Камфорне масло для волосся: застосування, відгуки

Камфорне масло для волосся: застосування, відгукиКрасиві і здорові волосся – цінний дар, який не кожному дається при народженні. А в прагненні до актуальних уявленням про красу, ми, нескінченно забарвлюючи шевелюру, закручуючи або, навпаки, розпрямляючи локони, пересушує волосся феном, часто втрачаємо і то, нехай і не зовсім ідеальне, що було отримано від природи. Плюс до цього неправильне харчування, постійні стреси, погана екологія сучасних міст.

Результат такого масованого впливу плачевний: на гребінці залишаються пасма волосся, а ті, що ще не залишили голову, стирчать звідти млявою мочалкою. І з мрією про густий блискучій хвилі волосся, що розсипалася по плечах, схоже, можна остаточно розпрощатися. Яка вже там хвиля, зберегти б той жалюгідний пучочек, що ще можна з натяжкою назвати зачіскою.

Такі проблеми, в тій чи іншій мірі, знайомі багатьом. Але ми не звикли відступати: і починаємо вишукувати способи, які радикально допоможуть від випадання, а також для вирішення всіх інших проблем типу лупи, ламкості, безжиттєвість, ослаблення волосся. Одне з таких активно пропонованих засобів – камфорне масло.

Читайте також: Застосування арганової олії для волосся

Про камфорна олія

Камфора – це терпеноид, кисневмісні з’єднання, в якому вуглецева група пов’язана з двома радикалами. Більшість терпеноїдів, і камфора в тому числі, має природне походження: рослинах вони є активними учасниками процесу обміну речовин.

Камфора досить широко зустрічається в природі, входячи до складу багатьох ефірних масел. Так що твердження про те, що це чудодійна речовина виходить тільки з деревини унікальних камфорного дерев, що ростуть десь на краю світу – в Японії, некоректно. Дійсно, в тканинах камфорного дерева (він же камфорний коричник, або камфорний лавр) камфори найбільше. З ефірного масла, що отримується перегонкою з водяною парою подрібненої деревини камфорного дерева, з подальшим охолодженням і відстоюванням, виходить до 90% камфори.

Саме тому, що в камфорном дереві так багато камфори, воно так і названо. Але, наприклад, на території Росії камфорные лаври не ростуть, і силами нашої хімічної промисловості традиційно її отримували і отримують з деревини сибірської ялиці. Крім ялиці, камфора є в полину, розмарин, базиліці та ін.

Друге оману – що камфорне масло, що продається в аптеці, і є саме те ефірне масло, яке виходить при перегонці. Це не так.

Сировина, отримана з деревини, містить камфору дерев, шляхом подальшої перегонки поділяють на фракції:

  • коричнева камфора – використовується в техніці, а також в синтезі полімерів, наприклад, для виготовлення целулоїду, при виробництві целюлози та інших технологічних процесах;
  • натуральна медична камфора – для приготування різних камфоросодержащих препаратів: масла, мазей, камфорного спирту, стоматологічних препаратів для зняття зубного болю і обробки кореневих каналів зубів, та інші лікарські засоби;
  • біла камфора – для ароматерапії.

Відоме аптечне камфорне масло – це 10%-ний розчин камфори в соняшниковій олії. Крім природного камфори, одержуваної описаним вище способом, існує виробництво повністю синтетичної камфори, і на сьогоднішній день, враховуючи потреби в цьому речовині, і зниження кількості камфорного дерев, велика частина камфори має синтетичне походження. Або, на крайній випадок, ялицеве, тому що деревної тріски ялиці більше, ніж деревного сировини камфорного коричника.

Лікувальні властивості камфорного масла

Лікувальні властивості камфори відомі людям давно і широко застосовуються. Ще зовсім недавно препарати, що містять у своєму складі камфору, обов’язково були у валізі будь-земського лікаря. Та й сучасні лікарі швидкої допомоги теж активно використовували камфору. Чому ж корисно це з’єднання?

Фармакологічна дія камфори засноване на місцевому дражливому дії. Тому камфорне масло і мазі на основі камфори в першу чергу застосовують як зовнішній засіб при ревматизмі і артритах. Також є антисептичну дію, протизапальну, ранозагоювальну. Камфора виявляє місцеву знеболюючу дію, тому і застосовується як засіб від зубного болю. Ще один з важливих способів застосування в медицині камфори – як аналептиків, речовин, надають сильний вплив на дихальні центри мозку.

Жодне опис фармакологічної дії препаратів, що містять камфору, не згадує будь-який позитивний вплив на стан волосся. Однак використання камфорного масла в масках для волосся має місце. У чому ж полягає лікарська дія камфори при використанні в догляді за волоссям?

Читайте також: Застосування касторової олії для вій

Можливо, в місцевому дражливому дію на верхні шари шкіри. Одна з причин випадіння волосся – в поганому харчуванні волосяних цибулин, пов’язаному з недостатнім кровопостачанням. Камфора чинить подразнюючу дію на шкіру голови, посилюючи приплив крові. По суті, цього ж ефекту можна досягти, наприклад, посипавши голову червоним пекучим перцем, який, до речі, теж є одним із засобів при ревматизмі, і входить до складу мазей від ревматизму і артриту.

Виходячи з цього, камфорне масло дійсно можна застосовувати при випаданні волосся, а так само при інших триходермических захворюваннях, пов’язаних з поганим кровопостачанням шкіри голови.

Як використовувати масло з камфорою? Варто звернути увагу, що у чистому вигляді цей засіб застосовувати не варто. Краще змішати його з реп’яховою маслом або касторовою, про які дійсно відомо, що вони є засобами для зміцнення і посилення росту волосся. Або використовувати у складі живильних масок для волосся.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: