Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Серед малого кількості живої природи Антарктиди величезну увагу заслуговує птах великий поморник. Її популяції нечисленні, орнітологами вивчені лише кілька видів. Птах веде цікавий спосіб життя, відрізняється незвичайною поведінкою і характером.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Зовні можна сплутати з чайкою або качкою, але насправді має лише деякі подібності від цих птахів. Все ж поморник, птах індивідуальна у всьому. Так хто ж такі поморники і який їхній образ життя в суворих кліматичних умовах?

Опис і особливості

Назва поморник можна трактувати, як що селяться і живуть «по морях». І це вірне твердження. Найбільш улюбленими місцями проживання та поширення поморника є північні широти, а саме моря Арктики і Антарктики. Птах належить до сімейства ржанковые, тому нічого спільного з синицями та іншими птахами не має.

Птицю залучають води Північного Льодовитого океану, але деякі види активно заволодівають простором тропічних прибережних зон, поблизу морів. Деякі види поморника можна зустріти в Азії та Північній Америці, а також на європейському континенті.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Поморник дуже великий представник фауни. Довжина її тулуба від кінчика дзьоба до кінчика хвоста становить близько 80 см, при розмаху крил трохи більше метра, але при цьому маса її не більше двох кілограмів.

Відмінною рисою сімейства поморниковых є укорочений дзьоб, який покритий шкірою. На кінці дзьоб крючкообразный і загнутий вниз. На денці дзьоба є западинці. Зверху злегка приплюснутий. Така будова дзьоба вважається дуже вдалим для поморника при лові рибок та іншої морської дрібниці.

Лапки тонкі та довгі, що характерно для птахів, що мешкають в льодах, мають дуже тонкі, довгі пальці, з дуже гострими загнутими кігтиками. Кігтями птах дуже цупко чіпляється за айсберги або льоди. Крила широкі, загострені на кінцях. Короткий Хвостик, закруглений. Цікавий факт, що на хвості є всього дванадцять пір’я. Причому у будь-якого видового представника. Чим викликаний цей факт, вченим не відомо.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Поморник на фото виглядає дуже витончено. Його колір темно-бурий, на шиї, черевці і голові переглядають пір’я більш світлого забарвлення. З-під дзьоба до самого низу грудки оперення практично біле. В області голови можна розглянути чорні і жовтуваті плями. Колірна гамма оперення зберігається завжди, після линьки і в шлюбний період.

Види

Багато види селяться і живуть на морських прибережних водах Північної півкулі, а також по берегах солоних водойм Арктики. Вважається, що поморник перелітний птах, так як на зиму селиться ближче до південних регіонах, а з настанням весняних місяців повертається назад у царство криги. Найпоширенішими і більш вивченими видами є: довгохвостий, короткохвостий, середній, великий, южнополярный, антарктичний і бурий.

Довгохвостий поморник.Представники цього виду відрізняються малими розмірами, всього близько 55 см в довжину при вазі 300 грам. Довгохвостий поморник має чорну шапочку і шию. На грудях і шиї спереду забарвлення жовтуватого відтінку, пір’я на крильцях зверху пофарбовані в чорно-зелений колір. Решта оперення сірого або світло-бурого кольору.

Відмінною рисою цих примірників – довгий хвостик. Де живуть поморники цього виду? Ареал поширення птахів – північноамериканські країни, на берегах Тихого і Атлантичного океанів, де й зимують. Основний раціон представлений дрібними гризунами та комахами. Веде мирний спосіб життя.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Поморник короткохвостий. Розмірами схожий з родичем, длиннохвостым поморником. Але дивний тим, що при малій вазі і короткому тільце має пристойний розмах крил досягає до 1,25 метрів. Короткохвостий представник має вигадливий забарвлення, яке змінюється в шлюбний та зимовий періоди.

Під час спарювання голова стає майже чорною. На спині, під хвостом і на попереку забарвлення темно-буре. Спереду під дзьобом, на шиї і грудей є жовтуваті відтінки. Дзьоб і чорні ніжки.

У період зимівлі з боків і на горловині з’являються темні плями, а на попереку і спинці темні смужки. Займає великі території тундри і лісотундри Євразії, а також зустрічається в північноамериканських штатах. Зимує ближче до екватора.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Середній поморник. Цей вид представлений особинами більш великого розміру, що досягає довжини тіла до 80 см і масою близько кілограма. Відрізняється від інших видів рожевим дзьобом і кучерявим пір’ям хвоста. Під час польоту можна спостерігати білі плями на внутрішній стороні крил. У всьому оперенні присутні більше світлих тонів, а також коричневих.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Південно-полярний поморник. Пернатий має дуже компактне тіло, завдовжки близько 50 см, при вазі 1,5 кг, але при цьому дуже широким розмахом крил, до 1,4 м. Крила довгі, при ходьбі волочаться по землі. Хвостик навпаки короткий, пір’я на ньому розташовуються східчасто. Має довгі ніжки і пальці, з’єднані перетинками.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Антарктичний поморник. Поморники Антарктиди великі представники виду. Вони мають буре забарвлення, верх пір’я злегка світліше, ніж біля основи. З-за чого місця навколо очей і дзьоба здаються майже чорними. Територією проживання є північні острови: Нова Зеландія, Вогняна Земля, південь Аргентини.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Великий поморник.Незважаючи на назву, це не найбільша птах. Довжина його досягає 60 см і розмах крил до 120 див. поморник має чорну шапочку і червоні смуги на оперенні, що і відрізняє його від інших видів. Живе на території Ісландії та Норвегії.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Спосіб життя і середовище проживання

Більшу частину свого життя поморники проводять у польоті, на те йому й дано потужні і великі крила. Вони можуть довго перебувати в повітрі, перелітаючи на кілька кілометрів. Крім цього, вони заслужили звання майстри вищого пілотажу.

Злітаючи вгору, вони різко каменем падають униз і дуже плавно сідають на воду, де дуже добре себе почувають, погойдуючись на хвилях. Коли поморник плаває, він схожий з качечкою. Так вони проводять відпочинок. Крім цього, у них дуже чіпкі кігтики, тому вони вільно приземляються на дрейфуючі айсберги і крижини.

Поморник живе в тундрі або по берегах Північного Льодовитого океану. Північні жителі хижаки по природі. Вони можуть відібрати здобич у іншої птиці прямо в повітрі. При цьому вивертаються навіть вниз головою, щоб досягти своєї мети.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Поморника можна сміливо назвати мовчуном. Кричати звик тільки з приводу, або в боротьбі за місце і видобуток, або в шлюбний період. Його голос пронизаний великою кількістю відтінків. Цікава картина, коли самець ходить по берегу, роздмухує свою груди і вимовляє дуже гучні гнусавые репліки.

Всі представники поморниковых по натурі одинаки, рідше об’єднуються в пари, щоб обзавестися потомством. Для годування тато поморник вибирає пингвиньи яйця і пташенят. Нападаючи на льоту гніздо пінгвінів, він хапає здобич, і різко здіймає вгору.

Під владою у поморників крячки, буревісники, пінгвіни та тупики. Не сказати, що пінгвін менше за розмірами, але хижак швидко з ним обробляється, особливо з пташенятами та яйцями. Але ворогами самих поморників можуть бути тільки птахи більш великих розмірів. Так можуть постраждати від дзьоба пінгвіна, але виглядає це всього лише в кількох выщипанных перышках.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Харчування

Нерідко спостерігати, як поморники грабують людські поселення в пошуках продуктів харчування. Основний провізією для поморників є пташенят і яйця сусідніх птахів. Не проти поласувати дрібними гризунами. У полі зору часто потрапляють лемінги.

Ширококрилі літуни не вміють пірнати, але поласувати рибою не проти, тому запросто відбирають її у інших менш спритних птахів. Вони підлітають до суперника, починають дошкуляти його і, коли птах розкриє дзьоб, поморник тут же підхоплює видобуток. Або просто видирає з дзьоба.

Часто поодинокі напади вчиняються на риболовні судна, заводи з виробництва рибних напівфабрикатів. Якщо не вдалося вкрасти рибку, то вони бродять у пошуках рибних відходів на купі сміття. В особливо удачливое час, поморники можуть не грабувати інших пернатих, а харчуються лише гризунами та дрібними звірами.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Швидко прямуючи по березі, поморники з’їдають будь-яких молюсків, рачків, іншу морську живність, яка трохи менше своїх розмірів. Не погребують від мертвечини. Під час наступу сильного голоду, поморники поїдають власні яйця.

Розмноження та тривалість життя

Поза шлюбного сезону птахи малообщительны. Дуже рідко зустрічаються нападу на риболовецькі судна в кількості двох, рідше трьох примірників. Зграями збираються для відтворення собі подібних.

Після зимівлі самці прилітають на колишні насиджені місця, це припадає на кінець травня, початок червня. Трохи пізніше самки прилітають. Пари створюються на все життя, але існують окремо.

Молоді особини знаходять один одного під час весняного перельоту. Старі ж спаровуються без шлюбних ігор. Кожна пара створює нове гніздо, розташувавши його прямо на узбережжі. Якщо в момент висиджування потомства на територію проникають інші птахи або звірі, то поморник відбиває своє місце. Самець, широко розчепіривши свої гострі кігті, падає з високої висоти з сильним ревом і намагається завдати удару противника.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

Побудова гніздування відбувається спільно. Гніздо нагадує невелику лунку, в глибину до 5 см, а діаметрі до 20 см. Зверху борту вистилаються травинками, щоб замаскувати свій будиночок від ворогів.

Кладка яєць відбувається у грудні. В гнізді звичайно буває від одного до трьох (дуже рідко) яєць. Яйця досить великі зеленуватого забарвлення з темними плямами. З моменту появи яєць высиживаются вони протягом 25-28 днів. У процесі беруть участь обоє батьків. Через зазначений час з’являються пташенята.

Молоді особини густо вкриті білим пухом, щоб зігрітися від суворих холодів. Перший час самець приносить діткам дрібних комах. По мірі росту, продукти харчування збільшуються і можуть бути дрібною рибкою.

Поморник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання поморника

По закінченні місяця пташенята починають вчитися літати. Виходить це дуже незграбно, так як габарити пташенят дуже великі. Через два тижні, живучи поруч батьками, пташенята приступають до самостійних польотів і видобутку їжі. Так починається їх нове життя поодинці.

Цікавий той факт, що при втраті самців, деякі самки об’єднуються для вирощування своїх пташенят. Можна спостерігати картину, в гнізді чотири малюка і дві мамки. Вони по черзі літають за провізією і дуже ретельно охороняють своїх чадо. Птахи досягають статевозрілості на сьомий рік життя. Середня тривалість складає близько 40 років.

Поморник – цікавий предмет для спостереження вчених. Особливо приваблює образ життя птахів, їх поведінку, прожиток. Поморники дуже дбайливі батьки, всі сімейні турботи ділять порівну. Але незважаючи на це в житті намагаються триматися поодинці, відбиваючись від ворогів і нападаючи на сусідів.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: