Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Дику качку повсюдно знають, де знаходяться водоймища і прибережні зарості. Невибагливість до умов існування дала змогу розселитися птиці по всьому світу. З давніх часів вона була приручена людиною, стала предком багатьох порід для розведення.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Опис і особливості

Дика крижень в качиному сімействі – найпоширеніша птах. Довжина вгодованого тіла 40-60 см, вага 1,5-2 кг. Маса птиці збільшується до осені, коли наростає жировий прошарок. Крила в розмаху досягають 1 метра. У дикої качки масивна голова, дзьоб сплощеної форми. Лапи самочки оранжевого кольору, самця — червоного. Хвіст короткий.

Статевий деморфизм диких качок настільки розвинений, що спочатку самця і самку визнавали різними видами. Розрізнити їх можна завжди за забарвленням дзьоба — у самців він підставі зелений, на кінці – жовтий, у самок основа покрита чорними крапками.

Селезні більше, яскравіше забарвлення – смарагдові голова, шия, білий комірець підкреслює груди коричневого кольору. Сіруваті спина і черевце. Крила бурого кольору з фіолетовими дзеркалами, білою облямівкою. Кермові пір’я на хвості майже чорні.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Самець і самка крижні кардинально відрізняються один від одного оперенням

У молодих самців оперення має характерний переливчастий блиск. Краса селезнів яскраво проступає навесні, з настанням сезону розмноження. До часу осінньої линьки наряд змінюється, селезні стають зовні схожі на самок. Цікаво, що хвіст дикої качки будь-якої статі прикрашають особливі завиті пір’я. У них особлива роль – участь у маневрах перельоту, пересування по воді.

Самочки дрібніше, скромніше забарвленням, який максимально наближений до природного маскування. Груди пісочного кольору, основне забарвлення оперення бурий з плямами рудого тони. Характерні дзеркала з синьо-фіолетовими переливами, білою облямівкою теж присутні.

Забарвлення самок від часу року не змінюється. Молодь схожа кольором оперення на дорослих самок, але плям на черевці менше, блідіше забарвлення.

Сезонні линьки качок проходять двічі на рік – перед початком сезону розмноження, після його завершення. Селезні повністю змінюють оперення під час насиджування самками кладок. Самки змінюють наряд – коли молодь стає на крило.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Під час осінньої линьки самці скупчуються у зграї, здійснюють невеликі у лісостепові райони. Деякі птахи залишаються на місцях гніздування. Крижень восени протягом 20-25 днів втрачає здатність літати, поки проходить зміна оперення. У денний час птиці відсиджуються в густих заростях річкових узбереж, ввечері годуються на воді. Линька триває до 2 місяців.

Чому крижня назвали так є немилозвучною, можна здогадатися, якщо почути її голос. Сплутати її з лісовими пернатими неможливо. У народі диких птахів називають досвідченими качками, крякушками. Голос крижні низький, добре впізнаваний. Під час годування чути різкі звуки спілкування птахів.

Слухати голос крижні

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/11/kryakva-golos-117-onbird.ru_.mp3

Перед польотом крякання часте, під час переляку – протяжне. Голоси селезнів навесні схожі на свист, який вони видають завдяки кістковому барабанчику в трахеї. Новонароджені пуховички видають тонкий писк. Але навіть серед крихт селезнів можна знайти з одинарним звуків, писк качечок складається з двох тактів.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Види

У різних класифікаціях виділено від 3 до 12 підвидів, що живуть на різних кінцях світу. Найбільш відомими, крім звичайної крижні, є:

  • американська чорна;
  • гавайська;
  • сіра;
  • чорна.

Не всі підвиди є перелітними птахами. Якщо кліматичні умови влаштовують качку, то вона не змінює акваторію.

Американська чорна крижень. Улюблені місця – прісні, солонуваті водойми серед лісів, затоки, лимани поблизу територій сільськогосподарського призначення. Качки, в основному, перелітні.

У зимовий період переміщуються на південь. Оперення коричнево-чорне. Голова сіра з брунатними прожилками на потилиці, уздовж очей. Дзеркала синьо-фіолетові. Дзьоб жовтий. Утворюють великі зграї. Мешкають у Східній Канаді.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Американська чорна крижень

Гавайська крижень. Ендемік островів Гавайського архіпелагу. Селезень, самка коричневого забарвлення, дзеркало синьо-зелене з білою окантовкою. Хвіст темний. Живуть у заболочених низинах, річкових долинах, не пристосовуючись до нових місць. Замість великих груп воліють проживання в парах.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Качка гавайська крижень

Сіра крижень. Птах невелика, менше звичайної крижня. Сіро-охристий окрас, дзеркала чорно-білі, місцями бурі. Мешкає в лісостеповій зоні від Приамур’я до західних кордонів.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Сіру крижня легко розпізнати за меншого розміру

Чорна (желтоносая) крижень. Забарвлення самця і самки схожий. За розміром менше, ніж звичайна кряква. Спинка темно-бурого забарвлення. Голова руда, пір’я з кінцевими, стрижневими плямами чорного кольору. Білий низ голови.

Ноги яскраво-помаранчеві. Мешкають у Примор’ї, у Забайкалье, на Сахаліні, Курилах, Австралії, Південно-Східної Азії. Орнітологи вважають, що раніше у чорної крижні була відокремлена територія. Але сьогодні підвиди схрещуються.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Желтоносая крижень

Спосіб життя і середовище проживання

Основні популяції дикої качки зосереджені в північній півкулі. Качка крижень поширена в Євразії, США, крім високогірних областей, пустельних зон. На території Росії живе в Сибіру, Камчатки, Курильських островах.

Крижень – птах, частково мігруюча. Популяції, що живуть у Росії, на зимовище переходять в субтропіки, залишаючи межі гніздового ареалу. Качки в Гренландії проживають постійно. У поселеннях з водоймами, не замерзаючими в зимовий час, птахи залишаються, якщо люди їх постійно підгодовують.

З’являються цілі популяції міських качок, гнізда яких знаходять на горищах, в нішах будівель. Птахів влаштовує відсутність природних ворогів, постійна підгодівля, незамерзаючий водойма.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Дика крижень мешкає на прісних, солонуватих водоймах з великими зонами мілководдя, вкрите ряскою. Не любить річки з швидкою течією, пустельні береги. Качки поширені на озерах, болотах з достатком очерету, осоки. Улюблені місця перебування знаходяться поблизу від повалених дерев в русло річки.

На суші крижні здаються неповороткими з-за характерною ходи, неспішного пересування. В разі небезпеки вони розвивають швидкість, стрімко ховаються в заростях. Відрізнити від інших водоплавних дику качку можна за характерними ознаками.

Крижень по іншому злітає – швидко, без зусиль, з характерним свистом через частих змахів крилами. Поранена птах пірнає, пливе десятки метрів під водою, щоб сховатися від переслідування. Поза періодом розмноження птахи тримаються зграями, чисельність яких з декількох десятків, іноді сотень особин. Деякі види воліють триматися парами.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Природними ворогами крижні є різні хижаки. Качками ласують орли, яструби, пугачі, видри, рептилії. Багато качиних яєць гине при руйнуванні гнізд собаками, воронами, лисицями.

Дикі популяції зберігаються завдяки невибагливості до харчування, умов проживання. Але повсюдна промислова, спортивне полювання призвела до скорочення їх чисельності. В даний час відстріл птахів проводиться в основному восени. Навесні полювання дозволяють тільки на селезнів.

В давнину селяни забирали яйця з гнізд, в теплій кошику виводили пташенят для домашнього використання. Зараз можна придбати на птахофермах готову молодь, зайнятися інкубацією самостійно. Зміст крякв не відрізняється складністю.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Птахи потребують тільки в доступі до водойми. Природні корми складають значну частину раціону. Адаптація качок до холодного періоду не вимагає теплого пташника. Крижня вирощують не тільки для отримання пуху, пера, м’яса, але найчастіше для прикраси міських і приватних водойм.

Харчування

Крижні годуються на мілководному узбережжі, де глибина становить 30-35 див. Качка опускає у воду не тільки шию, але часто перевертається вертикально в пошуках корму, спроби дотягнутися до рослин на дні водойми. Крижень на фото часто зображена під час годування саме в такій позі — хвостом вгору.

Їжу качка споживає шляхом фільтрування – отцеживанием тварин і рослинних кормів:

  • куширу;
  • ряски;
  • пуголовок;
  • дрібної риби;
  • ракоподібних;
  • комах;
  • личинок комарів;
  • молюсків;
  • жаб;
  • пуголовків.

До осені рослинних кормів у раціоні качок стає більше — підростають бульби і плоди рослин. Дикі качки активно ночами годуються на сільськогосподарських полях, де птахи підбирають зерна вівса, жита, пшениці, рису. Вранці птахи повертаються на водойми. Ранньою весною дикі качки харчуються виключно водними рослинами.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Розмноження та тривалість життя

У віці 1 року качки готові розмножуватися. Відкриття шлюбного сезону різниться від лютого до червня залежно від клімату – на півдні шлюбний сезон відкривається раніше. Селезнів буває значно більше самок з причини їх частої загибелі під час гніздування. Суперництво за володіння самкою проходить агресивно.

Токування самців відкривається по завершенні осінньої линьки, але нетривалий період завершується вже в жовтні. Навесні активність зростає, триває до травня. Поведінка самців носить демонстративний характер. Перед обраної самкою селезень крижні проводить цілий ритуал: викидає різкими рухами тричі голову вперед і вгору за кілька секунд.

У завершальному кидку піднімається над водою з розправленими крилами майже до вертикального положення. Рухи супроводжуються свистом, викиданням бризок. Голову самець ховає за крило, проводить дзьобом по оперенню, видає деренчливий звук.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Самець і самка крижня з пташенятами

Самка теж може вибирати пару – плаває навколо селезня, киває головою вниз і назад, привертаючи увагу. Створені пари зберігаються до пори, коли самка почне лупити потомство. Самці поступово збиваються в зграї, відлітають на линьку. Рідкісним винятком є приклади участі самців до турботи про потомство.

Гніздо облаштовується частіше в прибережних заростях, неподалік від води. На поверхні землі воно облаштовується травою, пухом. Іноді кладка з’являється в дуплі, покинутих гніздах ворон. Поглиблення качка робить рівним, глибоким, подовгу крутячись на одному місці. Матеріал збирає поблизу, який зможе дістати дзьобом. Самець не допомагає, але іноді супроводжує самку на поставку чергового яйця.

Із збільшенням кладки самка додає вирване з грудей пух, утворює нові бортики гнізда. Якщо крижень тимчасово віддаляється, то яйця вона закриває пухом для збереження тепла, маскування. Велика кількість кладок гине при затопленні берегів, напади пернатих і наземних хижаків.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Гніздо крижні

Самка після втрати кладки відносить яйця в чуже качине гніздо або інших птахів. Якщо встигає створити повторну кладку, то вона буває менше колишньою.

Кількість яєць у кладці зазвичай 9-13 штук. Забарвлення біле, з зеленувато-оливковим відтінком, який поступово зникає. Час насиджування становить 28 днів. Цікаво, що всі пташенята з’являються протягом 10-14 годин. Цикл розвитку яєць, відкладених у числі останніх, коротше, ніж попередніх.

Вага пташеняти до 38 р. Забарвлення новонародженого схожий на материнський. Плями нечіткі, розмиті уздовж усього тіла. Виводок через 12-16 годин вже покидає гніздо. Малюки здатні ходити, плавати, пірнати. Перший час вони часто збираються біля матері, гріються під її крилами. Годуються самостійно павуками, комахами.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Пташенята крижні швидко стають самостійними і самі видобувають харчування

З перших днів дитини пізнають один одного, відганяють чужих пташенят виводків. У віці п’яти тижнів молода крижень крякає як доросла качка. Приблизно в 2-місячному віці виводок стає на крило. В природі життя крижні становить 13-15 років, але обривається через полювання на птахів значно раніше. В умовах заповідників качки можуть прожити до 25 років.

Полювання на крижня

Дика качка здавна є об’єктом полювання. Найчастішою буває літньо-осіннє полювання з собаками різних порід. Вони обшукують зарості, піднімають качок на крило, подають голос — попереджають господаря про готовність стріляти. Після пострілів картеччю, збивання дичини, собака знаходить птицю і приносить її господареві.

Існують різні способи полювання без залучення собак. Один з них – із застосуванням профілів качок разом з підсадною особиною. Опудало крижні висаджують на воді, крик підсадної качки піднімає на крило птахів поблизу. Залучити пернатих допомагає манок на крижня, що імітує голос птаха, якщо замовкне підсадна особину.

Крижень птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище проживання крижні

Полювання на прольоті проводять восени, до початку листопада. Будують спеціальні курені, ставлять опудала, стріляють із засідки. Історія крижні йде в минуле на кілька тисячоліть. Висока адаптивність птахів дозволила раніше зустрічатися з дикими качками в живій природі до сьогоднішніх днів.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: