  Харчова сода для городу або саду: поради дачникам, ніж корисна, як застосовувати (обробка рослин, як добриво)

    Місяць самка інкубують відкладені в квітні руді з великими темними вкрапленнями яйця в кількості трьох–п’яти штук. Благополучне поява пташенят залежить від старань самця. Він повинен піклуватися про подрузі, годувати двічі на добу, іноді підміняти. Якщо з якихось причин балобан відмовиться від обов’язків, гніздо буде кинуто.

    Вилупилися пташенята покриті рідким білим пухом. Лапи, дзьоб і окологлазье сіро-блакитного кольору. Батьки півтора місяці годують потомство дрібними птахами та гризунами, поки виводок не стане на крило. Орнітологи підрахували, що за час перебування в гнізді, одне пташеня з’їдає до п’яти кілограмів м’яса.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    Батьки не вчать молодняк полюванні, у них ці навички закладені на рівні інстинктів. Вважається, що дорослі особини не видобувають дичину близько гніздівель для створення харчового запасу слеткам на перший час. Пташенята вилітають з гнізда до двох місяців, починаючи самостійне життя.

    Балобаны створюють одну пару на кілька років, виводять потомство один раз за два роки. Живуть в середньому 20 років. Окремі довгожителі переступають 28-річний рубіж. Балобан в Червону книгу РФ перебуває із-за загрози вимирання.

    Пташенят рідкісного виду дикої птиці балобан досі відловлюють і вирощують браконьєри для соколиного полювання. Розорення гнізд, незадовільна екологічна обстановка, скорочення площ проживання, вільних від людини, призвели до того, що птах внесена до Додатка 2 Боннської і Віденської конвенцій, заборонена для міжнародної торгівлі, як зникаючий вид.

    За останні півстоліття чисельність балобанов в Росії скоротилася вдвічі. Зовсім зникла популяція в Польщі, Австрії. Рідкісним гостем стала птиця на Балканському півострові.

    Балобан птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання балабана

    Зростання чисельності обмежує скорочення їх головного харчового ресурсу — сурков. Розоряє гнізда куниця. Кожен рік на митницях Росії, Казахстану затримуються близько двохсот браконьєрів, які намагалися переправити балобанов за кордон для перепродажу арабським любителям соколиного полювання.

    На Алтаї недостатньо природних місць гніздування при наявності колоній сурков. Зоозахисники намагаються всіма способами збільшити чисельність зникаючих птахів. Споруджують штучні місця для гніздування, підкладають диким птахам пташенят, вирощених у розплідниках.

    Відстежують дорослішання, при необхідності підгодовують.Тільки працюючими законами і зусиллями небайдужих людей вдасться врятувати рідкісний вид гордої красивою птиці загону соколиних — балабана.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Залишити відповідь