Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Горностаєм називають маленького хутрового звіра, який відноситься до сімейства «кунних». Звірята цього сімейства здобули широку популярність завдяки своєму привабливому зовнішньому вигляду і деяких історій, придуманими різними людьми і згодом стали свого роду легендами.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Люди минулого дотримувалися такої думки, що, якщо на дорогоцінну шубку горностая потрапить бруд, то звірятко загине. Тому вони поважали і намагалися оберігати його. В ті часи цінне хутро використовувався у виготовленні прикрас для шапок, мантій і, звичайно ж, був вишуканою прикрасою суконь.

Згадка про горностая можна зустріти і в мистецтві, де його персона уособлює чистоту і моральність. Навіть великий художник Леонардо да Вінчі у своїй картині «Дама з горностаєм» підкреслив всю красу і моральну чистоту великої Цецилії Галлерони, відомої своїми принципами і начитаністю.

І навіть сьогодні багато хто вважають цього маленького і пухнастого звірка уособленням шляхетності і моральності.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Опис і особливості

Як було сказано раніше, горностаї – це типові представники куницевих, зовнішніх вид яких чимось нагадує іншого не менш популярного звірка – ласку. Іноді їх навіть плутають. Однак, незважаючи на це, детально вивчивши всі необхідні особливості, людина відразу помічає деякі відмінності.

За розміром горностай дещо менше, ніж його найближчий «друг», його хвіст коротше і шубка має інший колір (хоча основні відмінні характеристики ласки від горностая – це все-таки розмір звірка і довжина хвоста, тому що практично завжди колір хутра у них однаковий).

Короткий опис звірка:

  • володіє витонченим, маленьким, але гнучким тілом, довжина якого становить до тридцяти сантиметрів у довжину;
  • хвіст досить довгий – до одинадцяти сантиметрів;
  • вага дорослої особини зазвичай становить 180-210 грам;
  • як і в багатьох інших представників, самки дещо дрібніше, ніж самці;
  • горностай – тварина-хижак.

Особливо дивовижні ці звірята в літній час – період, коли у горностаїв частково змінюється забарвлення, і хутро стає двоколірним. Спинка, так само як і голова, бура, живіт разом з грудкою набуває жовтуватий колір. У зимовий сезон ситуація зі зміною забарвлення трохи відрізняється.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Взимку можна зустріти білосніжного забарвлення горностая з шовковистим хутром і чорним кінчиком хвоста (до речі, саме за цією ознакою легко дізнатися звіра). Протягом всього року кінчик хвоста не змінює свій колір. Цінність хутра горностая визначається його дорожнечею і рідкістю у виробників шуб.

Спосіб життя і середовище проживання

Будучи маленькими і спритними звірками, горностаї мешкають практично у всьому континенті Євразії. Вони також були помічені в Азії, Афганістані, Ірані, Китаї (північно-східної частини), Монголії, Японії та багатьох інших країнах. Основний ареал проживання – це Північна Америка, а точніше – Канада, північна частина США (не враховуючи Великі рівнини), Гренландія.

На замітку! Одного разу люди намагалися розмножити горностаїв в районі Нової Зеландії, щоб скоротити кількість кроликів. Однак така затія вийшла з-під контролю, і хижі звірі не тільки впоралися зі своєю первісною завданням, але навіть стали шкодити іншим тваринам і птахам, зокрема, ківі.

Горностай не мешкає в районах Середньої Азії (точніше, в жарких пустелях) і на островах Арктики, які відомими своїми суворими морозами.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Дуже часто на вибір звірятком постійного місця проживання впливають численні фактори, такі як кількість гризунів, наявність поблизу річок, озер, чагарників, кліматичні умови і деякі інші.

У глибині лісу горностай зустрічається досить рідко. Він воліє селитися на вирубках, узліссях, але в той же час ці місця повинні бути приховані. В гущавині лісу влаштовується в ельниках, вільшняках, ярах. Не відчуває особливого страху при контакті з людьми, іноді навіть поселяється в садах або полях.

Коли настає повінь, звірятко переміщається на колишнє місце проживання. Зиму воліє проводити поруч з селами, селищами (місця, де концентрація гризунів досить висока). Іноді горностая можна побачити в сіні, пні дерева або ж у звичайній купі каміння.

Вельми невибагливий у виборі житла, однак нори для себе він не викопує, користуючись вже готовими (норками і іншими укриттями). Цікавий факт – особини обох статевих ніколи не живуть разом протягом всього року і бачаться тільки в період статевої активності.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

У денний час доби горностай зазвичай ховається, найбільша активність проявляє вночі. По своїй натурі звір досить рухливий, спритний і гнучкий, також він є прекрасним пірнальником, плавцем.

Як тепер стало зрозуміло, горностай – тварина з сімейства хорьковых, маленький і з вигляду милий хижак, який дуже швидко пересувається з одного місце в інше, практично не боїться людей (але при небезпеці може сильно «хапнути») і дуже кровожерливий (знову ж таки під час небезпеки). У спокійному стані не видає ніяких звуків, мовчить, але при порушенні він може голосно шипіти, стрекотать і навіть гавкати.

Ці маленькі звірятка дійсно дуже добре плавають, а також лазять по деревах або будь-яким іншим поверхням. Але зазвичай вони полюють на землі, так як саме там найчастіше мешкає видобуток.

Такою своєрідною особливістю можна назвати те, що ці тварини сімейства «кунних» не здатні жити з кимось (у неволі). При відсутності волі протягом тривалого періоду часу вони перестають заводити потомство і, отже, швидше помирають.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

У кожної особини є своя територія, яка може простягатися на площі в 15 гектарів. Живуть на самоті (самець з самкою зустрічається один раз на рік). Постійно змінюють свої житла (перебираються в нори убитих ними гризунів).

Харчування горностая

Горностай, незважаючи на свій милий і привабливий вигляд, все-таки є хижим звіром. Основою раціону харчування є миші-полівки і деякі інші більш великі гризуни.

Завдяки своїм розмірам горностаї (особливо самки) досить часто проникають в маленькі нори і наздоганяють там здобич. Самцям ж зробити це складніше за їх солідної комплекції. Тому саме самки вважаються більш досвідченими мисливцями на гризунів та інших ссавців.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Горностаї не так часто нападають на:

  • комах;
  • зайцев;
  • птахів та їх яйця;
  • риб;
  • змій.

Щоб вбити жертву, звірятко впивається в потиличну частину. Якщо видобуток все ще жива, він повторює укуси. Стеження за рибою відбувається з допомогою зору, за гризунами – з використанням нюху, а за комахами – за допомогою звуку. Коли настають голодні часи, деякі особини горностаїв починають красти заморожені продукти (м’ясо, рибу) у людини.

Основу раціону складають хом’яки, бурундуки, ондатри, землерийки миші-полівки і багато інших, включаючи зайців, білок і птахів. Коли настають голодні часи, горностай змінює свій звичний раціон харчування на той, в якому переважають яйця, риба, жаби, ящірки, комахи (на останніх трьох представників полює досить рідко). Нерідкі напади на куріпок, кроликів, рябчика, глухаря (тварини, які крупніше горностая).

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

До речі кажучи, горностай, на відміну від ласки, нерідко вибирає як добування тварин, які більші за нього самого в 1.5-2 рази. Велика частина з них уже перераховано, але в цей список також входять водяні полівки, лемінги і багато інших. При надлишку їжі тварина запасає її на майбутнє.

Вороги

Горностаї часто піддаються нападам песців, хижих птахів, полярних сов, рисей і куниць, соболів, ильки, лисиць, борсуків та деяких інших тварин. Іноді можна побачити, як звичайна домашня кішечка нападає на звіра.

Розмноження та тривалість життя

Одна самка або самець може мати по декілька партнерів. Простіше кажучи, горностаї – це полігамні тварини, які розмножуються раз на рік. Період статевої активності припадає на зиму і літо (тривалість становить чотири місяці — починається в двадцятих числах лютого і закінчується ближче до червня).

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Вагітні самки ходять протягом дев’яти або десяти місяців. Розвиток ембріона може «зупинитися» до початку весни, а вже приблизно в травні дитинчата з’являються на світ (приблизно через рік після самого зачаття).

Вихованням і годуванням займається виключно самка. Зазвичай від однієї особини може з’явитися до п’ятнадцяти дитинчат (5-10 шт – середні показники). В самому початку життя їх вага становить близько чотирьох грамів, а довжина – три міліметри, вони нічого не бачать, не чують і не мають зубів (вони починають прозрівати лише через один місяць або трохи пізніше).

І вже через три місяці їх важко відрізнити від дорослих особин. Ближче до середини літа вони здатні добувати собі їжу самостійно.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Самки повністю дозрівають достатньо швидко – на третій чи четвертий місяць, а ось з самцями трохи інша ситуація – ті досягають зрілості лише через рік після появи на світло. Дорослі статевозрілі самці нерідко наздоганяють молоду самку, вік якої не перевищує і двох місяців, і повністю покривають її.

В природі такий спосіб виживання виду зустрічається досить рідко. Максимальний вік, до якого може дожити особина, становить сім років (зазвичай два або три роки).

Яке значення для людини мають горностаї?

Не можна сказати, що горностаї повністю нешкідливі. У момент небезпеки, особливо якщо ця сама небезпека і агресія виходять від конкретної людини, то звірятко запросто нападе на нього і сильно вкусить або подряпає. Але в основному, коли на горизонті з’являється людина, горностай намагається його уважно вивчити, розглянути

З-за того, що знищуються укриття, погіршується якість і кількість їжі і проводиться часта полювання, популяція хижих звірів значно скоротилася. Основна причина такого випадку – це, безсумнівно, полювання. Раніше з хутра створювали шубки, шапки і деякі інші речі, однак це негативно позначилося на їх чисельності.

Горностай тварина. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання горностая

Горностай внесений в червону книгу як зникаючий вид. Користь цього маленького спритного звірка очевидна – він вбиває хворих тварин, мишей-полівок та інших. В одній країні навіть заборонили полювання на горностаїв.

Цікаві факти…

  • у деяких країнах з теплим кліматом і відсутністю зими звірки не змінюють свій колір шубки, не біліють. Але так відбувається тільки до тих пір, поки їх не привезеш в більш холодні регіони, міста (в якості прикладу можна навести Сибір, Росія). Вже там вони починають стрімко біліти (зазвичай за тиждень). Горностаї здатні контролювати забарвлення своєї шубки завдяки погоді;
  • звірятко дуже швидко реагує на все, у випадку агресії з боку людини або іншої тварини нападає і боляче ранить;
  • з легкістю може вбити ящірку, змію або схопити рибу прямо у воді (навіть мінусова температура не має значення в даному випадку);
  • після того, як горностай ловить і вбиває водяну щура, він тут же присвоює все її майно собі;
  • харчується досить часто (може загинути при відсутності їжі протягом десяти годин);
  • самки (65-70 грамів) набагато легше і менше в розмірі, ніж самці (до 250 грам);
  • при наявності населеного людьми будинку, розташованого поруч із житлом горностая, той починає красти і курей, і їх яйця.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: