Гамамеліс (відьомський горіх): походження назви, властивості рослини, застосування в косметології та медицині

Гамамеліс (відьомський горіх): походження назви, властивості рослини, застосування в косметології та медициніГамамеліс, який отримав у народі назву чаклунського або відьомського горіха, належить до сімейства гамамелисовые. Це рід листопадних чагарників, що ростуть у вологому кліматі на сході Північної Америки і Азії, на чорноморському узбережжі Кавказу. Завдяки широкому застосуванню гамамелісу в косметології та медицині сьогодні він активно вирощується і в Європі.

Загальна характеристика рослини

У перекладі з давньогрецької мови гамамеліс (Hamamelis) — «плід деревний, який дозріває одночасно». Незвичайне назва «відьмин ліщина» він отримав завдяки своїй дивній здатності цвісти зимою. Рослина покривається яскравими жовтими квітами павукоподібної форми в той період, коли вся природа засинає перед холодами. За це його називають також чагарником життя.

Найчастіше гамамелісом називають як сам кущ, так і плід рослини. При цьому мається на увазі зазвичай гамамеліс віргінський (вірджинський). Ще існують такі різновиди: м’який, весняний, японський, звичайний, мексиканський та інші.

Гамамеліс (відьомський горіх): походження назви, властивості рослини, застосування в косметології та медициніУ чаклунського горіха пухка крона і розпростерті гілки з порослями сіруватого кольору. Висота куща варіюється від 3 до 8 метрів, часом зустрічаються і гігантські 10-метрові екземпляри. Листя рослини эллиптичной форми. У довжину вони досягають 7-15 сантиметрів, шириною близько 8 див. Цвітіння віргінського горіха починається в 8-10 років.

З приходом осені листя втрачають зелений тон і починають жовтіти, з часом набуваючи золотисто-жовтого забарвлення з червоними вкрапленнями. Колір дивного рослини безпосередньо залежить від погоди. Під кінець першого осіннього місяця утворюються нирки, а через півроку — плоди яйцевидної форми. Дозріваючи, плоди по черзі розтріскуються в двох площинах і розкидають насіння чорного кольору в радіусі до 10 метрів.

Корисні властивості гамамелісу

Гамамеліс — рослина, у складі якого є безліч володіють лікувальними властивостями речовин (катехіни, дубильні речовини, глікозид гамамелитанина, сапонін, холін, кверцетин, мирецитин, камефрол, астрагалін, лейкоантоціаніди). Основні цілющі властивості:

  • Антиоксидантну дію сприяє профілактиці ракових захворювань і зміцненню імунітету.
  • Протизапальний і протигрибковий ефекти необхідні для профілактики та лікування шкірних захворювань.
  • Гамамеліс (відьомський горіх): походження назви, властивості рослини, застосування в косметології та медициніЗміцнюючу дію впливає на міцність капілярної системи.
  • В’яжучі властивості звужує пори, тонізує клітини епідермісу і знижує виділення сально-жирових залоз.
  • Омолоджуючий ефект пом’якшує шкіру і захищає її від лущення.
  • Протинабрякову дію запобігає утворення синців і скупчення зайвої рідини в тканинах.
  • Судинозвужувальну дію чинить сприятливий вплив на мікроциркуляцію крові і зменшує запальний процес в стінках судин.
  • Широкий спектр корисних властивостей гамамелісу дозволив йому завоювати популярність не тільки в колах нетрадиційної медицини, але і офіційною. Поширений в косметологічних і гомеопатичних сферах.

    Практичне застосування в косметології

    На гамамеліс рідко зустрічаються алергічні реакції. Він успішно застосовується для догляду за проблемною та чутливою шкірою. Препарати на його основі використовуються для:

    • відновлення пошкодженої шкіри;
    • лікування жирної шкіри і акне;
    • зняття набряклості;
    • лікування синців і гематом;
    • антивікового ефекту омолодження;
    • звуження пор;
    • захисту від сонячних опіків;
    • пілінгу;
    • догляду за шкірою після гоління.

    Гомеопатія і народна медицина

    Для виробництва екстракту використовуються листя і квіти, для ефірного масла — коріння і кора гілок в період цвітіння. Кору збирають навесні, листя восени. Добре просушують на сонці.

    Свічки з гамамелісу ефективно застосовуються в лікуванні геморою, полименореи, маткових і післяпологових кровотеч. Рідкий екстракт має в’яжучу і кровоспинну дію. Використовується при кишкових розладах і внутрішніх кровотеч легкого ступеня.

    Гамамеліс (відьомський горіх): походження назви, властивості рослини, застосування в косметології та медициніМазь з гамамелісу бореться з варикозним розширенням вен і багатьма шкірними захворюваннями, такими як дерматит, виразки, вугрі, екзема, псоріаз, нейродерміт. Компреси застосовуються для полегшення головного болю, усунення ран і синців. Відваром полощуть рот і горло при запальних процесах. П’ють при кишкових розладах.

    Чай володіє хорошим загальнозміцнюючим, противірусною та імуномодулюючою ефектом. Крім того, їм теж корисно полоскати ротову порожнину. Також застосовується гамамеліс для лікування циститу, пієлонефриту, емфіземи легенів, флебіту, невралгії яєчок. Завдяки хорошим протизапальним властивостям гамамеліс успішно справляється з наслідками дотиків до отруйних рослин та укусами комах.

    Побічні ефекти і протипоказання

    Зовнішнє застосування гамамелісу повністю безпечно. Приймати настої і відвари на основі цієї рослини слід з обережністю. Великі концентрації неприпустимі, через що міститься в його складі таніну. Небажано застосування екстракту всередину вагітним. Не допускати потрапляння мазі в очі.

    Побічні ефекти при використанні рослини зустрічаються вкрай рідко. При передозуванні можливі нудота, блювання, запори, зниження артеріального тиску, задишка.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: